2024. május 15. - Zsófia, Szonja

EU-Magyarország-Ukrajna-diplomácia Külügyminisztérium: Magyarország Ukrajna EU-közeledését szorgalmazza

Magyarország azt szeretné, hogy Ukrajna közelebb kerüljön az Európai Unióhoz, de úgy, hogy közben kiegyensúlyozott kapcsolatokat ápol Oroszországgal.
2010. október 8. péntek 14:57 - HírExtra
Pál, az MTA Szociológiai Kutatóintézetének kutatásvezetője megállapította: az ukrán civil társadalom nem stabilizálódott, átmeneti jellegű.

Rámutatott, hogy Ukrajnában az ország demokratizálódása eddig nem volt azonos a nemzetépítési folyamattal. Előbbi egy globalista, kozmopolita megközelítés volt, utóbbi pedig az intellektuális, kulturális hagyományokban gyökerező lokális jelenség - mondta.
Kitért arra: Ukrajnában még mindig zajlik a "nyelvi háború", a lényegi kérdések közé tartozik, hogy az ukrajnai kulturális piacot a helyi, ukrajnai - ukrán és orosz nyelvű - termékek vagy pedig oroszországi, orosz nyelvű termékek uralják.

Arra is felhívta a figyelmet: Viktor Juscsenko elnök Nyugat-barát politikája ellenére az európai tőke nem áramlik Ukrajnába, az utóbbi években nem jelentek meg jelentős számban nyugati befektetők.

Ihor Piljajev, a kijevi Üzleti Menedzsment Főiskola dékánja arra hívta fel a figyelmet: Ukrajnának az ukrán és az orosz kultúra is része, utóbbi Oroszországtól függetlenül saját gyökerekkel rendelkezik Ukrajnában. Kifejtette, hogy az orosz nyelv a mai Ukrajna egész területén használatban volt a történelem során, és azt mondta, szerinte Ukrajna területére a modernizáció mindig Keletről érkezett.

A konferencián kibontakozott heves vitában egy kijevi hozzászóló azt mondta: nem az orosz nyelvvel és az orosz kultúra ukrajnai jelenlétével van a gond, hanem azzal, hogy az orosz nyelvű adások és termékek az oroszországi önkényuralmi rendszer üzeneteit hordozzák.

Pap András, az ELTE és a CEU oktatója azt mondta, optimista Ukrajna fejlődését illetően. Úgy fogalmazott: minden probléma ellenére - utalt rá, hogy az emberi jogok területén több riasztó jelenség tapasztalható Ukrajnában -, az ország az elmúlt 20 évben alapvetően jó irányban haladt. Az ukrán civil társadalom hiányosságaival szemben előremutató példaként említette a pozitív üzenetet hordozó "narancsos forradalmat".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását