2024. május 18. - Erik, Alexandra

Megtalálták a legnagyobb dinoszaurusz-lelőhelyet

Az Angouleme közelében található helyszínről bebizonyosodott, hogy Franciaország legnagyobb dinoszaurusz-lelőhelye.
2010. október 12. kedd 09:17 - HírExtra
A kutatók már évtizedek óta sejtették, hogy páratlan gazdagságú leletegyüttes bújik meg a környéken, felfedezni azonban csak idén januárban sikerült.

Az első húsznapos ásatási kampány augusztus vége és szeptember eleje között zajlott le. Az őslénykutatók összesen több mint négyszáz csontot találtak, ezek közül kétszáznak nagy jelentőséget tulajdonítanak. A kövületek legalább három dinoszauruszfajtól származnak, és két teknős-, illetve három krokodilfaj maradványaival együtt kerültek elő - írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at).

A lelőhely elsősorban az alsó kréta korból (mintegy 130 millió évvel ezelőttről) származó kövületekben bővelkedik. Az egyik legimpozánsabb darab az eddig ismert legnagyobb sauropoda több mint 2,20 méter hosszú combcsontja. Az állat maga egykor negyven tonnát nyomott, hossza elérte a 35 métert. E gigantikus növényevő rokoni kapcsolatai még tisztázásra várnak.

A kiásott csontok csaknem nyolcvan százaléka egy kilenc méteres húsevő terapodáé volt. Ezen kívül előkerültek kisebb növényevők fogai és különböző csontjai is. A kutatók találtak megkövült fát, leveleket és magvakat is, amelyek segítségével rekonstruálni lehet majd a dinoszauruszok környezetét alkotó növényvilágot is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását