2024. május 19. - Ivó, Milán

Túlterhelt a karácsonyfapiac?

Kapacitása kimerítésétől tart a norvég "karácsonyfapiac": az idei szezon fenyőfakereslete már most lehengerlőnek ígérkezik.
2010. október 25. hétfő 20:11 - HírExtra
A norvég fenyőfatermesztők szövetsége szerint már most több mint hetvenezer fát rendeltek külföldről, holott például 2006-ban "csupán" 26 ezer fenyőfát exportáltak.

A fő felvásárló országok Dánia, Németország, Nagy-Britannia, Ausztria és Svájc.

A Norsk Pyntegrönt nevű szervezet a szokatlanul nagy keresletet az elmúlt kemény tél miatt keletkezett károkkal magyarázza.

Karl Schuster, az osztrák fatermelők szövetségének munkatársa szerint Ausztriában nincs szó olyan jelentős fagykárokról, mint Németországban. Ráadásul a hazai igényeknek csupán tíz százalékát fedezik importtal, és ennek is csak kis része érkezik Norvégiából.

Több fa érkezik Dániából, ahol viszont jelentősen csökkent a kaukázusi fenyő termelési területe, ami hiányt idézett elő ennél a fajtánál. Most tíz-tizenkét évet kell várni, amíg megnőnek az újonnan ültetett fák.

Schuster kiemelte: a korábbi félelmek ellenére továbbra is töretlen a karácsonyfák népszerűsége. A sok egyszemélyes háztartás miatt a forgalom az elmúlt tizenöt évben jelentősen megnövekedett.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását