2024. május 20. - Bernát, Felícia

Obama: robbanóanyagot tartalmaztak a csomagok

Robbanóanyagot tartalmazott az a két, Jemenből az Egyesült Államokba küldött csomag, amelyet Dubajban, illetve az angliai Birminghamben tartóztattak fel a hatóságok - jelentette be a Fehér Házban megtartott rendkívüli sajtótájékoztatóján Barack Obama amerikai elnök.
2010. október 30. szombat 11:02 - HírExtra
Obama elmondta, hogy a két chicagói zsinagógának szánt küldemény mögött valószínűleg a jemeni al-Kaida áll. Az elnök megerősítette az Egyesült Államok eltökéltségét az al-Kaida, illetve a terrorizmus legyőzésére. Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy kormánya erősíteni fogja az együttműködést a jemeni kormánnyal és utalt rá, hogy várhatóan nagyobb lesz az országnak nyújtott amerikai segély is.

A csomagokkal "kárt akartak okozni" - jelentette ki John Brennan, az elnök helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója, aki a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva nem árulta el, hogy a küldemények pontosan milyen anyagot tartalmaztak, s hogy az mekkora pusztítást tudott volna okozni.

A szaúdi titkosszolgálat értesítette az Egyesült Államokat arról, hogy Jemenből veszélyes küldemények fognak érkezni: a szaúdiak segítségét pénteken hivatalosan is megköszönte John Brennan.

A több kontinensre kiterjedő csomagküldés-rejtély első felvonásaként pénteken az angliai Birmingham repülőterén feltartóztatták a UPS csomagfutár-szolgálat egy Chicagóba tartó repülőgépét, amelynek fedélzetén találtak egy fehér porral szennyezett, nyomtatóba való festéktartályt, amelyhez nyomtatott áramkört erősítettek.

A dubaji hatóságok ugyancsak pénteken a Federal Express csomagküldő szolgálattól foglaltak le egy Jemenből Amerikába küldött küldeményhez, amely hasonló volt a birminghami paketthez. A két csomagot Jemenben ugyanaz a személy ugyanabból a helységből adta fel. A helyi hatóságok szerint, amelyek azonnal átfogó vizsgálatot indítottak az ügyben, az illető terrorista szervezetekkel áll kapcsolatban.

A londoni incidens nyomán az Egyesült Államokban bombariadót rendeltek el, amely alapvetően Newark és Philadelphia repülőterére terjedt ki, de más városok, így New York, Chicago és a Maine állambeli Portland légikikötőiben is fokozott elővigyázatossági intézkedéseket hoztak.

Ezt követően, a kanadai légtér felől, két amerikai F-16-os vadászgép kísérte be a JFK repülőtérre az Emirates légitársaság 201-es járatát, amely Jemen fővárosából Szanaából tartott New Yorkba. A repülőgépet az FBI ügynökei várták, akik ezután feltehetően Jemenből érkezett csomagok után átkutatták a járművet. A gép még a levegőben volt, amikor a dubaji hatóságok bejelentették, az Amerikának szánt, általuk elfogott küldeményben robbanóanyagot találtak.

A pénteki, a fél világra kiterjedő felfordulás mögött az amerikai kormány szerint az al-Kaidának az arábiai félszigeten tevékenykedő szervezete áll, amely 2009-ben a jemeni és a szaúdi szárny összeolvadásából jött létre.

A brit kormány szombattól azonnali hatállyal megtiltotta a Jemenből érkező repülőgépek nagy-britanniai leszállását. Gordon Brown akkori brit miniszterelnök az incidens után kijelentette, hogy Jemen térségi és globális fenyegetést jelent, mivel "a terrorizmus táptalajává és potenciális menedékévé vált". Nem sokkal a tavaly karácsonyi repülőgép-robbantási kísérlet után a brit kormány a második legmagasabb szintre emelte az országos terrorkészültséget, és ez a készültségi szint azóta is érvényben van.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását