2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Narancssárga udvari kultúra Fidesz-módra

Az LMP szerint a kormány a jövő évi kulturális költségvetéssel egy "narancssárga, udvari kultúra" létrehozására törekszik, amit az ellenzéki párt elfogadhatatlannak tart.
2010. november 23. kedd 12:30 - HírExtra
Kukorelly Endre, az LMP országgyűlési képviselője az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: a kabinet 2011-ben ugyan több pénzt ad kultúrára, de ezt főleg olyan intézményeknek juttatná, amelyek a kormány vagy a Fidesz vezette önkormányzatok irányítása alatt állnak. A független közalapítványok és művészeti csoportok támogatását viszont "kicsinyes módon" megkurtítja - tette hozzá.

"Érhetetlen, hogy a 185 milliárd forintos kulturális költségvetésben miért csak 59 millió forint jut az 1956-os Intézetnek, amely az elmúlt évtizedekben oly sokat tett a közelmúlt magyar történelmének a megismeréséért" - hangsúlyozza Kukorelly Endre, hozzáfűzve, hogy az sem világos, miért "sajnálja" a Fidesz azt a 30 millió forintot, amivel az állam eddig támogatta Magyarország egyetlen roma közösségi rádióját, a Rádió C-t.

"Miért sodorja válságba a magyar filmművészetet azzal, hogy kivérezteti a Magyar Mozgókép Alapítványt? Miért veszi ki a filmek támogatásáról szóló döntést a filmes szakmai szervezet kezéből, és miért spájzol milliárdokat saját filmeseinek?" - teszi fel a kormánynak a kérdéseket a politikus, aki szerint csak egy válasz tűnik logikusnak: a Fidesz, klienseit jutalmazva, "udvari kultúrát" akar építeni magának.

Az LMP szerint azonban nem egyszínű - narancssárga -, hanem sokszínű kultúrára van szükség, ezért a párt számos módosító javaslatot nyújtott be "a független kulturális kezdeményezések megmentése" érdekében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását