2024. április 28. - Valéria

Napirenden a romaügy

A romák európai helyzetéről, az őket sújtó hátrányos megkülönböztetések felszámolásáról, gazdasági és társadalmi beilleszkedésük elősegítéséről szóló egynapos konferencia kezdődött szerdán Strasbourgban a 47 tagországot tömörítő Európa Tanács szervezésében.
2010. október 20. szerda 15:52 - HírExtra
Thorbjorn Jagland, az ET főtitkára a tagállamok kormányzatainak magas rangú képviselői mellett meghívta a találkozóra az Európai Bizottságot - a 27 tagú unió végrehajtó testületét -, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ), továbbá roma szervezetek képviselőit is. Magyarországot Bába Iván, a külügyminisztérium közigazgatási államtitkára képviseli.

Jagland a konferencia kezdete előtt közös sajtótájékoztatót tartott Viviane Reding igazságügyi EU-biztossal. Újságírói kérdésre válaszolva Reding elmondta, hogy Franciaországot illetően nem szűnt meg az unió ébersége.

Miután Párizs ígéretet tett arra, hogy ésszerű határidőre beilleszti a francia jogrendszerbe a mozgásszabadság uniós normáit, Brüsszel egyelőre nem indít ellene jogi kötelezettségszegési eljárást, de szoros figyelemmel kíséri az ígéretek valóra váltását. Emellett - tette hozzá az igazságügyi EU-biztos - Brüsszelben továbbra is elemzik azokat a dokumentumokat, amelyek alapján meg kívánják állapítani, nem tanúsítottak-e diszkriminatív magatartást a francia hatóságok az idei nyáron a romák tömeges kitoloncolása során.

E tekintetben - hangsúlyozta Viviane Reding - nem elég a gyanú, hanem egyértelmű bizonyítékokra van szükség ahhoz, hogy valamely tagország ellen jogsértési eljárást indítsanak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását