2024. május 19. - Ivó, Milán

Magyarországnak az ENSZ-re is figyelnie kell

Magyarországnak arra is figyelnie kell a 2011 első félévében esedékes uniós elnöksége idején, hogy nyomon kövesse az ENSZ millenniumi fejlesztési céljainak átültetését a gyakorlatba - közölte a Külügyminisztérium csütörtökön az MTI megkeresésére.
2010. szeptember 30. csütörtök 17:21 - HírExtra
Az ENSZ előírása alapján 2015-ig kell teljesíteni azokat a célokat, amelyek többi között a szegénység és az éhezés visszaszorítását, a nők helyzetének javítását, az alapfokú oktatás kiterjesztését segítik. A közgyűlésen erről tanácskoztak a világszervezet tagállamai a múlt héten New Yorkban.

A tárca emlékeztetett: bár az EU megerősítette, hogy betartja vállalt ígéreteit, ez nem lesz könnyű, mivel a fejlesztési támogatásban jelentősek az eltérések a tagországok között. Magyarország a többi új tagállammal együtt 2005-ban azt vállalta, hogy 2010-re bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) 0,17, 2015-re pedig 0,33 százalékát fordítja ilyen célokra; tavaly Magyarország 0,095 százalékot teljesített - idézte fel a Külügyminisztérium. Hozzátették: a régi tagállamok esetében az elvárt arány 2010-re 0,5 százalék, 2015-re pedig 0,7 százalék.

A tárca közölte: a legtöbb tagállam a pénzügyi válság miatt módosította eredeti terveit, a régi tagállamok közül is csupán négy - Dánia, Hollandia, Luxemburg és Svédország - teljesítette 2010-re az elvárt mértéket, és az új tagállamoknál is jelentősek az elmaradások.

A magyar elnökség alatt kezdi meg az EU az aktuális helyzet és a teljesítési gondok okainak elemzését, miközben a donorközösség olyan megoldásokat keres, amelyek a fejlett országok támogatásainak növelése mellett a kedvezményezettek nagyobb részvételét, saját finanszírozási lehetőségeik megteremtését is sürgetnék - tájékoztatott a minisztérium.

Mint hangsúlyozták, ezzel összefüggésben a magyar EU-elnökség úgy segítené államok együttműködését, hogy közben szem előtt tartják: a donorországokból érkező támogatás csak akkor lehet hatékony, ha a fejlődő országok is teljesítenek néhány fontos feltételt, mint például az átláthatóságot a támogatás felhasználásánál, a megfelelő adatkezelést és a jelentési kötelezettséget.

A tárca kiemelte, hogy Magyarország a millenniumi célok közül különösen fontosnak tartja az élelmezés biztonságát, a klímaváltozás kezelését, a fenntartható fejlődést vagy a mezőgazdasági szakmai ismeretek átadását.

Mivel a magyar EU-elnökség egyik fontos témaköre a víz lesz, nagy hangsúlyt helyeznek a tiszta ivóvízhez való hozzáférésre, a megfelelő gazdálkodásra az édesvízkészletekkel, a vízgazdálkodással, víztisztítással, vízkezeléssel kapcsolatos tapasztalatok átadására - közölték.

Ugyancsak kiemelten foglalkoznának az egészségügy fejlesztésével is, érvényesítve a magyar szaktudást és kihasználva az egészségügyi képzések világszerte elismert magas színvonalát - hangsúlyozta a minisztérium. Emellett Magyarország azokat az eredményeket is megosztja a partnerországokkal, amelyeket a jól szervezett, széles feladatkörrel ellátott védőnői hálózat kiépítésében, valamint a csecsemőknek és kisgyermekeknek kötelező védőoltások rendszerének kialakításában ért el.

Az EU egymilliárd eurót ajánlott fel a millenniumi fejlesztési célokra az ENSZ-konferencián. A hozzájárulást bejelentő José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke azt mondta: az EU elkötelezte magát a célok mellett, elérésükig még nagyon hosszú az út.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását