2024. május 17. - Paszkál

Az MSZP elítéli, hogy Szekeres Imrét kampánycsend-sértés gyanújába keverik

Az MSZP mélyen elítéli azt a módszert, amellyel országgyűlési képviselőjét, Szekeres Imrét ismeretlen személyek megpróbálják kampánycsend-sértés gyanújába keverni - közölte a párt országos központja szombaton.
2010. április 17. szombat 18:59 - HírExtra
Az MTI-hez eljuttatott közleményükben a szocialisták emlékeztettek arra: április 11-én - az országgyűlési választások első fordulójának napján - ismeretlenek sms-seket és e-maileket küldtek Szekeres Imre választókerületében élő embereknek, melyben a szocialista jelölt melletti szavazásra buzdítottak. Az esetet az MSZP a jelöltje elleni, lejárató akciónak tekinti - szögezték le.

Felidézték: Szekeres Imre választókerületében volt már példa olyan provokációra, mely kísértetiesen hasonlít erre az esetre. A 2004-es európai parlamenti választási kampány során nagy vihart kavart Jászapátin az a szórólap, mely az MSZP nevében kínált pénzt a cigány embereknek, ha a pártra szavaznak.

A rendőrségi vizsgálat akkor azonban megállapította, hogy a szórólapot a Pócs János fideszes önkormányzati képviselő tulajdonában álló cég fénymásolóján sokszorosították. Pócs János volt az idei parlamenti választáson a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje Szekeres Imrével szemben - áll a dokumentumban.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Területi Választási Bizottság pénteken - az első fokon eljáró helyi választási bizottsággal szemben - úgy döntött, hogy kampánycsendet sértettek a külföldről több választópolgárnak elküldött, a szocialista jelölt, Szekeres Imre mellett agitáló elektronikus levelek és sms-ek Jász-Nagykun megye 2-es számú, alsó-jászsági egyéni választókerületében. A döntés ellen még bírósági felülvizsgálati kérelemmel lehet élni a megyei bíróságnál.

Az ügy előzménye, hogy egy jászszentandrási magánszemély április 11-én kifogást nyújtott be a 2. számú országgyűlési egyéni választókerületi bizottsághoz. Ebben előadta, hogy aznap és az előző nap - tehát a kampánycsend idején - számos választópolgárnak küldtek elektronikus e-mail címekről olyan üzeneteket, amelyekben Szekeres Imre (MSZP) országgyűlési képviselőjelöltre való szavazásra buzdítottak. Jelezte: az érintettek korábban ezt nem kérték, és nem is iratkoztak fel ilyen szolgáltatásra.

Beadványában közölte azt is, hogy egy Oroszországban bejegyzett hívószámról a választópolgárok nagy tömegének sms-üzeneteket küldözgettek. Kifogásában kérte a jogszabálysértés (kampánycsendsértés) megállapítását.

A Szolnok megyei választókerületi bizottság április 14-ei ülésén a kifogást azzal utasította el, hogy a megjelölt tartalmú elektronikus üzenetek küldése a magánszemélyek személyes kommunikációja körébe tartozik. A bizottság szerint a bizonyítékként becsatolt nyilatkozatokból hitelt érdemlően nem állapítható meg, hogy azok valójában milyen célúak; lehetnek ugyanis hamisak, vagy akár a kéretlen
levélreklám kategóriájába is tartozhatnak.

A magánszemély a kifogás elutasítása után április 16-án fellebbezést nyújtott be a határozat ellen a területi (megyei) választási bizottsághoz. Ebben azt írta, szerinte a helyi választási bizottság jogsértést követett el, amikor nem állapította meg a kampánycsendsértés tényének bekövetkeztét, és elmulasztotta a jogkövetkezmények alkalmazásának elrendelését. Csatolta a Legfelsőbb Bíróság egy 2006-os határozatát, amely szerint nem szükséges a konkrét jogsértő személyek határozatbeli megállapítása, elegendő a jogsértés elkövetőjére - a személy meghatározása nélkül - utalni.

A területi választási bizottság figyelembe vette a Legfelsőbb Bíróság határozatát, amely szerint nem szükséges a konkrét jogsértő személyek határozatbeli megállapítása. A határozat ellen három napon belül, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bírósághoz címzett, a területi választási bizottságnál benyújtott bírósági felülvizsgálat iránti kérelemmel lehet élni.

A Magyar Nemzet április 14-i számában közölt írást "Oroszországi sms-ek?" címmel, amelyben a lap azt írta: több panasz is érkezett a jászapáti helyi választási bizottsághoz, melyek szerint az április 11-i választás előtti szombaton és a választás napján többen oroszországi hívószámról kaptak sms-t. Ennek szövege azt volt, hogy "ha azt akarod, hogy a településünk tovább fejlődjön, kérlek, menj el szavazni és szavazz Szekeres Imrére. Add tovább".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

alajos
2010. április 18. 17:04
Én viszont nagyon is el tudom képzelni, hogy kampánycsendet sértett! Csáó MSZP, jövő vasárnap újra Fidesz!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását