2024. június 17. - Laura, Alida

Negyven centis púpot viselt egykor a dínó

A dinoszauruszok különös világa még bizarrabb lett: figyelemreméltó púpot hordott a hátán az a példány, amelynek csaknem teljes csontvázára Spanyolországban bukkantak rá.
2010. szeptember 9. csütörtök 07:24 - HírExtra
A kutatók feltételezése szerint a legalább 40 centiméter magasságú púpot a húsevő állat fajtársaival való kommunikációra is használhatta.

A felfedező Francisco Ortega szerint - aki a Concavenator corcovatus elnevezést adta a dinoszaurusznak - a púp a zsír tárolására szolgálhatott, vagy az állat testhőmérsékletének szabályozására, de az is lehetséges, hogy az egymástól való megkülönböztetésre, esetleg egymással való kommunikációra szolgált. Mindez azonban egyelőre spekuláció - hangsúlyozta.

A 6,1 méter hosszú, két lábú dinoszaurusz mintegy 125 millió éve élhetett. A felfedezést a brit Nature tudományos magazin csütörtökön megjelenő számában ismertetik a kutatók, akik szerint ez az eddig ismert legteljesebb, húsevő dinoszaurusztól származó csontváz.

Ortega úgy véli, hogy bár ez az egyetlen ilyen jellegű maradvány, nem egyedi deformitásról van szó, sokkal inkább a dinoszauruszok új fajáról.

A húsevő dinoszaurusz karjain bütykök voltak, amelyek tollkezdeménynek tűnnek. Ortega szerint ez újabb bizonyíték a korai teropodok (húsevők) és a madarak közti kapcsolatra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását