2024. április 29. - Péter

EU: terv szerint halad az stáb képzés

Az eredeti menetrendnek megfelelően folyik az európai uniós elnökségi stáb képzése, októberben tartják az alapismereti képzés befejező előadását - közölte Urkuti György, a Külügyminisztérium EU-elnökségi kommunikációs főosztályának vezetője az MTI megkeresésére.
2010. augusztus 19. csütörtök 09:59 - HírExtra
A főosztályvezető úgy tájékoztatott, az elnökségi alapismereti képzés 2008. november 19-én kezdődött meg, az utolsó előadást októberében tervezik megtartani, míg az integrált elnökségi képzés közbeszerzésének lebonyolítása folyamatban van, eredménye szeptember közepére várható. A tárca tervei szerint ez a típusú képzés szeptember végén kezdődhet meg.

A 2011 első félévében esedékes magyar EU-elnökségre történő felkészülés sikeréért az elnökségi stáb minden tagja átfogó képzésben részesül - fogalmazott Urkuti György. Hozzátette: a csaknem 700 főből álló stáb létszáma az EU-elnökség feladataihoz, a Tanács munkacsoportjaihoz és bizottságaihoz, továbbá a központi és tárcakoordinációs feladatokhoz igazodik.

A minisztérium álláspontja szerint a képzés célja, hogy "az elnökségi feladatokra kiválasztott stábtagoknak minden segítséget megadjon ahhoz, hogy az unió döntéshozatali mechanizmusaiban a soros elnökségi feladatokra mind szakmai, mind idegen nyelvi szempontból felkészüljenek, az azokhoz szükséges kompetenciákkal rendelkezzenek".

Mint Urkuti György tájékoztatott, az elnökségi képzés négy részből áll: az első az elnökségi alapismeretek oktatása, amely előadások keretében folyik. A második az integrált elnökségi képzés, amelyen kiscsoportos szemináriumokat és szimulációkat szerveznek. A harmadik rész az idegen nyelvi, azaz angol és francia nyelvi oktatás, végül a negyedik az elnökségi feladatok ellátásával összefüggő kompetenciák fejlesztése.

A Külügyminisztérium felelőssége elsősorban az elnökségi alapismereti és az integrált elnökségi képzés, míg az idegen nyelvi oktatás és a kompetenciafejlesztés a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz tartozik - tette hozzá a főosztályvezető.

Az elnökségi szakmai képzésről Urkuti György azt is közölte, hogy "átfogó és egyben gyakorlati ismereteket" kívánnak nyújtani az elnökségi feladatokat lebonyolító tisztviselőknek a Tanácsban zajló munka folyamatáról, az elnökség feladatairól és kihívásairól, valamint a többi uniós intézménnyel való kapcsolattartás módjairól.

A képzés tervét az uniós tagállamok elnökségi tapasztalatainak figyelembevételével alakították ki, és mind a tagállami, mind pedig az uniós intézményi tisztviselők szakértelmére számítanak - fűzte hozzá a főosztályvezető.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását