2024. május 2. - Zsigmond
Három megyében veszélyhelyzet van a kolontári vörösiszap-tároló gátszakadása miatt. Egymillió köbméternyi szennyezőanyag öntött el három települést. Négy halott, száznál több sérült, négy eltűnt, kaotikus állapotok.
2010. október 5. kedd 11:01 - HírExtra


A helyszínen tartózkodik a Magyar Tudományos Akadémia 9 tagú szakértői csoportja, amely tudományos álláspontot dolgoz ki a talaj és az ivóvíz védelme, valamint a mentesítés érdekében.
Az Országos Mentőszolgálat két mentőhelikopterrel és négy gépjárművel 18 sérültet szállított kórházba. A 123 sérült közül 12-nek súlyos az állapota - zárul az OKF közleménye.

Több hét a helyreállítás

A Hirextra kérdésére Töttős Györgyi az OKF szóvivője elmondta, hogy jelenleg még megbecsülni sem tudják a károkat.

A helyreállítási munkák már megkezdődtek, a jelenlegi becsélések szerint több hét kell a szennyeződés eltakarításához.

Tízmilló a MAL felelősségbiztosítása?

A hétfői vörösiszap elöntést okozó tározó tulajdonosa, a MAL 10 millió forintra biztosította magát, vagyis a tározóra kötött felelősségbiztosítás értéke, akárcsak az üzemeltető cég alaptőkéje eltörpül az okozott károk mellett - áll a piacvezető lakásbiztosító, az AEGON Magyarország közleményében, amelyben arról adnak tájékoztatást, hogy "szolidaritásból" nyújtanak segítséget a náluk lakásbiztosítással rendelkező károsultaknak. Kisbenedek Péter, az Allianz elnök-vezérigazgatója a biztosítási titokra hivatkozva utasította el a választ az MTI tudósítójának arra a kérdésére, hogy az Allianz-e a MAL felelősségbiztosítója, illetve, hogy igaz-e az AEGON állítása a biztosítási összegre vonatkozóan.

Ugyanakkor kijelentette: a gyakorlatban minden cég minimális összegre köt felelősségbiztosítást, így bármilyen nagyobb kár gyakorlatilag biztosítási fedezet nélkül marad.

Az elnök-vezérigazgató, aki a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) elnöke is, ezért javasolja, hogy addig ne kaphasson tevékenységi engedélyt egy cég sem, amíg a számára, a tevékenysége kockázatához igazodó, és jogszabályban előírt összegre szóló felelősségbiztosítást nem köt. Jelenleg ugyanis csak a felelősségbiztosítás létét kell igazolni, és hogy egy kár esetén az mire elég, azt nem vizsgálja senki.

A lakásbiztosítások – az "all risk", azaz minden kockázatot lefedő lakásbiztosítási termékeket leszámítva - nem nyújtanak fedezetet az iszapömlés következményeire, miután az anyagi felelősség ez esetben a tározó üzemeltetőjét, illetve az általa kötött felelősségbiztosítást nyújtó biztosítótársaságot terheli. Ezért a MABISZ elnöke arra kérte a biztosítókat, hogy a mostani lakáskárokra - a lehetőségeikhez mérten - akkor is fizessenek, ha az ipari katasztrófára nem terjed ki a kockázatvállalásuk.

Az AEGON Magyarország segítsége a közleményük szerint azt jelenti, hogy ingyenes kárszemlét és gyorssegélyt nyújtanak érintett ügyfeleiknek. A kárszakértők felmérik az ingatlanokban keletkezett károkat és dokumentálják azt, így azonnal megkezdhető a helyreállítás, a dokumentáció pedig később felhasználható a kártérítési eljárás során.

A Biztosítás.hu szerint elképzelhető, hogy a vörösiszap által most okozott károk esetében a biztosítótársaságok a lakossági károk egy részét méltányosságból is megtérítik, de a környezetben bekövetkezett - a lakossági károknál vélhetően nagyságrendekkel nagyobb - károk részleges helyreállításához is a költségvetés amúgy szűkös forrásait kell majd átcsoportosítani.

Devecseren nem tudnak eltűntekről

Negyven ember töltötte az éjszakát a devecseri helyi iskolában kialakított átmeneti szálláshelyen - mondta Toldi Tamás, a település polgármestere kedden az MTI-nek. Devecserben előző nap 270-280 házat öntött el a vörösiszap.

A polgármester elmondta, hogy a kármentesítés jelenleg is tart, egyelőre az utcákat takarítják, eltűnt lakosról nincs tudomásuk. Devecserből hetvenöt sérültet szállítottak kórházba a mentők, ötvenen már hazatérhettek - mondta Toldi Tamás.

Közlése szerint van olyan ház, amelyet jobban, van amelyiket kevésbé öntötte el a vörösiszap. Devecserben három átmeneti szálláshelyet alakítottak ki, de elégnek bizonyult az általános iskola, ahol a rászorultak étkeztetését is megoldották - tette hozzá.

Toldi Tamás elmondta, hogy sok felajánlás érkezik, a polgármesteri hivatalban 24 órás szolgálatot tartanak és fogadják a hívásokat. Most a koordináció jelenti a legnagyobb gondot - fűzte hozzá a polgármester, megjegyezve, hogy véleménye szerint Kolontár nagyobb figyelmet kapott, pedig a károk Devecserben nagyobbak.

Az iszapömlés következtében megsérült állatokat a hivatal belső udvarában helyezték el.


Mórichidáig még nem ért el a szennyezés


Mórichidán, a Marcal hídján ugyan kifüggesztette a körjegyző a figyelmeztetést, hogy senki ne érintkezzen közvetlenül a vízzel, de egyelőre még a vörösiszap-szennyezés előszele sem ért a Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye határánál fekvő faluba - tapasztalta a helyszínen kedd délután az MTI tudósítója.

A híd mellett a katasztrófavédelem fél tucat munkatársa várakozik, rendszeresen mérik a víz pH-értékét, de az még mindig semleges. A polgármester által az MTI-nek korábban említett kétszáz tonnányi gipsz ötöde érkezett meg e helyszínre. Már lapátolják a porló, a szél által fel-felkapott anyagot a híd lábához, hogy onnan majd tűzoltófecskendővel juttassák a vízbe.
Azért választották ezt a megoldást, mert - mint Janák Emil, a regionális környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság vezetője korábban az MTI-nek elmondta - így kívánják csökkenteni a szennyezett víz lúgosságát a mostani, a felső szakaszon 13 körüli erősségről legalább 10-esre. (a semleges érték 7)

A katasztrófavédelem embereivel beszélgetve az MTI munkatársa megtudta: még csak becsülni tudják, pontosan mikor ér ide a szennyező áradat. Most arra számítanak, hogy szerda reggelre éri el Mórichidát a szennyezés, de ez változhat annak függvényében, hogy honnan mekkora víz-utánpótlást kap az áradat.

Azt sem látták egyértelműnek, mennyi ideig lesz a folyóban az egy napja kiszabadult vörösiszap, hiszen lejjebb vannak olyan szakaszok, ahol alig mozog a víz. A csapat már találkozott a szennyezéssel: a hajnali órákban mentek Kolontárra segíteni. Többük cipőjén, bakancsán is látszik a rászáradt vöröiszap nyoma.

Papcsák: felgyorsul a vizsgálat

Felgyorsítja a timföldgyárat is birtokló Magyar Alumínium Zrt-vel (MAL) kapcsolatos vizsgálatot a hétfői kolontári katasztrófa - mondta kedden az MTI érdeklődésére Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos.

Még nincs a kezében egyetlen olyan dokumentum sem, amely az alumíniumipari cégcsoportot, illetve a hozzá köthető további cégeket érinti. Egyelőre a minisztériumok tájékozódnak arról, hogy milyen szerződések születtek a cégcsoport és az állam között az elmúlt időszakban - mondta a kormánybiztos.

Az Index hírportál információi szerint az ajkai timföldgyárat is birtokló MAL Magyar Alumínium Zrt. a leggazdagabb magyarok toplistáján is szereplő magyar magánszemélyek érdekeltségébe tartozik. Bakonyi Árpád és Petrusz Béla 30, Tolnay Lajos 40 százalékos tulajdonosai a MAL Zrt.-nek.

A Papcsák Ferenc által indított vizsgálat oka a portál szerint az lehet, hogy Tolnay Lajosnak és a MAL-nak korábban több olyan alumíniumipari cégben volt tulajdonrésze, amelyben érdekeltsége volt Gyurcsány Ferencnek, illetve a későbbi kormányfő cégeinek, például a mosonmagyaróvári Motimnak. Ilyen vállalat még a timföldgyárhoz hasonlóan Ajkához kötődő Bakonyi Bauxitbánya Kft., a Bauxit Bányavagyonkezelő Kft. és az Első Magyar Timföldipari Kft., vagyis a dunántúli alumíniumipar több vállalkozása

Megkezdődött a helyreállítás

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint deélután megkezdték az összegyűjtött iszap visszaszállítását a szolgálató cég egyik sértetlen tárolójába.

Kolontáron és Devecserben az éjszaka során kitelepített lakosok továbbra is ideiglenes elhelyezésben vannak, nagyobb részük rokonoknál, illetve 31 fő a kialakított közösségi szálláshelyen. Szakaszosan visszakapcsolják a közműszolgálatatókat a településekre.

A Marcal folyó vízminősége védelmének érdekében a leszállított kalcium-nitrátot és a magnézium-nitrátot a vízügyi szakemberek irányításával a tűzoltó és honvédségi erők juttatják a folyóba a Duna folyó szennyeződésének megakadályozása érdekében. A munkálatok kora hajnaltól zajlanak a mórichidai közúti hídnál, a rábaszentmiklósi hídnál és a Marcal-duzzasztónál.

Eső az iszapra

A HírExtra kérdésére az Országos Meteorológiai Szolgálat azt a tájékoztatást adta, hogy az iszapömlés régiójában, a Közép-Dunántúlon csak holnap estig várható számottevő csapadék. Utána csendes idő várható, nem lesz több eső.


Világszerte vezető hír


A kolontári katasztrófa szinte mindenhool a vezető hírek között jelent meg az elmúlt órákban. Leghamarabb a moszkvai Times jelentette meg a oldalán.

Azóta a BBC oldalán a hírek között az első helyen számol be az esetről. A CNBC és a CNN is beszámolt az itthoni eseményekről.Az iszapkatasztrófa Izraeltől Kanadáig mindenhol hírértékű.

Pintér: a közvetlen veszély elmúlt

Elmúlt a vörösiszap-áradás miatti közvetlen veszély az ajkai térségben, a munka a kárfelszámolásra és a helyreállításra összpontosul - közölte Pintér Sándor belügyminiszter újságírókkal kedd délután Kolontáron, a védelmi bizottság ülését követően.

A vörösiszap veszélyei
A zagytározókra vonatkozó előírások eltérőek lehetnek, befolyásolhatják ezeket a létesítmény méretei és tulajdonságai, a benne található hulladék mennyisége és minősége - fizikai és kémiai tulajdonságaival együtt -, a terület topográfiája, a tárolt zagy árhullámának csillapítására alkalmas tulajdonságai - hívták fel a figyelmet vízügyi szakemberek.
Befolyásoló az az időtartam is, amely alatt egy lehetséges árhullám olyan területet ér el, ahol emberek tartózkodnak, az árhullám várható terjedési sebessége, várható szintje, e szint emelkedési sebessége, a tározó termőföldektől való távolsága, s bármely fontos, a területre jellemző körülmény, amely befolyásolhatja az emberi életet vagy egészséget fenyegető veszély mértékét.
A zagytározó gátak szerkezeti sérülése esetén az emberi életet fenyegető veszély akkor áll fenn, ha a víz vagy a zagy szintje a tározó területén kívül legalább 0,7 méter a talajszint fölött, a víz vagy a zagy sebessége meghaladja a 0,5 méter/sec-ot.
Magyarországon a még működő ajkai timföldüzem mellett, továbbá a már bezárt almásfüzítői és mosonmagyaróvári timföldüzemek közelében vannak olyan zagytározók, amelyekben vörösiszap is található - mondta Szuhi Attila, az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület projektvezetője. Becslése szerint az Európai Unióban veszélyes anyagnak nem számító vörösiszapból körülbelül 35 millió tonnát tárolhatnak az országban.
A lúgos kémhatású vörösiszap a bőrt és a szemet marja, akár tárgyakat is szétmarhat. A vizekbe, folyókba kerülve halpusztulást okozhat, bár nem akkorát, mint a ciánmérgezés. Az emberekre nézve az is veszélyes, ha ily módon mérgezett állatot fogyasztanak - derül ki a Levegő Munkacsoport elemzéséből.
Az értékelés szerint a vörösiszapnak a kiszáradt talajból felszálló pora is mérgező az emberek és állatok szervezetére. A vörösiszap olyan, súlyosan egészségkárosító nehézfémeket tartalmazhat, mint az idegméreg ólom, a rákkeltő kadmium, arzén vagy króm. Megvan az esélye, hogy radioaktív anyagok is feldúsulnak a vörösiszapban.
További súlyos veszélyt jelenthet, ha az iszap bejut a talajvízbe. Utóbbi szétterítheti a szennyeződést, ami bekerülhet az ivóvízbázisba, a termőföldekbe. Márpedig a nehézfémekkel szennyezett ivóvíz erősen mérgező. Egyes nehézfémek felszívódnak a növényekbe, ezért semmilyen terményt nem szabad fogyasztani, amely a szennyezett területen található.
A belügyminiszter azt mondta: a lakosságot kétóránként tájékoztatják a kárfelszámolás helyzetéről, kedd délután Budapesten ülésezik a Kormányzati Koordinációs Bizottság, este pedig Devecseren tartanak védelmi bizottsági ülést.

Pintér Sándor kiemelte: a rendőrség és a katasztrófavédelem a rend és a biztonság helyreállításán dolgozik.

Lasztovicza Jenő, a védelmi bizottság elnöke az MTI kérdésére megerősítette: négy halálos áldozata van a hétfőn bekövetkezett katasztrófának, hat embert pedig még keresnek. Arról, hogy kik az áldozatok, illetve kiket keresnek, nem kívánt nyilatkozni. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár az MTI-nek korábban már megerősítette: egy egyéves és egy hároméves gyermek, valamint egy 35 éves férfi és egy idősebb nő vesztette életét.

Lasztovicza Jenő, aki egyben a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke, fideszes országgyűlési képviselő, azt mondta: a megsérült zagytározó melletti cellákból 100 ezer köbméter vizes iszapot szivattyúznak ki a megfelelő kémiai eljárás után, hogy enyhítsék a nyomást és megelőzzék az újabb kazettaszakadást.

Mint hozzátette, arra kérik a lakosságot, hogy a kiskertek veteményeit ne fogyasszák, a szennyezett takarmányt ne adják oda az állatoknak, de közlése szerint védőmaszkra nincs szükség, ugyanis a levegőben nincs szennyezőanyag.

Tájékoztatása szerint a szennyezőanyag ugyan bejutott a Marcal folyóba, de az Marcaltőig nem jutott el, így jó esély van arra, hogy még időben megakadályozzák a szennyeződés továbbterjedését.

A vörös színű sárlavinát összegyűjtik és a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. által felajánlott területre szállítják. Arra a kérdésre, hogy mi okozhatta a katasztrófát, Lasztovicza Jenő nem tudott egyértelmű választ adni, mondván, az érintett cég és a katasztrófavédelem, illetve a rendőrség is vizsgálatot folytat.

A biztosítókkal a belügyminiszter már felvette a kapcsolatot, a MAL Zrt. pedig gyorssegélyként 30 millió forint értékben 100-100 ezer forintot juttat az önkormányzatokon keresztül az érintett családoknak.

Lasztovicza Jenő a legfontosabb feladatnak a lakások lakhatóvá tételét, az élővizek megmentését nevezte. Hozzáfűzte, hogy a teljes kárfelszámolós hónapokig is eltarthat és ennek során talajvizsgálatokat is végeztetnek.
Navracsics Tibor közigazgatási miniszter a kormány nevében részvétét fejezte ki az elhunytak családtagjainak. Közölte: a térségben a stabil, biztonságos helyzet megteremtése a legfontosabb feladat.

Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: ha kiderül, ki a felelős a katasztrófáért, az "nem úszhatja meg".

Öt halott?


Meg nem erősített hírek szerint már öt halottja van a katasztrófának. A Hirextra kérdésére Tili Károly, Kolontár polgármestere elmondta: csak négy halottról tudnak eddig biztosan, de a felröppenő pletykáról már ők is értesültek.


Illés felfüggesztette a MAL Zrt. tevékenységét

Azonnali hatállyal felfüggesztette a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. termelői tevékenységét a környezetvédelmi államtitkár; Illés Zoltán egyúttal utasította a céget a megsérült tározó helyreállításra.


Az államtitkár kedd délután Kolontáron, a védelmi bizottság ülését követően az MTI tudósítójának azt mondta: a hétfő délutáni baleset óta a cég továbbra is folytatta a termelést, és felmerült a gyanú, hogy az ökológiai katasztrófa azért következett be, mert a zagytározóban sokkal több iszapot tároltak, mint amennyit szabad lett volna, illetve a cellák illesztése nem volt szakszerű.

Illés Zoltán szerint az is elképzelhető, hogy a túlterheltség miatt talajtörés következett be, és emiatt mozdultak el a sarokillesztékek. Az államtitkár utasította a céget, hogy "állítsa meg" a még mindig szivárgó vörösiszap további ömlését a tározóból.

A környezetvédelmi államtitkár azt is elmondta: elrendelte, hogy a környezetvédelmi felügyelőségek vizsgálják felül az úgynevezett zagytározók engedélyét.


Orbán tájékozódik


Orbán Viktor miniszterelnök kedden délután részt vesz a Kormányzati Koordinációs Bizottság ülésén, Budapesten - közölte a miniszterelnök sajtóstábja az MTI-vel.

Ezt követően a kormányfő Pintér Sándor belügyminiszterrel közösen sajtótájékoztatót tart.

Vöröskereszt: azonnali segítségnyújtás

Azonnali segítségnyújtást ígért az ajkai térségben vörösiszappal elárasztott településeknek kedden a Magyar Vöröskereszt elnöke a kolontári védelmi bizottsági ülésen; Habsburg György tartós élelmiszert, takarót, ásványvizet és ruhákat ígért.

A vöröskereszt elnökének tájékoztatása szerint már hétfő este ötven tábori ágyat, ugyanennyi takarót, több száz konzervet, egy mikrobusznyi ásványvizet és ötven tagú csapatot küldött a településekre.

Habsburg György az MTI tudósítójának azt mondta: már több száz tartós élelmiszercsomagot állítottak össze, s az újabb ásványvízszállítmánnyal és ruhacsomagokkal 12 órán belül a helyszínre tudnak érni.

A katasztrófa sújtotta térségében jelen van a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet is.
Forrás: MTI/HirExtra

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását