2024. április 28. - Valéria
Magyarok párásítanák a világ legnagyobb sivatagát, a Szaharát. Szélturbinákkal esőfelhőt szállítanának a Csád-tó irányba. A terv megvalósítható, a Kiotó jegyében zajló klímakonferenciák napirendi pontja lesz a kezdeményezés.
2010. szeptember 12. vasárnap 07:34 - HírExtra

Hogyan képzeljük el a Szaharát tíz év múlva?

Marokkó déli csücskétől a Csád tóig egy zöldellő folyosó épül meg, amelyben egyéb infrastrukturális létesítmények is futnak. Ez út és vasútépítést és csatornaépítést is feltételez, hiszen a Szahara párásításához gigantikus méretű földmunkákra is szükség van. Ezek a munkálatok azonban a megújuló energiák használatával végezhetők el, tehát az önfinanszírozó képesség már az építéskor jelentkezne.

Lépésről-lépésre történne a Szahara természettel konform meghódítása. Munkát teremt a helyieken kívül a világ donor országainak is munkát teremt, hiszen a folyamatosan épülő Green Sahara a nyugati országok szakmai és technikai felkészültségét igényli. Ez a program megfelelő megértés és politikai elkötelezettség esetén példaértékű lesz az elkövetkezendő tíz évben és világméretű támogatásra számíthat.

Hogyan lehet megoldani a Szahara párásítását?

Éjszaka még a világ legszárazabb részein is létrejön a páralecsapódás, ami a tekintélyes hőmérséklet különbségből adódik. Ezt az Atacama sivatagban vették észre az Unió tudósai és egy speciális kütyüvel, amit vízkúpnak hívnak, sikerült éjszaka vizet kicsapatni a sivatagban. Mindenhol van tehát víz, a kérdés az, hogy tudjuk-e a Szaharát szaturálni, azaz telíteni.

Ehhez úgynevezett solar chimney-kkel (napkémény) egy vákuumfolyosót kell képezni, mert a Szahara magasnyomású övezet a meleg miatt, ezért nappal nem jutnak a sivatag térségébe a párával telített légtömegek. Fontos, hogy a nedves légtömegeket nappal irányítsuk a Szahara felé, mert így intenzívebb a páraképződés. A párásítást az Atlanti-óceán partján felállított új típusú, úgynevezett horizontális szélgenerátorral tudnánk megoldani, ezek segítségével ugyanis kellő mennyiségű esőfelhőt tudunk generálni, amit a sivatagban felállított napkémény-csatorna szívna a Csád-tó irányába.

Az így a Szahara felé irányított esőfelhőket pedig éjszaka kicsapatnánk, innentől kezdve az esőfelhő nem kúszna el az esőrdős övezet felé. A munkában a természet van nagy segítségünkre, ugyanis a horizontális szélkerekekkel a nyugati és keleti passzátszeleket fognánk munkára. Ezek a szélerőművek nem villamosenergiát termelnének, hanem párafelhőt.

Az ötlet és a projekt magyar kezdeményezés?

Teljes egészében. 2008-ban helyeztem letétbe a koncepció összefüggéseit. Azóta a tudományos részén dolgozok, hogy a projekt alapjaiban lefektetett elképzeléseket tökéletesítsem. Már a kezdeményezés kidolgozásába is nagyon nagy magyar tudományos és vállalkozói potenciált vonunk be.



Mennyire ismert a nemzetközi tudományos életben a Green Sahara koncepció?

Az elmúlt években több nemzetközi fórumon előadtam a felvetést, de a legelső és komolyabb megmérettetés most volt júliusban a 3. Klíma Világfórumon Pekingben. Itt került először ENSZ képviselők, aztán a mexikói klímavédelmi konferencia szervezői, valamint környezetvédő és energetikai társaságok látókörébe. Ez egy lépés volt az áttöréshez és a nagyobb ismertséghez.

2012-ben érvényét veszti a Kiotói Egyezmény, a nemzetközi tudományos élet már a tavaly decemberi koppenhágai klímakonferenciát is az utolsó lehetőségnek tartotta, hogy a Földünk védelme érdekében új klímavédelmi szerződés szülessen az elkövetkező évekre. Mi lesz a következő találkozó, ahol ezt a magyar kezdeményezést széles nyilvánosság előtt fel lehet vetni?

Örömmel mondom, hogy kettő is lesz idén. Koppenhága fiaskója megmutatta, hogy hiába próbálják megmozgatni a világ vezető országainak elnökeit, a megegyezést nem biztos, hogy ez segíti elő. Ezért úgy döntöttek a szervezők, hogy több szakaszra bontják az előkészítést. Ehhez tartozott a kínai konferencia, decemberben a mexikói Cancunban lesz egy világfórum, majd jövőre Dél-Afrikában tervezik azt a konferenciát, amin a tervek szerint leváltanák a Kiotói Egyezményt.

Az októberi Budapest Summit konferenciát beleszámolva három esemény lesz tehát a közeljövőben, ami nagy sajtóvisszhangot generál, így jó esély van arra, hogy a Green Sahara projekt nemzetközi hírnévre és elismerésre tegyen szert.

A magyar diplomácia mennyire ismeri a projektet?

Erről most próbálunk gondoskodni azzal, hogy az október elsejei Budapest Summitra megfelelő kormányhátteret biztosítunk, továbbá elindítjuk a magyar kapcsolatok rehabilitációs programját Afrika felé. Vegyük már észre, hogy a magyar gazdaság élénkítésében Afrika irányába nagyon jók a lehetőségeink. A jelenlegi kapcsolatrendszerünkkel és gazdaságunkkal sokkal több lehetőséget teremthetnénk, mint azt jelenleg tesszük.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását