2024. április 28. - Valéria

Elhunyt Bernard Clavel

Elhunyt 87 éves korában Bernard Clavel Goncourt-díjas francia író.
2010. október 6. szerda 14:41 - HírExtra
Az 1923. május 29-én született szerző Les Fruits de l'hiver (A tél gyümölcsei) című regényével szerzett nemzetközi hírnevet, a könyvért 1968-ban megkapta az egyik legrangosabb irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat.

A kedden elhunyt Clavel újságíróként kezdte pályáját, első regénye, a L'ouvrier de la nuit (Az éjszakai munkás) 1956-ban jelent meg. Nevéhez több mint száz munka - esszék, novellák és mintegy negyven regény - fűződik, stílusa egyaránt volt realista, részletgazdag és költői, nyelvezete pedig tiszta és precíz.

Erősen önéletrajzi ihletésű regényeiben és elbeszéléseiben a francia vidéki és a kanadai emberek életét és sorsát írta meg. A kanadai vadon inspirálta az Le Royaume du nord (Észak birodalma) című regényciklusának megírására.

Műveit számos nyelvre lefordították. Magyarul megjelent többek között Az éneklő fa, az Idegen fedél alatt és az Amarok. Sikerei ellenére néhány irodalomkritikus megkérdőjelezte, hogy Clavel valóban nagyhatású író volt-e. Az író emiatti kétségbeesésében több kéziratát, számos novelláját és elbeszélését megsemmisítette.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását