2024. április 28. - Valéria

Brazíliában megkezdődött a második menet az elnöki címért

Brazíliában vasárnap megkezdődött az elnökválasztás második, döntő fordulója: mintegy 136 millió választópolgár járulhat az urnákhoz, hogy szavazzon a rendkívül népszerű távozó államfő, Luiz Inácio Lula da Silva utódjáról.
2010. október 31. vasárnap 15:56 - HírExtra
Ha nem történik óriási meglepetés, a győztes várhatóan a Lula támogatását élvező Dilma Rousseff lesz: a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint 12-14 százalékkal vezet ellenfele, a jobboldal által támogatott José Serra előtt. Győzelme esetén a 62 éves baloldali politikus lesz az első női elnök Brazília élén. Az október elején tartott első fordulóban Rousseff 47 százalékot kapott, míg riválisa 33 százalékot.

A hatalmas, az Európai Unió területének kétszeresét kitevő országban a szavazóhelyiségek magyar idő szerint este 10-kor zárnak. Dilma Rousseff egykoron gerillaként harcolt a katonai diktatúra ellen. Politikai karrierjét Lulának köszönheti, aki a kormányon belül az egyik legfőbb munkatársává emelte. Lula - aki 8 éve államfő, s aki az alkotmány miatt harmadszor már nem indulhatott az elnöki posztért - a kampány során végig Rousseff megválasztását pártolta.

Egyébként mindkét államfőjelölt azt ígéri, hogy folytatják azt a politikát, ami lehetővé tette, hogy Brazília a világ nyolcadik gazdasági hatalmává váljon, s több millió brazil tudjon kitörni a szegénységből.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását