2024. május 2. - Zsigmond
Három megyében veszélyhelyzet van a kolontári vörösiszap-tároló gátszakadása miatt. Egymillió köbméternyi szennyezőanyag öntött el három települést. Négy halott, száznál több sérült, négy eltűnt, kaotikus állapotok.
2010. október 5. kedd 11:01 - HírExtra


Budapesten a könnyebb sérülteket ápolják


Veszélyhelyzet
Ennek elrendelését a mindenkori kormány teheti meg, amit aznap, vagy legkésőbb másnap köteles közzé tenni.
A veszélyhelyzetet elrendelni a szükséghelyzetet el nem érő mértékű, az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságát vagy a környezetet veszélyeztető természeti csapás, illetőleg ipari baleset esetén lehet. Országosan vagy helyi szinten lehet elrendelni.
Megyei veszélyhelyzet elrendelése esetén a védelmi bizottság koordinálja a védelmi munkálatokat. Ennek elnöke a megyei közgyűlés elnöke.
A védelmi bizottság elnöke a belügyminiszter rendelkezése alapján elrendeli a polgári védelmi szervezetek alkalmazását. A védelmi bizottság vezetője összehangolja a mentési munkálatokat a mentési szervekkel és a helyi polgármesterekkel.
Vészhelyzet esetén az állam állja a mentési és helyreállítási költségeket.
Budapesten két kórházban ápolnak olyan betegeket, akik a hétfői gátszakadás miatt bekövetkezett iszapömlés miatt szenvedtek vegyi égési sérüléseket az ajkai térségben.

A Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ főigazgatója, Budaházy Emil keddi tájékoztatása szerint az intézménybe nyolc sérült érkezett, közülük egyet járóbetegként már elláttak, ő el is hagyta a kórházat. További hét embert tartanak bent könnyebb sérülésekkel.
Az MTI úgy tudja, hogy a Honvédkórházban tíz sérültet ápolnak, közülük háromnak súlyos az állapota.

Zagytározók: felülvizsgálják az engedélyeket


Felülvizsgálják az úgynevezett zagytározók engedélyét a környezetvédelmi felügyelőségek - mondta Csepregi István, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség főigazgatója kedden az MTI-nek.

Csepregi István kifejtette: a vörösiszap-katasztrófa miatt elrendelte a zagytározók engedélyének felülvizsgálatát, az intézkedést egyeztette Illés Zoltánnal, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkárával.

A felülvizsgálatot a környezetvédelmi felügyelőségek, azaz a zöldhatóságok végzik - tette hozzá.
A zagytározókban nem csak a mostani katasztrófát okozó vörösiszap, hanem annál kevésbé veszélyes szerek is lehetnek, ezért engedélyezésük, kezelésük sem egységes. Utóbbi függ az üzemmérettől, a lerakó kapacitásától, elhelyezkedésétől is.

Szegrénynél avatkozik be a katasztrófavédelem


A Vas megyei Szergény határában próbálnak beavatkozni a katasztrófavédelem egységei, hogy megállítsák, lelassítsák a Marcal vizébe került vörösiszap továbbterjedését, egyelőre a védekezést készítik elő és nagy mennyiségű gipszet szállítanak a folyó partjára - mondta el az MTI érdeklődésére kedden Kovács Ferenc, a megyei védelmi bizottság elnöke.

Eddig két tűzoltóegységet irányítottak a helyszínre, de a védekezést még nem kezdték el. A helyszínre tart a megyei védelmi bizottság elnöke és a megyei katasztrófavédelmi igazgató is - fűzte hozzá Kovács Ferenc, aki egyben a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, a Fidesz országgyűlési képviselője.

Kovács Ferenc elmondta: felháborítja, hogy egyesek máris rémhíreket terjesztenek. Jelenleg egyetlen Vas megyei község sincs közvetlenül veszélyben, a lakosság kitelepítésére nincs szükség. A Marcal és az abban haladó szennyezés is a töltések között van, a szennyezőanyag semlegesítésén dolgoznak a szakemberek - fűzte hozzá.

Elhanyagolták a gátat?


A kolontári gát rendkívül rossz műszaki állapotban volt a katasztrófa előtt - legalábbis egy a YouTube-ra feltöltött amatőr videó tanulsága szerint.


Schmitt Pál, Navracsics és Pintér a helyszínre tart


Az ajkai térségben bekövetkezett katasztrófa helyszínére tart a kormány több tagja - tájékoztatta a maga is úton lévő Nagy Anna kormányszóvivő kedden késő délelőtt az MTI-t.

Az iszapömlés helyszínére tart Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter és Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője - közölte Nagy Anna.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti egyik tározójának a gátja szakadt át hétfőn, amelynek következtében eddig mintegy egym
Forrás: MTI/HirExtra

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását