2024. június 1. - Tünde

Sokszor kérjük az osztrák ombudsmanok támogatását

Magyarok is több alkalommal kérik az osztrák ombudsmanok segítségét, ami abból is következik, hogy 1990 óta igen sok magyar érkezik Ausztriába - mondta Peter Kostelka osztrák ombudsman beszédében csütörtökön Budapesten.
2010. szeptember 23. csütörtök 15:05 - HírExtra
Az ombudsman, aki magyar kollégája, Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának meghívására érkezett egynapos munkalátogatásra a fővárosba, néhány magyar vonatkozású esetet is említett.

Mint kifejtette: több, Ausztriában tanuló magyar fiatal panaszkodik arra, hogy az előírások értelmében csak két-három külföldi vendégjátékos kaphat helyet az osztrák futballcsapatokban, így nekik jóval kisebb az esélyük a bekerülésre. Peter Kostelka közölte: két szövetségi tartományban jelent meg a probléma, és a magyarok mellett más, kelet-európai országból érkezettek is sérelmezték ezt az előírást, diszkriminációra panaszkodtak.

De több magyar kifogásolja a családtámogatás rendszerét is - tette hozzá az osztrák ombudsman.

Peter Kostelka előadásában bemutatta az osztrák ombudsmani hivatalt: az 1977 óta működő testületben három biztos dolgozik, akiket a három legnagyobb politikai párt jelöl a tisztségre. Hat évig töltik be a posztot, és mindegyikük két évig a hivatal elnökeként is tevékenykedik - fűzte hozzá.

Az osztrák szövetségi tartományok eldönthetik, hogy elfogadják-e az ombudsmanokat, vagy saját biztosokat állítanak; jelenleg két helyen, Tirolban és Voralbergben foglalkoztatnak saját ombudsmanokat - magyarázta Peter Kostelka.

Évente mintegy 15 ezer polgár fordul a hivatalhoz, az esetek tizenöt százalékában állapítanak meg szabálytalanságot, a fennmaradó ügyekben általában a nem hatékony kommunikáció okozza a félreértéseket - mondta az ombudsman, hozzátéve: a legtöbben szociális problémákkal keresik fel őket; az ügyeket igyekeznek legfeljebb 63 nap alatt megoldani.

A hivatal nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a polgárok megismerjék munkájukat, igyekeznek bátorítani őket a segítségük igénybe vételére; ehhez nagyban hozzájárul, hogy az osztrák köztelevízióban saját műsoruk is van, amely a panaszügyek nyomán lefolytatott vizsgálatok eredményeit, következtetéseit mutatja be - emelte ki az ombudsman.

2009 óta Bécsben működik a 150 intézményt összefogó Nemzetközi Ombudsman Intézet is, amelynek Peter Kostelka a főtitkára.

Peter Kostelkát elkísérte útjára a két másik ausztriai ombudsman, Gertrude Brinek és Terezija Stoisits.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását