2024. április 28. - Valéria

Elhunyt Norman Wisdom

Elhunyt Norman Wisdom brit színész, a Ne hagyd magad, Pitkin! sztárja, aki vasfüggönyön átengedett vígjátékaival kultikonná vált az akkoriban a nyugati kultúrától szinte teljesen elzárt Albániában.
2010. október 5. kedd 19:37 - HírExtra
A 95 esztendős színész halála békés volt. Wisdom az utóbbi néhány hónapban egy sor szélütésen esett át, és hétfőn este hunyt el a Man szigeten egy gondozóotthonban - közölte a családja.

Az ötvenes és hatvanas években vígjátéki szerepeivel aratott sikert. Rendszerint a kisembert alakította, aki végül mégis felülkerekedik a balsorson, és szerelme is beteljesül. Charlie Chaplin állítólag a kedvenc bohócának nevezte.

Botrány az áruházban című 1953-ban bemutatott filmjéért elnyerte a Brit Filmakadémia díját, 1966-ban pedig Tony-díjra is jelölték a Walking Happy című Broadway-musicalben nyújtott alakításáért. A hetvenes évektől egészen a legutóbbi időkig főként tévésorozatokban szerepelt.
Mivel helyzetkomikumra épülő filmjeit - köztük az 1963-ban készült Ne hagyd magad, Pitkin! címűt - átengedték a vasfüggönyön, pályafutása bizarr fordulataként a nyugati kultúrától elszigetelt, keményvonalas kommunista Albániában rajongott kultstátust vívott ki magának.

"Egyfajta Beatles-mánia volt ez Albániában. Amikor 1995-ben ellátogatott az országba, még a férfiak is odasereglettek köré és megcsókolták" - emlékezett vissza Johnny Mans, aki több mint harminc éven át volt az ügynöke és jó barátja.

Sali Berisha albán kormányfő kedden levélben kondoleált a színész családjának. Mint fogalmazott: "Norman Wisdom az albán nemzet egyik legkedvesebb kultfigurája és legkiválóbb barátja volt. Kétszer látogatott Albániába a vasfüggöny lehullása óta, és az albán nép saját hőseként fogadta, mivel egyedül az ő filmvígjátékait engedték be Nyugatról, és nagyon népszerű lett az albán közönség körében."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását