2024. május 6. - Ivett, Frida

Martonyi: modellértékű a horvátokkal a kapcsolatunk

A Magyarország és Horvátország közötti kapcsolatok problémamentesek, modellértékűek, a két állam között nincsenek viták - mondta Martonyi János külügyminiszter horvát partnerével, Gordan Jandrokoviccsal közösen tartott sajtótájékoztatóján csütörtökön Budapesten.
2010. október 28. csütörtök 15:30 - HírExtra
A magyar tárcavezető, miután hivatalában fogadta horvát kollégáját, úgy nyilatkozott: Magyarország jelenleg is, de a 2011 első félévében esedékes uniós elnöksége alatt különösen szorgalmazza majd, hogy Horvátország uniós csatlakozási tárgyalásai minél előbb lezáruljanak. Hozzátette: nehéz megjósolni, hogy ez mikor történhet meg, de Budapest reméli, hogy még a magyar elnökség idején befejeződhetnek a tárgyalások.

Ennek eléréséhez mindkét ország erőfeszítéseire szükség van, de Gordan Jandrokovic megerősítette neki, hogy Horvátország mindent megtesz a tárgyalások mihamarabbi lezárásáért - mondta a magyar miniszter.

Gordan Jandrokovic hangsúlyozta: Magyarország annak idején sokat tett országának NATO-csatlakozásáért, és örül annak, hogy a csatlakozási tárgyalásaik végső szakaszában ismét számíthatnak Budapest segítségére. Hozzátette: csatlakozási tárgyalásaik némileg bonyolultabbak, mint a korábbi tagjelöltek esetében.

Megbeszéléseik másik fontos témája az energetika volt; az energiabiztonság mindkét országnak egyaránt fontos stratégiai kérdés - jelentette ki Martonyi János. Hozzáfűzte: jelenleg három megállapodást dolgoznak ki ennek kapcsán, és várhatóan még az idén aláírhatják őket.
Horvát partnere úgy véli, az energiabiztonság nemcsak a két országnak, hanem az egész térségnek rendkívül jelentős cél. Ezen a téren is igen jó az együttműködés Budapest és Zágráb között - mondta.

Gordan Jandrokovic megemlítette: a megbeszélésen a nyugat-balkáni országokat is érintették, és egyetértettek abban, hogy Magyarország EU- és NATO-tagként, Horvátország pedig NATO-tagként és jövendő EU-tagként támogatja ezen országok integrációját.

Martonyi János megjegyezte: a két ország vezetői között igen jó a személyes kapcsolat is, és minden feltétel adott az államok közötti együttműködés további erősítéséhez.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását