2024. április 28. - Valéria

Szenzációs sivatagi fal

Eredeti ötlettel állt elő Magnus Larsson építész a sivatagosodás megfékezésére: hatezer kilométeres homokkőfalat emelne a Szaharán keresztül úgy, hogy a sivatag betonszilárdságúra keményített homokdűnéiből húzná fel a mesterséges gátat.
2009. július 26. vasárnap 17:28 - HírExtra
Elképzelését egy oxfordi tudományos tanácskozáson fejtette ki a BBC News jelentése szerint (http://news.bbc.co.uk). A fal a nyugat-afrikai Mauritániától a kelet-afrikai Dzsibutiig húzódna a fekete kontinens északi felén. Építőanyagként magát a sivatagot használná fel Larsson: az amúgy folyamatosan mozgó és változó homokdűnéket egy baktérium segítségével megkötné. Elmondása alapján az elsősorban vizenyős területeken tenyésző Bacillus pasteurii hatására a homokszemcsék órák alatt összetapadnának, és betonszilárdságú képződményt alkotnának. "Egy olyan mikroorganizmusról van szó, amely kémiai úton mészpátot, egyfajta természetes cementet állít elő. Tulajdonképpen magát a sivatagot vennénk igénybe saját maga ellen" - magyarázta.

A baktériumot hatalmas mennyiségben "beinjekcióznák" a homokdűnékbe, vagy baktériummal töltött óriási léggömböket alkalmaznának a terítésre. A folyamat eredményeként a megkötött, szilárddá vált dűnék képeznék az afrikai földrészen keresztülhúzódó homokkőfalat.

Larsson szerint az elsivatagosodás veszélye száznegyven országot érint a világon. Szavai egybecsengenek azzal a 2007-es ENSZ-jelentéssel, amely a sivatag terjedését a legsúlyosabb környezeti problémának nevezte, rámutatva, hogy a folyamat a világ lakosságának egyharmadát fenyegeti.

Az észak-afrikai országok a közelmúltban saját tervvel álltak elő a sivatag kordában tartására: ők végtelen hosszúságban fákat telepítenének a szaharai homok továbbterjedésének megakadályozására.

Larsson azt mondta, hogy a Nagy Zöldsáv létrehozásának javaslat nem zárja ki az ő ötletét, sőt a kettő kiegészíti egymást. A homokkőfal egyfajta fizikai védelmet nyújtana a fasávnak, arról nem is beszélve, hogy a betondűnék maradnának még akkor is, ha az érintett országok nyomorban élő lakossága - mint várható - főzésre és tüzelésre kivágná a homokfogónak ültetett fákat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását