2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Az LMP alkotmányellenességet kiált

Az LMP szerint nagy valószínűséggel alkotmányellenes a kormány azon javaslata, amely a magán-nyugdíjpénztári tagdíjátutalás átmeneti felfüggesztéséről szól.
2010. október 24. vasárnap 18:25 - HírExtra
Scheiring Gábor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében azt írta: a magán-nyugdíjpénztári befizetésekre irányuló törvényjavaslat nem szól másról, mint hogy a kormány - "a maga által ütött 400-500 milliárdos költségvetési lyuk betömésére" - einstandolja azokat a megtakarításokat, amelyeket a befizetésre kötelezett állampolgárok a magánnyugdíjkasszákban halmoztak fel.

A politikus szerint nem tudni, hogyan lesz elszámolva az az összeg, amelyet 14 hónapra az állami nyugdíjkasszába "térítenek el", továbbá azt sem, hogy a magánnyugdíjpénztárak ügyfelei ezt hogyan fogják később visszakapni, s milyen jogalapon tudják majd visszakövetelni. Ezek az ügyfelek ráadásul a hátrányos megkülönböztetéssel is kénytelenek szembesülni - folytatta -, hiszen míg ők csak veszíthetnek, addig az állami nyugdíjrendszerben lévők élvezik majd a pénz "átirányításával" járó előnyöket. Az LMP szerint így a javaslat "jó eséllyel" alkotmányellenes.

Scheiring Gábor közleményében felhívja a figyelmet a frakciótársával, Vágó Gáborral közösen jegyzett módosító javaslatukra, amely szerinte alkalmas arra, hogy eloszlassa az alkotmányos aggályokat, ugyanis - mint írta - egy egyszerű "technikai fogással" el lehet érni, hogy kiderüljön, mi lesz azzal a pénzzel, amelyet "most egyszerűen el akarnak lopni".

A kormány előterjesztése szerint a társadalombiztosítási törvény módosításával megteremtenék annak alapját, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok átmenetileg - 2010. november 1-je és 2011. december 31-e között - tagdíj helyett járulékot fizessenek a Nyugdíjbiztosítási Alap részére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását