2024. április 30. - Katalin, Kitti

Van-e nálatok kampánycsend?

Mi, magyarok mindig is büszkék voltunk egyedülállóságunkra. Ez fellelhető történelmünkben, nyelvükben és olyan törvényekben, melyeknek semmi értelme. Csendmarhaság a kampányfinisben.
2010. október 1. péntek 07:46 - Tóbiás Gábor
Mi is az a kampánycsend?
A kampánycsend megsértésének minősül a választópolgárok választói akaratának befolyásolása, így különösen a jelölt vagy a jelölőszervezet által ingyenesen juttatott szolgáltatás (ide értve a szavazásra történő szervezett szállítást, étel-ital adását), pártjelvények, zászlók, pártszimbólumok, a jelölt fényképét vagy nevét tartalmazó tárgyak osztogatása, választási plakát elhelyezése, a választói akarat befolyásolására alkalmas információk szolgáltatása elektronikus vagy más úton.

A kampánycsend megsértésének minősül az Országos Választási Bizottság állásfoglalása szerint az, ha a kampánycsend idejére bárki politikai gyűlést, tüntetést szervez. Tilos továbbá a pártszimbólumok használata, pártokhoz köthető egyenruha viselése a választási szervek hivatalos helyiségeiben, így különösen a szavazóhelyiségekben.

Kampánycsend idején sem új, sem korábbi közvélemény-kutatás eredményét nem lehet közzétenni.

A kampánycsend előtt megjelent sajtótermék azonban nem lehet kampánycsendsértő, azaz az újságárusoknak nem kell beszedniük a standokról az ilyen kiadványokat.

A választási bizottságok azonban mindig egyedileg, esetről esetre döntik el, mi minősül kampánycsendet sértőnek; a jogorvoslati eljárásokban pedig végső soron a bíróságok döntenek az egyes ügyekben.
A kampánycsend, mint olyan gyakorlatilag ismeretlen fogalom Nyugat Európában. Persze lehet, hogy ők tudják rosszul és alig várják, hogy valaki (például mi) fölnyissa a szemüket.

Talán a kormány is érzi ennek a szabályozásnak a fölöslegességét, ezért módosította a választási eljárásról szóló törvényt, amely rendelkezik a kampánycsendről. Az eddigi 43 óráról 19-re csökken az időintervallum, amikor a választói akarat nem befolyásolható. Szép kezdeményezés, csak nem elég. Hoztam is, meg nem is. Bár egy esetleges piréz provokáció esetén mégiscsak jól jöhet, hogy van nálunk kampánycsend.

Az embernek olyan érzése támad, hogy csak azért maradt egy kis kampánycsend-idő, hogy legyen mit megsérteni. Ugyanis mindig értesülünk buszokkal hordott szavazókról vagy körlevelekről, hogy senki ne felejtse el, hogy mi a dolga vasárnap. De adott esetben befőtt és egyéb konzervek osztogatása sem ritka, egy jó helyre tett ikszért cserébe. Teljesen mindegy, hogy létezik-e kampánycsend, ilyen dolgok vannak. Sőt. Lesznek.

Betarthatatlan

A kampánycsenddel nem az a baj, hogy van. Hanem az, hogy úgy létezik, hogy betarthatatlan és legalább annyira életszerű, mint a Barátok Közt. Mert mi van, ha történik valami váratlan? Például meghal valamelyik polgármesterjelölt. Hogyan számoljunk be róla?

De maradjunk az egyszerűbb és kevésbé tragikusabb dolgoknál. Létezik egy olyan dolog, hogy internet. Léteznek közösségi oldalak. Vannak külföldi csatornák. Ezekre nem vonatkozik? Vagy ha mégis, akkor hogyan érhetjük el ennek a törvénynek a segítségével, hogy mondjuk Terry Black ne posztolja ki, hogy mindhalálig MSZP.

Ugyanakkor, ha már van kampánycsendünk, akkor ezúton indítványoznám, hogy ne lehessen narancsot venni választási hétvégén. A virágosok ne árulhassanak szegfűt, továbbá az is jó lenne, ha megtiltanánk a politikáról való beszédet is. Hiszen én nem akartam a Munkáspártra szavazni soha, a kezem öntudatlanul húzta be az ikszet, mert a szomszédom telebeszélte a fejem. Kampánycsend idején.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását