2024. április 30. - Katalin, Kitti

Világsztárok a pécsi hangversenyteremben

A világ egyik legkeresettebb hegedűművésze, Maxim Vengerov, valamint Ránki Dezső kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész a sztárvendége a Pannon Filharmonikusok új pécsi hangversenyterembe tervezett első, december 9-i koncertjének.
2010. szeptember 9. csütörtök 21:50 - HírExtra
"Az ezúttal karmesterként bemutatkozó, korábban két Grammy-díjra is jelölt Maxim Vengerovval két évvel ezelőtt szerződtünk. A művész feltétele volt, hogy kizárólag az új létesítményben hajlandó koncertezni, ennek hiányában el sem jönne Pécsre" - érzékeltette az Európa Kulturális Fővárosa program keretében készülő konferencia- és koncertközpont jelentőségét Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója a baranyai megyeszékhelyen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Hozzátette: mindez "csupán ízelítő" a közönségnek, a hangversenyterem nyitókoncertjét december 16-án tartják.

A Pannon Filharmonikusok Pécsen 18, Budapesten 5 bérletes előadást terveznek a 2010/2011-es évadban, Maxim Vengerov és Ránki Dezső mellett még olyan neves zenészek közreműködésével, mint Várjon Dénes zongoraművész, Lakatos György fagottművész, Boldoczki Gábor trombitaművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, valamint a Krakkói Filharmonikusok.

Elfogadta a zenekar meghívását Patricia Kopatschinskaja hegedűművész, Komlósi Ildikó operaénekes, Krzysztof Penderecki karmester, Marisa Tanzini zongoraművész és Marcello Giordani operaénekes, a New York-i Metropolitan állandó művésze is.

A klasszikus nagyzenekari hangversenyek mellett rendeznek crossover koncerteket, és folytatódik a pécsi bazilikában immár hagyományos, a halottak napjához, a karácsonyhoz és a húsvéthoz kötődő oratóriumsorozatuk.

A zene világnapján, október 1-jén a komolyzene pártfogóinak adnak exkluzív koncertet a Pécsi Nemzeti Színházban Guy Braunstein hegedűművész közreműködésével, ezután kamaraszimfonikus formációban a Csík Zenekarral lépnek fel a Széchenyi téren. Az együttes e napon örökös tagságot alapít, és az elismerést átadják a díjazottnak.

A Pannon Filharmonikusok újító szándéktól vezérelve az október eleji CinePécs filmfesztivál keretében Music by... címmel filmzenei slágereket játszik például a Robin Hood, a Csillagok háborúja, a Schindler listája és az Édentől keletre című nagysikerű produkciókból.

A programban ezen kívül szerepel újévi díszhangverseny, a zenekar alapításának 200. évfordulóját köszöntő ünnepség a filharmonikusok mai és korábbi vezető karmestereivel, valamint filmzenékre épülő Valentin-napi napi koncert a szerelmeseknek.
A Pannon Filharmonikusok jövő év áprilisában tavaszi bált rendeznek a XIX. század jegyében, s folytatják korábbi, kismamáknak és gyermekeknek szóló sorozataikat is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását