2024. április 27. - Zita

Obama: szolgálhassanak melegek a seregben

Az amerikai elnök szerint véget kell vetni annak, hogy nem szolgálhatnak melegek a hadseregben.
2010. október 15. péntek 09:13 - HírExtra
Barack Obama helyi idő szerint csütörtökön Washingtonban elhangzott beszédében kijelentette: még hivatali ideje alatt véget kíván vetni annak a gyakorlatnak, amely szerint az amerikai hadseregben melegek nem szolgálhatnak. Az elnök szerint szexuális irányultságra való tekintet nélkül mindenki számára biztosítani kell azt a jogot, hogy - amennyiben így akarja - a hadseregben szolgáljon.

Egy amerikai szövetségi bíró a közelmúltban úgy foglalt állást: alkotmányellenes, hogy a homoszexualitásukat nyíltan vállalók nem szolgálhatnak a hadseregben, ezért utasította a kormányt, hogy lépjen az ügyben.

Virginia Phillips szerint a szabály az alkotmány első módosításába ütközik, amely rendelkezik a homoszexuálisok és a leszbikusok jogairól is. Utasította a washingtoni kormányt, hogy lépjen az ügyben. Phillips szerint a szabály nem hogy nem emeli a hadsereg harckészültségét, de közvetlen és káros hatása van a fegyveres erőkre.

Az utóbbi években többször is megtámadták a szabályt az Egyesült Államokban, a közelmúltban pedig a tizenkilencezer tagot számláló, volt és jelenlegi katonákból álló szervezet, a Log Cabin Republicans nyújtott be keresetet. A szervezet szerint a szabály miatt 1994 óta több mint 13 ezer 500 embert bocsátottak el a hadseregtől.

Barack Obama elnök többször is megígérte, hogy megpróbálja elérni a szabály eltörlését. A kabinet szerint a kongresszusnak kell döntenie az ügyben, a képviselőház már májusban megszavazta a szabály eltörlését, hamarosan a szenátusnak is döntenie kell.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását