2024. április 28. - Valéria

Kétszáz év után színpadon a Cherubini-opera

Sokáig váratott magára Luigi Cherubini egyik operájának bemutatója, bő 200 évvel keletkezése után állították csak színpadra.
2010. szeptember 17. péntek 19:49 - HírExtra
A Koukourgi című tragikomikus darab az ausztriai Karintiában ünnepelte premierjét csütörtökön. Az 1790-es évek vége felé Párizsban szerzett opera ugyanis eltűnt a francia forradalom forgatagában, és sokáig elveszettnek hitték.

A klagenfurti városi színház az intézmény fennállásának századik évfordulója alkalmából tűzte műsorára a művet, amelyet lelkesen fogadott a közönség.

A cselekmény egy Koukourgi nevű kínai hadúr személye körül szerveződik, aki egymás ellen akar fordítani egy szerelmespárt. A francia forradalomra való ironikus utalásként a szerző az óvatosság kedvéért Kínába helyezte a történetet.

"Az igazán nehéz az, hogy a 217 éves szakadékot a színpad és a publikum között áthidaljuk" - mondta a nem mindennapi bemutató előtt Josef E. Köpplinger. Megjegyezte, tiszteletben kell tartani a cselekményt és a zenét, de mégis le kell nyűgözniük a modern közönséget.

Cherubini partitúrájára a lengyelországi Krakkó városának archívumában talált rá a klagenfurti színház vezető dramaturgja, Heiko Cullmann. A szerző azonban soha nem fejezte be a művet, így Cullmann írt befejezést a darabnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását