2024. május 2. - Zsigmond
Három megyében veszélyhelyzet van a kolontári vörösiszap-tároló gátszakadása miatt. Egymillió köbméternyi szennyezőanyag öntött el három települést. Négy halott, száznál több sérült, négy eltűnt, kaotikus állapotok.
2010. október 5. kedd 11:01 - HírExtra


Orbán: részletesen ki kell vizsgálni az ügyet

Orbán Viktor miniszterelnök arra kérte fel Pintér Sándor belügyminisztert, hogy részletesen vizsgálja, vizsgáltassa ki mind a büntetőjogi, mind az anyagi felelősséget az Ajka közelében történt iszapömlés ügyében.

"A helyzet úgy áll, hogy nincs olyan információnk (...), amely szerint természeti okai lennének ennek a katasztrófának" - mondta a kormányfő a Kormányzati Koordinációs Bizottság budapesti ülése után, kedden, hozzátéve, hogy ha egy katasztrófának nincs természeti oka, akkor az emberek által okozottnak tartható. "Élünk a gyanúperrel, hogy itt erről van szó" - hangsúlyozta, megjegyezve, hogy az erre irányuló vizsgálatok a kárelhárítással párhuzamosan zajlanak.

A sajtótájékoztatón Orbán Viktor kormánya és a saját nevében őszinte részvétét fejezte ki a halálos áldozatok hozzátartozóinak, továbbá a kabinet együttérzését fejezte ki a sérülteknek is és mindazoknak, akik elvesztették otthonukat, vagy bármilyen más módon bajba kerültek.
Kifejtette: a kormány a katasztrófa nyomán a szükséges döntéseket kellő időben meghozta, azokat azonnal foganatosította, a rendőrség, a katasztrófavédelem, a honvédség, a mentők és a tűzoltók pedig haladéktalanul megkezdték a mentést, a veszélyek elhárítását. "A munkájukat a mai értékelésen odaadónak találtuk" - tette hozzá.

Az elkeseredés és a bizonytalanság érthető, minden ilyen helyzettel együtt jár a pánikveszély - emelte ki Orbán Viktor arra kérve az állami vezetőket: nyomatékosítsák a szolgálatot teljesítő, állami alkalmazásban állók felé, hogy az állam embereinek higgadtaknak kell maradniuk.

A koordinációs bizottság ülésén meghallgatták a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek delegáltjaiból létrejött ad hoc bizottság jelentését is - tájékoztatott Orbán Viktor.
Közölte, a rendőrség a katasztrófa bekövetkezésétől mostanáig mintegy 340 embert mozgósított és vezényelt a helyszínre. Eddig 123 sérültet láttak el.

A miniszterelnök megerősítette, semmilyen sugárzásveszély nincs a környéken.
Pintér Sándor belügyminiszter a sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) felelősségbiztosítása nem terjed ki a károsultakra, azaz "a biztosító senkinek nem fog fizetni a vállalat által kötött biztosítás alapján". Kiemelte ugyanakkor, hogy a cég százezer forintos gyorssegélyt ad a károsultaknak, és kijelentette, hogy a kormány senkit sem fog magára hagyni.

Télre mindenkinek fedél lesz a feje fölött, mindenki megfelelő ellátást kap, és mindenki bízhat benne, hogy a kára meg lesz térítve - összegzett, hozzátéve, hogy a kártérítés részleteit az alapos kárfelmérés után tudják ismertetni.

Az üzem esetleges zár alá vételére vonatkozó kérdésre Orbán Viktor úgy felelt: termelő üzemről van szó, ha nem termel, képtelen előállítani azt az értéket, amiből kártérítést tud fizetni.
Hozzátette, hogy a termelést átmenetileg felfüggesztették, a hétvégén dől el, hogy újraindítható-e. Fontosnak nevezte, hogy a baleset nem a termelési folyamatból, hanem a melléktermék tárolási körülményeiből fakadt.

A vörösiszap egészségügyi kockázatairól szólva Pintér Sándor azt mondta: veszélyes anyagról van szó, amely égési sérülést, szembe kerülve akár vakságot okozhat. "Fürödjön meg benne, és akkor megtudja, hogy veszélyes-e" - reagált a belügyminiszter arra, hogy a MAL Zrt. vezetőjének közlése szerinte a vörösiszap nem veszélyes az emberekre.

Pintér Sándor arról is beszámolt, hogy a többi tározót környezetvédelmi szakemberek vizsgálják, ugyanakkor kiemelte, hogy a most átszakadt tározót is rendszeresen ellenőrizték. Hogy megfelelően-e, a rendőrség dolga kideríteni - fogalmazott.

A belügyminiszter arra is kitért, hogy a felszín alatti vízkészlet nem szennyeződött, a felszíni vizeket pedig folyamatosan vizsgálják. Mint mondta, minden erővel azért dolgoznak, hogy a Dunába ne jusson szennyeződés, és ennek elkerülésére jó esély van.

A kormányzati intézkedésekről szólva közölte, hogy a vidékfejlesztési miniszternek utasítási jogot adtak a termelőket ért károk felmérésével és az ott keletkezett veszélyhelyzet elhárításával kapcsolatban.

Orbán Viktor végezetül nyomatékosan kérte a helybelieket, hogy ne fogyasszanak helyben termelt élelmiszereket, akkor sem, ha azok teljesen egészségesnek látszanak, mert olyan szennyeződés lehet rajtuk, amelyek "borzalmas betegségeket okozhatnak".

A MAL Zrt. Ajka melletti egyik tározójának a gátja hétfőn szakadt át, eddig egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Hivatalosan megerősített információk szerint négyen haltak meg az iszapömlés következtében.

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár ökológiai katasztrófának minősítette a helyzetet, a vörösiszap-áradás a Marcal folyó mellett már a Rábát és a Dunát is veszélyezteti.


Tilos a legeltetés


A vörösiszappal elöntött területekre legeltetési, a már betakarított takarmányokra feletetési, a szennyezett területen termesztett növényekre pedig fogyasztási tilalmat rendelt el a Veszprém Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága kedden.

A hivatal Kolontár, Devecser, Somlóvásárhely, Apácatorna, Tüskevár és Kisberzseny területére rendelte el a tilalmat. A szennyezés mintegy 800 hektár termőföldet érint - olvasható a közleményben.

Az érintett szennyezett termőföldről származó zöldségek és gyümölcsök betakarítása és fogyasztása tilos.

A hivatal a "kiömlő anyag tulajdonságainak pontos ismerete hiányával" indokolta határozatát, a rendelkezést azok tisztázásáig fenntartja.

Elég volt a riogatásból?


Elég volt a riogatásból és a vegyipari ágazat elleni hergelésből az ajkai iszapömlés ügyében Székely Tamás, a vegyipari szakszervezet (VDSZ) elnöke szerint.

"A dilettáns vélemények és elhamarkodott intézkedések felbecsülhetetlen kárt okoznak a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL)-nek, de elsősorban a dolgozóknak" - áll az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben.

A közleményben a szakszervezeti vezető a politikusoknak és a „kívülről” beavatkozó dilettánsoknak címezte a felszólítást.

A vegyipari szakszervezet (VDSZ) elnöke szerint meggondolatlan sajtónyilatkozatok miatt veszélybe kerülhet a termelés, s ezzel tízezer ember megélhetése is.

Székely szerint is egyértelmű, hogy katasztrófa történt, de ha "a politikusok és újsütetű szakértők túlbuzgósága" miatt esetleg felfüggesztik a MAL Zrt. működését, akkor az alumínium-, a timföldgyártásban és a bauxitbányászatban is felbecsülhetetlen kárt tesznek.

A helyzeten semmit nem változtat a termelés esetleges leállítása, nem kell újabb katasztrófától tartani, hanem bízni kell az ágazat szakembereiben - állítja Székely.

Tájékoztatása szerint sok panasz érkezett hozzá, az emberek féltik a munkahelyüket, s nem értik a sajtóban folyó hadjáratot a vegyipar ellen. Székely szerint most elsősorban összefogásra és nem sajtóhadjáratra van szükség.

Schmitt Pál részvétét fejezte ki


Schmitt Pál köztársasági elnök kedden a Honvédkórházban újságírók előtt részvétét fejezte ki azok hozzátartozóinak, akik az Ajka közelében történt hétfői iszapömlés következtében életüket vesztették.

Az államfő miután meglátogatta a kórházban azokat a betegeket, akik az iszapömlés következtében sérültek meg, az újságírók előtt pedig megköszönte a munkáját a mentési munkálatokban részt vett rendőröknek, katonáknak, tűzoltóknak, orvosoknak, katasztrófavédelmi dolgozóknak.

Kiemelte: reméli, hogy megtalálják a felelősöket. Az államfő először az intenzív osztályon látogatta meg a két súlyos sérültet, majd az égési osztályon kereste fel a könnyebb sérülteket. Az MTI úgy tudja, a Honvédkórházban összesen tíz sérültet ápolnak.

Szegrédnél felkészültek


Felkészültek a védekezésre Szergény határában: a Marcal folyó hídjánál több tonna gipszet halmoztak fel, vízszállító tartálykocsik sorakoztak fel, hogy megkezdjék a vörösiszap semlegesítését, tovahaladásának lassítását - tapasztalta az MTI tudósítója kedden délután a helyszínen.

A gipszet markológéppel szórják a folyóba a híd egyik oldaláról, a másik oldalán pedig a tűzoltók fecskendőikkel megpróbálják a meder teljes szélességében elteríteni az anyagot, hogy minél jobban érintkezzen a szennyeződéssel - kommentálta az éppen zajló próbán látottakat Nádor István, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi- és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

A szennyeződés délután négy órakor még nem érte el a Marcalnak a szergényi hídnál lévő szakaszát, valahol Mersevát környékén tartott, Bobánál már vörösre festette a vizet, már erőteljes halpusztulás nyomait is látni lehetett.

Nádor István elmondta: eredetileg egy alsóbb szakaszon, Marcaltőnél tervezték a védekezést, de a szennyezés lassan haladt, így elég idő maradt arra, hogy áttelepüljenek Szergény határába. Szavai szerint így egy hosszabb szakaszt tudnak mentesíteni.

A szakember szerint az igazán jó megoldás az lenne, ha sikerülne egy alkalmas mezőgazdasági területen átvezetni és "kiülepíteni" a szennyezett vizet, ahonnan aztán talajcserével el lehetne szállítani a káros anyagokat, köztük nehéz fémeket, ólmot is tartalmazó iszapot. A vízügyi szakemberek most ezt a területet keresik.

Az igazgató megerősítette: a lakott terület a vasi szakaszon nincs veszélyben, a szennyeződést a mederben tudják tartani és az a térség felszín alatti vizeit sem érinti.

Nádor István hozzáfűzte: a Rábába Győrnél folyik be a Marcal, tehát a vasi szakaszt szintén nem érinti majd a szennyezés.

MTA: jelentés a kormánynak


Még a keddi nap folyamán el kell juttatnia az ajkai térségben bekövetkezett iszapömlés következményeiről szóló jelentését a kormánynak a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) vegyészekből, ökológusokból, biológusokból és környezetvédelmi szakembereiből álló csoportjának - tájékoztatta az MTA az MTI-t.

A csoport vizsgálja a baleset következményeit az iszaptól elárasztott Devecser-környéki gátszakadás területén. A kormány számára készített elemzésüket a tudósoknak még a keddi nap folyamán el kell juttatniuk a döntéshozókhoz - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.
Mint írták, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője kedden reggel az MTA elnökétől kért segítséget a hétfői Devecser-környéki gátszakadás nyomán kialakult katasztrófahelyzet következményeinek felméréséhez.

A rendkívüli helyzetben Bakondi György főigazgató kérése nyomán Pálinkás József másfél órán belül vegyészekből, ökológusokból, biológusokból és környezetvédelmi szakemberekből álló csoportot szervezett.

A katasztrófavédelem szakembereinek kíséretében a helyszínre érkező tudósokból és kutatókból álló szakértői csapat feladata, hogy vizsgálja a baleset hatását az élővilágra, a talajra, valamint felmérje, hogy a rendkívüli helyzet milyen azonnali intézkedéseket követel - olvasható a közleményben.

A csoport kedd reggel indult az iszapömlés helyszínére.

OKF: tilos a szennyezett élelmiszerek fogyasztása


A szennyeződött élelmiszerek és takarmányok fogyasztásának megtiltásáról, az előzetes kárfelmérés megkezdésének elrendeléséről, valamint a településeken a szennyező iszap összegyűjtéséhez közhasznú munkások és települési erők igénybevételének szorgalmazásáról döntött a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság a kolontári vörösiszap-tároló gátszakadása miatt - tájékoztatta a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága (OKF) kedd délután az MTI-t.

Jelenleg a töltésszakadás lokalizálása, a szennyezett felületek semlegesítése, valamint az élővízszennyezések csökkentése a legfontosabb feladat - olvasható a közleményben.
Mint írták, a töltésszakadás megszüntetése során egy három lépcsős gyűrűt építenek ki az üzemeltető kivitelezésében, ez várhatóan szerda reggelre elkészül. Ezzel gyakorlatilag kizárható hasonló kritikus helyzet bekövetkezése.

Kedden további személyi sérülés nem következett be, viszont Kolontáron újabb holttestet találtak, így az elhunytak száma négyre emelkedett. A röviddel dél után felfedezett halott egy nő.
Még öt eltűnt embert keresnek, de nem biztos, hogy valamennyien a térségben tartózkodtak a gátszakadáskor.

Mint írták, szórólapon tájékoztatják az embereket arról, hogy ha netán egy újabb káresemény következne be, akkor a környéken lévő valamennyi rendvédelmi gépjármű kék lámpával és szirénával egyszerre jelzést adna.

A hétfőn a közműszolgáltatásból kizárt területeket szakaszosan kapcsolják vissza az ellátásba. A folyamatos mintavétel és analízis egyértelműen bizonyítja, hogy az ivóvízhálózat nem szennyeződött, és a szennyezőanyag sugárzása nem nagyobb az átlagos mértéknél - közölték.
Az összegyűjtött szennyező anyag visszaszállítása megkezdődött a káreseményt okozó gazdálkodó szerv telephelyére egy sértetlen kazettába.

Az OKF tájékoztatása szerint a Kolontáron és Devecserben kitelepített emberek többsége ideiglenesen rokonoknál van, 31-en pedig a kialakított közösségi szálláshelyen.
A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal közreműködésével összegyűjtik és megsemmisítik az elhullott állatokat.

A katasztrófavédelem és a tűzoltóság állományából továbbra is a helyszínen tartózkodik 55 ember és 11 tűzoltójármű, valamint 5 veszélyhelyzeti felderítő csoport. A rendőrségtől jelenleg 100-an vesz részt a helyszíni munkálatokban, további 33 rendőr tart a helyszínre, és készenlétben vannak 96-an.

Mint olvasható, a Marcal folyó vízminősége védelmének érdekében a vízügyi szakemberek irányításával a tűzoltó és honvédségi erők kalcium-nitrátot és magnézium-nitrátot juttatnak a folyóba a Duna szennyeződésének megakadályozása érdekében. A munkálatok kora hajnaltól zajlanak a mórichidai közúti hídnál, a rábaszentmiklósi hídnál és a Marcal-duzzasztónál. Reggel nyolc órakor megérkezett Kolontárra a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt.-től öt locsoló gépjármű, amelyek bekapcsolódtak a mentesítésbe.

Forrás: MTI/HirExtra

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását