2024. május 13. - Szervác, Imola

Popova Aleszja kapja idén az Osváth Júlia-díjat

Popova Aleszjának, a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosnőjének ítélték idén az Osváth Júlia-díjat, amelyet a művész pénteken este a Magyar Állami Operaház Budapest színpadán, az Elfújta a szél című táncmű előadása után vesz át.
2010. szeptember 24. péntek 07:04 - HírExtra
A díjat Osváth Júlia születésének 100. évfordulóján, 2008-ban ítélték oda először. Idén a plakettet Popova Aleszja, számos szakmai díj birtokosa, Kossuth-díjas, érdemes művész veheti át, aki az emlékdíj átadásának estéjén az Elfújta a szél című produkcióban Scarlett O’Hara szerepét alakítja.

Az elismerést az est közönségének jelenlétében Keveházi Gábor balettigazgató adja át - közölte Várkonyi Judit, a dalszínház sajtófőnöke az MTI-vel.

Popova Aleszja kislányként Markó Iván balettművész oldalán tűnt fel az 1980-as évek végén a Győri Balett produkciójában, majd a budapesti Magyar Táncművészeti Főiskola elvégzése után azonnal szerződtette a Magyar Állami Operaház.

Neki ítélték az első Philip Morris Magyar Balett-díj junior elismerését 1994-ben, majd hét évvel később átvehette a Philip Morris Magyar Balett-díjat is. Színpadra lépett az Orgonatündér, majd Auróra szerepében a Csipkerózsikában, illetve Odette-Odiliaként A hatyúk tavában, de láthatta a közönség a Sylvia, a Coppelia és a Giselle című klasszikus balettekben is.

Táncolta Seregi László Spartacus című balettjének Claudiáját, valamint a Királykisasszonyt A fából faragott királyfi című Bartók-műre készült Seregi-koreográfiában. Alakította Tatjánát az Anyegin, Vetsera Máriát a Mayerling című darabban.

A díjat Rákóczi Katalin, Osváth Júlia hagyatékának őrzője 2008-ban alapította azzal a szándékkal, hogy az egyéni művészi teljesítmény elismeréseként az operaház kiváló ének- vagy táncművészeinek adományozzák, ezzel tisztelegve Osváth Júlia emléke előtt.

Osváth Júlia, az operaház egykori kiváló szopránénekesnője egy 1949-ben adott interjúban mondta: „Egy művész csak akkor teljesíti feladatát, ha teljesen odaadja magát a színpadnak és minden egyes szerepre külön, igazi élete van.”
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását