2024. április 27. - Zita

Kértérítést követel a Jobbik

Kártérítési pert indít a Jobbik a Magyar Rádió és a Magyar Televízió ellen, amiért a közmédiumok a "cigánybűnözés" kifejezés elhangzása miatt megtagadták a párt választási hirdetésének sugárzását.
2010. szeptember 30. csütörtök 17:29 - HírExtra
Dúró Dóra szóvivő az MTI-nek elmondta: kártérítési igényüket a Legfelsőbb Bíróság csütörtöki döntésére alapozzák, amely szerint a médiumoknak le kellett volna adniuk a kifogásolt hirdetéseket.

Hozzátette, arra kérik a közmédiumokat, hogy a vasárnapi önkormányzati választásig tegyenek eleget a határozatnak, és minden választási hirdetési blokkban sugározzák a párt félperces reklámjait, a szerződésben foglaltaknak megfelelő számban. Az MTV esetében ez 58, a közrádió esetében 19 alkalmat jelent.

Dúró Dóra ugyanakkor elmondta: ezt legfeljebb kármentésnek tekintik, ami nem változtat azon, hogy kártérítést követelnek, hiszen a pártot nyilvánvalóan hátrány érte azzal, hogy hirdetései a múlt csütörtöki kezdés helyett legkorábban egyhetes csúszással kerülhetnek adásba.

A Legfelsőbb Bíróság csütörtökön az Országos Választási Bizottság hétfői határozatát helybenhagyva kimondta: jogsértő volt a közmédiumok döntése, amellyel elutasították a reklám befogadását, ezzel ugyanis megsértették a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét.

A bíróság indoklása szerint a választási eljárásról szóló törvény szerint választási kampányban a jelölőszervezetek és személyek azonos feltételekkel tehetnek közzé politikai hirdetést, ahhoz pedig véleményt, értékelő magyarázatot fűzni tilos. Szintén a választási eljárási törvény szerint a műsorszolgáltatók részvételére a választási kampányban egyebekben a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

A médiatörvény pedig kimondja, hogy a politikai hirdetés tartalmáért a műsorszolgáltató nem tartozik felelősséggel.

E rendelkezés alapján - és olyan törvényi előírás hiányában, amely felhatalmazná a műsorszolgáltatót a közzététel előtt a politikai hirdetés tartalmának vizsgálatára, ezáltal szűrésére - a közszolgálati médiumok nem utasíthatták volna el a kampányfilm, illetve hanganyag közzétételét.

Az LB határozatából az következik, hogy a kampány hátralévő részében a műsorszolgáltatók nem tagadhatják meg a hirdetés leadását.

A Magyar Rádió Borbély-Urquhart Julianna kommunikációs vezető közlése szerint tudomásul veszi a bíróság döntését, és leadja a Jobbik hirdetését, míg Kert Attila, a Magyar Televízió kommunikációs vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, tiszteletben tartják a döntést, és várják annak hivatalos kézbesítését, hogy érdemben megismerhessék tartalmát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását