2024. május 2. - Zsigmond

Nem bízunk a magánnyugdíjpénztárakban?

A Századvég legfrissebb felmérése szerint a magyar emberek közül kétszer annyian bíznak az állami nyugdíjrendszerben, mint a magánnyugdíjpénztárakban.
2010. október 25. hétfő 14:33 - HírExtra
A megkérdezettek 43 százaléka inkább az állami nyugdíjpillérben, 21 százalékuk inkább a magánnyugdíjpénztárakban bízik. Az összegzés szerint magas volt azok aránya (36 százalék), akik nem adtak releváns választ a feltett kérdésre. A megkérdezettek 95 százaléka egyetért azzal, hogy "a jövőben az emberek szabadon dönthessenek pénztári hovatartozásukról", ezzel ellentétesen az állampolgárok mindössze 3 százaléka nyilatkozott.

A megszokottakkal ellentétben elenyésző (2 százalék) volt azok aránya, akik nem tudtak vagy nem akartak válaszolni a feltett kérdésre.

A kutatásban részt vevők 38 százaléka szerint a magánnyugdíjpénztárak általában véve rosszul gazdálkodtak az emberek pénzével, 24 százalékuk volt elégedett azzal, ahogy a társaságok a befizetett járulékokat kezelték. A válaszadók 38 százaléka nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre.

A Századvég az embereket a nyugdíjpénztárak gazdasági válság alatt mutatott teljesítményéről is kérdezte.

A megkérdezettek 60 százaléka szerint a gazdasági krízis során a magánnyugdíjpénztárakba befizetett járulékok értéke valószínűleg csökkent. Mindössze 12 százalékuk gondolkodik úgy, hogy a pénztáraknak átutalt összeg értéke vélhetően a válság hatására sem romlott. Ebben a kérdésben is igen magas volt azoknak a válaszadóknak az aránya (28 százalék), akik nem tudtak vagy nem akartak állást foglalni.

Az október 18. és 20. között végzett kérdőíves közvélemény-kutatás során 800, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korút kérdeztek meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását