2024. május 20. - Bernát, Felícia

KDNP: a legtisztább Október 23.

Soha nem állhattunk az 56-os hősök emléke előtt olyan tisztán, mint most - mondta Pálffy István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő a kisebbik kormánypárt szentesi megemlékezésén pénteken.
2010. október 23. szombat 07:37 - HírExtra
Azóta 54 év telt el, de soha nem állhattunk az 56-os hősök emléke előtt olyan tisztán, mint most - fogalmazott, hozzátéve: mára beérett a forradalom. Az elmúlt hónapokban új, reményteli és cselekedetekkel teli korszakot nyitott Magyarország, mely méltó a forradalom elveihez. 1956 és 2010 üzenete egyértelmű: valósuljon végre meg a nemzeti demokrácia Magyarországon. Most esély van arra, hogy 56 hasonló céljai, a nemzeti elkötelezettség és demokratikus törekvés erősítsék egymást - hangsúlyozta.

Kijelentette: a rendszerváltoztatás után húsz évvel a magyar választók döntöttek: kerüljön végre a nemzeti demokrácia a politikai élet centrumába. Legyen nyilvánvaló, hogy a demokrácia nemzeti elkötelezettség nélkül puszta liberalizmus, és megfojtja a magyarságot.

Pálffy István kiemelte: reményteli az idei ünnep, mert hosszú évek állandó megosztottsága után béke köszöntött az országra. Hazánk legnagyobb ökológiai katasztrófája közben a reményt, a lehetőséget is megkaptuk, mert a magyar emberek soha nem látott összefogásának lehetünk tanúi. 1956. október 23-a reményt ad és megerősít abban, hogy közös céljainkat csak együtt tudjuk elérni - fűzte hozzá.

Rámutatott: azoknak, akik fellázadtak 1956-ban, volt egy álmuk a szabad, diktatúra nélküli Magyarországról. Ebben az évben a magyarok megint lezártak egy időszakot, és ismét mertek álmodni és tenni egy jobb Magyarországért. De október 23-án Magyarország nemcsak egy diktatúra ellen lázadt fel, hanem hazugság és a félelem ellen is. A magyar emberek többször is bizonyították: nem tűrik, ha hazudnak nekik, és nem engedik korlátozni szabadságukat. A magyarokat ,56 után nem lehetett elhallgattatni, nem lehetett megvenni. Most Magyarország nagy lépéseket tett annak érdekében, hogy az évtizedekig velünk élő igazságtalanságok fájdalmait enyhíteni tudja - fogalmazott a kereszténydemokrata politikus.

Pálffy István felidézte, hogy az elmúlt évtizedekben tiltott volt október 23-át ünnepelni. Amikor végre szabad lett ünnepelni, akkor sem tudott vele mit kezdeni az állam, s különösen nem tudtak vele mit kezdeni a posztkommunista kormányok, és mivel nem tudtak tiszta szívből ünnepelni, ezért a forradalom távoli maradt az emberek számára is. "Az elnyomók örökösei nem akarták megmutatni 1956 valóságát, hiszen saját magukat leplezték volna le" - hívta fel a figyelmet Pálffy István.

Mert ,56 az emberek szívében nem arról szólt, hogy az egyik kommunista után a másik üljön a trónra, hanem arról, hogy egyszer majd egy független országban, szabadon, demokratikus választások során nyerjenek felhatalmazást Magyarország irányítására. Ezért ,56 hőse nem a hatalomátmentő kommunista elit, hanem a pesti srác. Mint ahogy az elmúlt 20 év kínkeserves átalakulásának hősei sem a neoliberális gazdasági szereplők, hanem a magyar emberek, akik 2010-ben a kezükbe vették sorsukat és forradalmi eredményeket vívtak ki - mutatott rá.

A szabadság napját nem elég megkoszorúzni, hanem felszabadulva kell emlékezni rá hazugság és félelem nélkül. A szabadság napja a magyar emberekről szól, október 23-a attól válik nemzeti ünnepünkké, ha a nemzet valóban ünnepli - zárta beszédét a kereszténydemokrata képviselő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását