2024. május 19. - Ivó, Milán

Harmincezres tüntetés Bukarestben

Harmincezer ember tüntetett Bukarestben a román kormány megszorító intézkedései ellen. A legnagyobb öt országos román szakszervezet által szervezett tiltakozó megmozduláson résztvevő közalkalmazottak a kormány épülete előtt kezdték el a tüntetést, majd a parlament épülete elé vonultak, ahol a kormány távozását követelték.
2010. október 28. csütörtök 14:24 - HírExtra
A tüntetéssel egy időben a parlamentben a kormány sorsáról rendezett bizalmi szavazás zajlott. A szakszervezetek eredetileg 80 ezer ember részvételére számítottak.

A szakszervezeti felvonuláson politikusok is részt vettek, a tömeg élén jelen volt Victor Ponta, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke is. Korábban a kormánypártok azzal vádolták meg az ellenzéket, hogy beavatkozik a tüntetés megszervezésébe és erőszakra bujtogatja az embereket.

A koradélutáni órákig nagyobb incidensek nélkül zajlott a tüntetés, a román Mediafax hírügynökség arról számolt be, hogy a tüntetők egy része lökdösődésbe keveredett a rendfenntartó erőkkel, miután a tiltakozók megpróbáltak eltávolítani egy kordont. A kedélyek végül lecsillapodtak.

A szakszervezetek általában a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szervezésében kötött többoldalú nemzetközi hitelcsomagért cserébe hozott megszorító intézkedések ellen tiltakoznak. Júliustól 25 százalékkal csökkentek a közalkalmazotti bérek, a kormány egyéb adóemelések mellett öt százalékponttal, 24 százalékra emelte a forgalmi adót. Emellett a kabinet új nyugdíjtörvény elfogadtatását is vállalta, ennek értelmében megszűnnek a kiemelt nyugdíjak, a rendes állami öregségi járandóságok pedig nem haladják meg a bruttó átlagbér 39 százalékát. Az új tervezet szerint a nyugdíjakat a továbbiakban nem a bruttó átlagbérhez viszonyítva számolják ki, ami a szakszervezeti vezetők szerint azt eredményezi, hogy az amúgy is alacsony járandóságok hosszú távon jelentős mértékben veszítenek értékükből.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását