2024. április 26. - Ervin

Magyar-német külügyminiszteri találkozó

A januárban kezdődő soros magyar EU-elnökség feladatairól, az európai alapszerződés módosításának szükségességéről tárgyalt csütörtökön Berlinben a magyar és a német külügyminiszter.
2010. november 4. csütörtök 20:42 - HírExtra
A tárgyalások után az Adlon szállóban tartott közös sajtóértekezleten Martonyi János elmondta: Magyarország számára kiemelt fontosságú Németország. "Erős, sikeres Németország nélkül nincs erős és sikeres Európa. Mi pedig támogatjuk azt, ami Németországnak fontos. Ebben a szellemben fogjuk ellátni januártól az Európai Unió soros elnökségével járó feladatokat" - hangoztatta.

A magyar tárcavezető megerősítette, hogy Magyarország és Németország érdekei, értékei és szempontjai az európai integráción belül is közösek. Mindkét ország erős Európában, mélyülő integrációban, növekedésben, fiskális fegyelemben és erős euróban érdekelt. A magyar gazdaság fejlődése nem kis mértékben függ a német gazdasági helyzet alakulásától.

Guido Westerwelle nyilatkozatának elején kijelentette: hazája mély hálát érez azért, amit a magyar nép tett a német újraegyesülés érdekében. Az akkori képek örökre bevésődtek a németek emlékezetébe, és ezek képezik az alapját a két népet és a két országot összekötő mély barátságnak.

A tárgyalásokon Westerwelle biztosította magyar partnerét arról, hogy Berlin minden tőle telhetőt meg fog tenni a januárban kezdődő magyar EU-elnökség sikere érdekében. Az Európai Unió jövője érdekében fontos, hogy minden tagállam teljesítse a maga "házi feladatait", tartsa magát a stabilitási egyezmény előírásaihoz, és tegye rendbe a költségvetését - mutatott rá a német tárcavezető. Egyúttal elismeréssel és tisztelettel szólt a magyar kormány "energikus konszolidálási intézkedéseiről".

Azonos nézeteket vall a két ország abban is, hogy a Nyugat-Balkán államainak fokozatosan, lépésről lépésre kell haladniuk az európai integráció felé, mert ezt kívánják a térség érdekei. A német külügyminiszter rámutatott: magyar kollégája és ő - egymástól függetlenül - a hét végén a Közel-Keletre látogat. A berlini tanácskozáson arról is egyeztettek, hogy azonos tartalmú üzenetet visznek közel-keleti tárgyalópartnereiknek. "Európa közös nézetet vall (a közel-keleti kérdést illetően), és mi ezt fogjuk képviselni" - jelentette ki Westerwelle.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását