2024. május 2. - Zsigmond
Tili Károly, Korontál polgármestere elmondta a HirExtrának, hogy nem történt újabb gátszakadás, de a településen továbbra is nagy a pánik. A gátat egy hete ellenőrizték és akkor mindent rendben találtak.
2010. október 5. kedd 08:34 - HírExtra
Káosz-ellentmondó hírek

A Veszprém megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság lapunknak megerősítette, hogy valóban nem történt újabb gátszakadás.


Az MTI tudósítója  viszont azt jelentette a helyszínről, hogy egy újabb gát szakadt át, amelyben sűrűbb iszap van. Mintegy 50-100 ember a templom körüli dombra, a település legmagasabb pontjára menekült. Egy nő a helyszínen rosszul lett, őt a mentők most élesztik újra.

A polgármesteri hivatalból a dombra menekültek a védelmi bizottság ülésén részt vevők.

Négy halott, hét eltűnt


Négyen haltak meg az iszapömlés következtében az ajkai térségben - erősítette a környezetvédelmi államtitkár az MTI-nek kedden Kolontáron. Illés Zoltán a polgármester által korábban közölt információt pontosítva hozzátette: a negyedik áldozat nem egy három hónapos, hanem egy egyéves gyermek.

Az államtitkár azt mondta: egy 35 éves férfi a járművében megfulladt, amikor a lezúduló vörösiszap felborította terepjáróját, egy idős ember pedig az otthonában halt meg, amikor a házára zúdult az iszaplavina.

Egy 3 éves gyermeket szintén az otthonában érte a halál, a holttestét hétfő éjjel találták meg. A negyedik áldozat egy egyéves kislány, a 3 éves áldozat testvére. A kisebbik gyermeket Angyalkának hívták.

A környezetvédelmi államtitkár az elhunyt gyermek szüleiről nem tudott információval szolgálni, de azt elmondta: a család tragédiáját súlyosbítja, hogy néhány évvel ezelőtt harmadik gyermeküket halálra gázolta a vonat.

Illés Zoltán közölte, hogy további hét embert még mindig eltűntként keresnek.

Tili Károly, Kolontár polgármestere kedd reggel az MTI-t még arról tájékoztatta, hogy egy három hónapos csecsemő holttestét találták meg kora reggel a katasztrófavédelem szakemberei, a gyermeket az ár sodorta el.

Vészhelyzet három megyében


A kormány veszélyhelyzet kihirdetését rendeli el Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megye területeire a kolontári vörösiszap-tároló gátszakadása miatt.

A Belügyminisztérium kedden az MTI-vel azt is közölte: délutánra összehívják a Kormányzati Koordinációs Bizottság ülését a további kormányzati döntések meghozatala érdekében.
Hangsúlyozták: a kormány és az érintett szervek folyamatosan kézben tartják, kezelik a védekezést és a helyreállítást.

A Mosoni-Duna is szenyezetté válhat?


Megpróbálják megakadályozni a vízügyi szakemberek, hogy a Marcalba ömlött vörösiszap elérje a Mosoni-Dunát - közölte a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság veszprémi szakaszmérnöke az MTI-vel kedden.

Kovács László elmondta, hogy a Marcal vízébe keveredett szennyezés még nem érte el Mersevátot. A vízügy szakemberei Győrnél felkészültek a szennyezés fogadására, és megpróbálják megakadályozni, hogy az eljusson a Mosoni-Dunába. A szakaszmérnök hozzátette: ahhoz, hogy ez sikerüljön, szerencse is kell.

A Torna-patak visszatért medrébe, újabb árhullám nem várható. A mederben jelenleg nagy mennyiségű szennyezett víz folyik. Kovács László elmondta, hogy a kármentesítés részeként, a lúgos kémhatás csökkentésére savasító gipszet öntenek Kolontár belterületén és a település felett a folyóba, mert még mindig nagyon nagy a szennyezés töménysége.

Ilyen mértékű katasztrófára emberemlékezet óta nem volt példa, ezért megbecsülni sem lehet mekkora a kár - közölte a szakmérnök. Hozzátette: most a meder helyreállítása a legfontosabb feladat, mert Kolontáron a víz vasbeton hidat, autókat sodort a Tornába.

A Marcalon harmadfokú a készültség


Harmadfokú készültséget rendeltek el a Marcal teljes hosszában és a folyóba torkolló Torna-patakon a hétfői, Veszprém megyei gátszakadás és iszapömlés miatt - közölte a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője kedd reggel az MTI-vel.

A hétfő este meghozott intézkedés várhatóan szerdáig lesz érvényben; a legfőbb feladat most a lúgos kémhatás csökkentése - mondta Janák Emil, utalva arra: 13-as pH-értékű anyagból ömlött hatalmas mennyiség a környékre, s jutott így a folyóba.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti tározójából hétfőn több ezer köbméternyi vörösiszap ömlött ki gátszakadás miatt. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el.


Illés Zoltán: ökológiai katasztrófa

Egymillió köbméter iszap ömlött ki eddig az ajkai térségben megsérült tározóból és még mindig ömlik a szennyezőanyag, amely több ezer embert, egy 40 négyzetkilométeres területet veszélyeztet - mondta a környezetvédelmi államtitkár kedden Kolontáron.

Ökológiai katasztrófának minősítette a környezetvédelmi államtitkár az ajkai térségben történt vörösiszap-áradást, amely már több település növényzetét kipusztította, veszélybe került több ezer ember, és a Marcal folyóba ömlött szennyezőanyag a Rábát és a Dunát is veszélyezteti.

Illés Zoltán a Veszprém megyei Kolontár településen kedd reggel, a védelmi bizottság ülésének kezdete előtt az MTI tudósítójának azt mondta: még mindig ömlik az ajaki timföldgyár 9-es és 10-es zagytározójának hétfő délutáni gátszakadása nyomán a kiáramló vörösiszap, ezért az már nemcsak Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely települést és ezek lakosságát, élővilágát veszélyezteti, hanem egy 40 négyzetkilométeres területet.

Megpróbálják elzárni a megsérült zagytározót, honvédségi helikopterekkel semlegesítő folyadékot juttatnak a Marcal folyóba, illetve több száz tonna gipszet öntenek a még hömpölygő iszaplavinába - tette hozzá.

A környezetvédelmi államtitkár kijelentette: a katasztrófahelyzet kezelésének még csak elején vannak, ugyanis az enyhén radioaktív szennyeződést össze kell gyűjteni, meg kell semmisíteni és meg kell akadályozni a térség teljes ökológiai katasztrófáját.

Stabil a kórházban ápoltak állapota


Stabil az állapota annak a három sérültnek, akit a Veszprém megyében bekövetkezett gátszakadás és iszapömlés miatt a Petz Aladár Megyei Kórházban kezelnek Győrben.

Jakabos Péter, a kórház ügyeletes orvosa kedden a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában azt mondta: az éjszaka nem történt különösebb változás a náluk kezelt betegek állapotában.
Közölte, hogy nehéz megmondani, a sérülteknek mennyi esélyük van a teljes felépülésre. A legsúlyosabb sérültjük idős és egyéb betegségekben is szenved, az ő esélyei sokkal rosszabbak, mint azoknak, akik könnyebben sérültek meg. Egy 62 éves nő szintén súlyos sérüléseket szenvedett, az ő esélyeiről is nehéz nyilatkozni - mondta.

Elmondta azt is, a vörösiszap olyan lúgos anyagot tartalmaz, amely vegyi égést okoz és az a jellegzetessége, hogy nem azonnal, hanem néhány nap után roncsolódnak jelentősebben a szövetek, így egy először felületinek tűnő sérülés elmélyülhet és gondot okozhat.

A győri kórház korábbi tájékoztatása szerint az egyik beteg állapota életveszélyes, a másik súlyos, a harmadik könnyebb sérüléseket szenvedett. Tamás László János főigazgató-főorvos hétfőn elmondta: egy középkorú férfit, egy 62 éves nőt és egy 70 év körüli férfit kezelnek. Az idős férfi a teste kétharmadán szenvedett égési sérüléseket, az ő állapota súlyos, életveszélyes.

Még mindig keresik a hét eltűnt embert


Továbbra sem találják azt a hét embert, akiket eltűntként tartanak nyilván az Ajka közelében történt, már három halálos áldozatot követelő hétfői iszapömléssel összefüggésben; az éjszaka folyamán újabb sérültekről nem érkezett jelentés.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) ügyeletese az MTI-nek kedd hajnalban elmondta: zajlik a kármentesítés az iszappal elöntött településeken, de a katasztrófavédelmi szakemberek munkáját nagyban nehezíti a sötét, ugyanis a falvak egy részét áramtalanították.
A honvédség nagy erőkkel folyamatosan dolgozik a maró hatású vörösiszappal elöntött területek kármentesítésén, már zajlik az utcák fertőtlenítése – tette hozzá.

A polgármester elmondta, hogy a speciális mentők és a katasztrófavédelem emberei folyamatosan kutatnak az eltűnt személyek után, a most megtalált csecsemőt a településre zúduló vörösiszap sodorta el.

Jelenleg még négy eltűnt embert keresnek - mondta a Tily Károly. Hozzátette: az eddigi áldozatok mindegyike kolontári lakos, a részletekről későbbre ígért tájékoztatást.

Méteres magasságban áll az iszap

Méteres magasságban állt kedd kora reggel Devecser több részén is a vörösiszap, amely hétfő délután zúdult rá a Veszprém megyei városra, és elöltött 230 házat, 19 utcát. A városban több tucatnyi katonai jármű sorakozik, védőmaszkot viselő rendőrök próbálják a járható utakon irányítani a forgalmat - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

Toldi Tamás, Devecser polgármestere az MTI-nek azt mondta: az iszappal elöntött házakat, amelyekből kimenekítették az embereket, rendőrök őrzik, az utakat lezárták. A városban kedden elmarad a tanítás, ugyanis az iskola épületében szállásoltak el 40 helybélit és a mentésben dolgozó szakembereket.
A katasztrófavédelem felkészült a kármentesítésre, a lúgos kémhatás csökkentésére savasító folyadékot öntöttek három helyszínen három időpontban a Marcal folyóba - mondta a katasztrófavédelem szóvivője.

Megerősítették a többi gátat

Az éjjel valamennyi iszaptározó gátját megerősítették, így elhárult egy újabb gátszakadás veszélye - mondta Bakos György katasztrófavédelmi szóvivő az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának.

Az Ajka közeli timföldgyár 9-es és 10-es zagytározójának gátszakadása nyomán kiáramló vörösiszap három települést öntött el.

A szóvivő megjegyezte: a többi tározóban sűrűbb, masszívabb tömegű iszap van, és kiömlése esetén sem okozna akkora károkat, mint a hétfői, amikor nagy erővel, több méteres magasságban zúdult rá a településekre.

Felelős-e a Mal Zrt?

A hatóságok vizsgálják a tulajdonos Mal Zrt. felelősségét az iszapömlés kapcsán; a cégnél a rendőrség helyszíni szemlét tartott - közölte Pintér Sándor belügyminiszter Kolontáron, a védelmi bizottság ülése után tartott sajtótájékoztatóján. Mint elmondta: lefoglalták azokat az iratokat, amelyek bizonyíthatják, hogy a zagytározó gátakat szakszerűen építették és használták. Minden irat rendelkezésre áll a felelősség megállapításához, ha lesznek felelősök - mondta Pintér Sándor, akit Orbán Viktor miniszterelnök küldött a helyszínre.

Kártérítésben részesülnek az iszapömlés károsultjai


Kapnak kártérítést az iszapömlés károsultjai, de ennek a mértékét a kárfelmérések során állapítják majd meg- mondta a belügyminiszter hétfő este Kolontáron, a védelmi bizottság ülése után.

Pintér Sándor elmondta, hogy a károsultak elhelyezése megtörtént, a kártérítésről csak a károk felmérését követően tudnak dönteni. Az otthonaikat elhagyni kényszerülő emberek számára ruha- és élelmiszer felajánlást várnak a segélyszervezetektől és ezek egyenlő elosztását az árvíz során kidolgozott új információs rendszer is segíti - tette hozzá.
A belügyminiszter szerint pontosan még nem lehet látni, hogy meddig tart a mentés, de reményeik szerint hamar befejeződhet.

250 fekvőhelyet tudnak biztosítani a károsultaknak


Késő este 250 fekvőhelyet szállított Devecser térségébe a katasztrófavédelem az otthonaikat elhagyni kényszerült emberek számára - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.

Töttős Györgyi szóvivő tájékoztatása szerint a lakosságvédelmi feladatok ellátásához minden eszköz rendelkezésre áll, hiszen a helyszínre vittek még 250 esővédő ruhát, 1.500 fáklyát, 10 világító készletet, 500 pár kesztyűt, 500 védőszemüveget, 300 csizmás védőnadrágot, 500 munkaruhát.

Hétfő este 10 órakor ismét ülést tart a megyei védelmi bizottság, amelyen részt vesz az ÁNTSZ munkatársa is, aki az esemény esetleges humán egészségügyi vonatkozását koordinálja.
A devecseri ideiglenes befogadóhely kínálta lehetőséggel eddig 31 ember élt - mondta a szóvivő.

140 katona vesz részt a munkálatokban, a mentés befejeződött

Már 140 katona és 28 "technikai eszköz" segít a mentésben Devecseren, az iszapömlés által érintett egyik településen - közölte Hende Csaba honvédelmi miniszter hétfőn késő este az MTI-vel.

A tárcavezető, aki maga is Devecseren van, telefonon elmondta, hogy a katonák elsősorban az utak megtisztításával foglalkoznak. Folyamatosan mossák az utakat és lapátolják az "agresszív szennyeződést". A katonák ellátása és élelmezése megoldott - fűzte hozzá.

Hende Csaba szerint a katonák, akik Székesfehérvárról, Veszprémből és Pápáról érkeztek, csak Devecseren dolgoznak.

A miniszter beszámolt arról is, hogy egyeztetett a devecseri polgármesterrel, és felmerült, hogy később esetleg a honvédség rakodógépekkel segítene a föld megtisztításában és az erősen szennyező anyag elszállításában.

Hende Csaba szólt arról is, hogy a két katonai helikopter befejezte a mentési munkálatokat, a továbbiakban az Országos Mentőszolgálat helikopterei szállítják a sérülteket.

Hét embert keresnek

Hétre emelkedett az eltűntek száma az iszapömlés által érintett Veszprém megyei településeken, a mentés során nyolc tűzoltó és egy rendőr is megsérült - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfő este az MTI-vel.

A közlemény szerint a mentők az esti órákig százhúsz sérültet láttak el, negyvennégyet a helyszínen, míg a többieket kórházba szállítottak. Devecseren és Kolontáron összesen hat mentőegység maradt.

Az érintett terület ivóvíz ellátása biztonságos, mivel a környéket nem ásott kutak, hanem vezetékek látják el ivóvízzel, a víz fogyasztása megengedett - áll az OKF közleményében.
Az érintett területen a haszonállatok nagy többségében elpusztultak. A katasztrófavédelem azt kéri a lakosságtól, hogy az elhullott állatokhoz ne érjenek hozzá, illetve értesítsék az önkormányzatok közterület-felügyeletét, mezőőri szolgálatát, vagy a mezőgazdasági szakigazgatási hivatalt.

Megszűnt az akut vészhelyzet


Az iszappal elöntött térségben nyolc tűzoltó is megsérült a mentési munkálatok során; az akut vészhelyzet hétfő estére megszűnt, a következő legfontosabb lépés az eredeti állapot visszaállítása, illetve az káresemény felelőseinek felderítése - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.

Az OKF közleménye szerint a mentési munkálatokban megsérült nyolc tűzoltó elsőfokú égési sérüléseket szenvedett. A katasztrófavédelem legfrissebb információi szerint a mentőszolgálat összesen 113 sérültet látott el, közülük 73 embert kórházba szállítottak, negyvenen saját felelősségükre távoztak az intézményből.

A katasztrófavédelem azt kéri az érintett településeken élőktől: "továbbra is tartózkodjanak a vízzel való érintkezéstől", ne fürödjenek, és ne is horgásszanak az érintett szakaszokon. A lakosság részére további hasznos információkat tettek közzé a www.katasztrofavedelem.hu oldalon - írták a közleményben.


A korábbi eseményekről itt tájékozódhat
Forrás: MTI/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását