2024. május 18. - Erik, Alexandra

Iszapömlés: több pénz a sérülteket ellátó kórházaknak

Egy jogszabály-módosítás után 240 millió forintot ad a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a vörösiszap-katasztrófa sérültjeinek ellátásában részt vevő egészségügyi intézményeknek.
2010. november 15. hétfő 13:27 - HírExtra
A vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos kormányzati portálon hétfőn azt közölték, hogy a negyedmilliárdos pluszforrást azon intézmények kapják, amelyekre többletteher hárult az iszapömlés miatt.

A tájékoztatás szerint a pénzt abból az 500 millió forintos alapból juttatják el a kórházaknak, amelyet a H1N1 vírus okozta megbetegedések kezelésére szántak, ugyanis ennyi megmaradt, mivel az idén eddig nem volt komoly járvány.

Az összeget csak egy jogszabály-módosítás után tudják átcsoportosítani, de a szaktárca törvényt módosítana azért is, hogy a jövőben hasonló katasztrófahelyzetekben ne az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozzák az egészségügyi ellátást, hanem erre külön keret álljon rendelkezésre.

A kormány a következő öt évben nyomon követi azok egészségi állapotát, akik valamilyen módon érintkeztek a vörösiszappal, így a térségben lakókat és a mentésben, védekezésben részt vevőket félévente-évente vetik alá egészségügyi szűréseknek, amelyeket a helyi ÁNTSZ fog koordinálni.

A vizelet- és májvizsgálatot, mellkasröntgent és légzésfunkciót magában foglaló vizsgálatokra azért van szükség, mert nem lehet kizárni a későbbi egészségkárosodást. A vizsgálatokra is abból a keretből lesz forrás, amelyet az újinfluenza (H1N1 vírus) elleni védekezésre különített el az előző kabinet - tudatta a kormányzati portál.

Az ajkai térségben október 4-én bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa következtében 10 ember meghalt, 123 pedig súlyos sérüléseket szenvedett az erősen lúgos, maró hatású anyagtól, és hosszabb-rövidebb időre kórházi ellátásra szorult; összesen 302 embert kellett ellátniuk az orvosoknak. Még 9 ember áll fekvőbeteg-ellátást igénylő kórházi kezelés alatt, míg több tucatnyian utókezelés, kötéscsere miatt kénytelenek felkeresni a szakorvosokat.

A sérülteket az ország hat kórházában ápolták: az ajkai Magyar Imre Kórházban, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórházban, a győri Petz Aladár Kórházban, a budapesti Honvédkórházban, a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórházban, valamint a Péterfy Sándor utcai kórházban.

November elején a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság egy Devecserben felállítandó egészségügyi központ létrehozására tett javaslatot a kormánynak, az intézmény jövő tavasztól üzemelne. A központban szűréseket, konkrét orvosi ellátásokat végeznének és pszichológusok is segítséget adnának, de a centrum feladata lenne az is, hogy a térségben, a kiskertekben termelt növényekről megállapítsa, emberi fogyasztásra alkalmasak-e.

Az ÁNTSZ Devecserben egészségügyi vezetési pontot állított fel, és a szakemberek folyamatosan ellenőrzik az ivóvíz minőségét, a levegő porszennyezettségét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását