2024. április 29. - Péter

LMP: rossz irányba indult a kormány

A kormány az általa kitűzött munkahelyteremtés és népesedési politika területén is rossz irányba indult a jövő évi költségvetési törvényjavaslat alapján - állapította meg Kaufer Virág és Ertsey Katalin, az LMP országgyűlési képviselői, valamint Jean Lambert, az Európai Zöld Párt (EGP) tagja csütörtökön, sajtótájékoztatón Budapesten.
2010. november 18. csütörtök 15:10 - HírExtra
Kaufer Virág hangsúlyozta: az LMP az európai zöldpártok álláspontjával ért egyet, vagyis szerintük a foglalkoztatást a munkabérekre rakodó járulékok csökkentésével lehetne növelni, míg a kabinet ennek éppen ellenkezőjét, a járulékok 0,5 százalékpontos emelését tervezi.

Hozzátette: a 2011-es büdzsé hozzávetőleg 15 ezer új munkahelyet hozhat létre, ami rendkívül kis kezdőlépést jelent az Orbán Viktor által 2020-ig célul kitűzött egymillió új állás létrehozásához.
Az ellenzéki politikus emellett azt is kifogásolta, hogy a kabinet nem fordít elegendő forrást az alulképzett, illetve hátrányos helyzetben, régóta munkanélküliségben élők elhelyezkedésének támogatására.

Kaufer Virág politikai üzenet értékűnek tartja továbbá, hogy a kormány felére csökkentette az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) támogatását, vagyis szerinte a kabinet a munkavállalói jogok csorbításával kívánja bővíteni a foglalkoztatottak körét.

Ertsey Katalin nemzetközi felmérésekre hivatkozva azt emelte ki, hogy a foglalkoztatottság és a népesség növelése egyaránt összefügg a nők terhesség utáni újra foglalkoztatásával, vagyis ott magasabb a gyermekvállalási hajlandóság, ahol biztosabb a terhesség utáni minél gyorsabb elhelyezkedés.

A kormánynak ehhez mindenekelőtt a nők rugalmas munkaidőben történő foglalkoztatását, illetve önfoglalkoztatásukat kellene támogatnia a járulékcsökkentéssel, amit a bölcsődei és óvodai férőhelyek számának jelentős növelésének kell kísérnie - fejtette ki Ertsey Katalin.
Jean Lambert aggasztónak nevezte továbbá az egykulcsos személyi jövedelemadó (szja) bevezetését is, amely szerinte nem képes csökkenteni a szegények és a gazdagok közötti egyre nagyobb szakadékot.

A társadalom vagyoni alapon történő szétszakadása pedig súlyos szociális problémákat von maga után az egészségügyi területétől egészen a közbiztonság felbomlásáig - fűzte hozzá az EGP tagja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását