2024. május 17. - Paszkál

Franciaország lángokban

Nicolas Sarkozy kormánya ezen a héten elfogadta a nyugdíjreformot. A nyugdíjkorhatárt 60 évről 62 évre emelték. Azóta az emberek sztrájkolnak, és az utcákon demonstrálnak, dúl a népharag.
2010. október 21. csütörtök 13:27 - Forján-Vass Máté
Ébredés az utópiából

Franciaországról az embereknek a leginkább a forradalom és a felkelés juthat eszébe. Forradalom van, ezúttal a nyugdíj terén: a korhatárt két évvel feljebb emelnék, így 62 éves kortól mehetnek nyugdíjba a francia munkavállalók. A köztársasági elnök szerint ez az intézkedés szociálisan egyenlő és igazságos. A franciák csak most ébrednek a válság miatt elmosott utópiából.

Szinte mindenki felháborodott a terven. Leginkább a fiatalok mozdultak meg, szerintük így nehezebb lesz az elhelyezkedés, és nőni fog a munkanélküliség.

A Sarkozy-kormány a héten elfogadta a tervezetet, amelyet a Szenátus elé terjesztettek. A záró szavazás előtt a többi párt is megfogalmazta a véleményét. A végső szavazást elvileg még a mai napon megtartják.


Megmozdulások

Amíg Sarkozy a politikusokkal egyeztetett, addig az emberek az utcára vonultak. A fiatalok féltik a munkahelyüket, a dolgozók pedig elégedetlenek a nyugdíjkorhatár megemelésével.

Minden szakmában megindult a sztrájkhullám. A benzinkutasok és az olajipari dolgozók sztrájkja miatt már benzint sem lehet kapni sok helyen. A tömegközlekedésben isem dolgoznak, ezért viszont mindenki kénytelen kocsival közlekedni, ami miatt hatalmasak a dugók országszerte.

A sztrájkolók megjelentek az utcákon is. Sokan demonstrálnak békésen az ország több pontján is. A tüntetők tömege milliós nagyságrendű, ám  felütötte fejét a népharag: több helyen gyújtogatások jelzik a tüntetők útját.



Az agresszív megmozdulások mögött általában baloldali politikai erők állnak. A mai napon a marseille-i repteret vették blokád alá, amely mögött Mehdi Rachid helyi szindikalista vezér áll.


Politikai felvetések

Szociális utópia
Franciaországban a nyugdíjkorhatár felemelésével véget érhet egy szociális utópisztikus elem élete. Azonban nem ez az egyetlen elem, amely kirívó Európában. Egy másik ilyen intézkedés volt Chirac idejáben bezetett 32 órás munkahét is.
A napokban a Szenátuson belül többen is elemezték a helyzetet. Pierre Mauroy egykori szocialista miniszterelnök megegyezést sürget. Szerinte nem lehet erővel megoldani a kérdést.

A jobbközép UMP a tervezet mielőbbi megszavazását sürgeti, bízva abban, így a feszültség hamar csillapodik.

A Szenátuson kívüli baloldali pártok viszont semmilyen változtatást nem hajlandó elfogadni. Bernard Thibault szindikalista vezér újabb felhívást intézet az emberekhez,: csatlakozzanak a tüntetésekhez.

A francia lapok nem véletlenül írták: a francia társadalom jólétének mítosza tovaszállni látszik.
Forrás: Le Monde/Le Figaro/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Füsti
2010. október 21. 18:30
Érdekes, hogy a tüntetés békés részéről beadnak 13 másodpercet, míg a felgyújtott autókról 7-8 perceket. Ezt hívják manipulációnak. Azt sejtetik, mintha elsősorban arról szólnának tüntetésékek, sztrájkok, hogy rombolnak, pedig nem.
Ugyanezt csinálták 2006 őszén Magyarországon
Füsti
2010. október 21. 18:25
Végre ébrednek a franciák is. Igazuk van, na hagyják maguk megszorítani.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását