2024. május 19. - Ivó, Milán

Kecskeméti repülőnap: bepótolták, ami elmaradt

Pótolták az elmaradt látványosságokat a kecskeméti repülőnapon vasárnap, és a felhősödés ellenére megtartották a műsortervben a második napra tervezett légi bemutatókat - tájékoztatták a program szervezői az MTI-t.
2010. augusztus 8. vasárnap 22:28 - HírExtra
Az időjárás miatt szombaton néhány műrepülő és ejtőernyős attrakcióról le kellett mondaniuk a repülőnap látogatóinak. Bár vasárnap sem volt zavartalan a napsütés, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisán nem kellett átírni az esemény forgatókönyvét.

A légi parádé mindkét napján azonos program várta az érdeklődőket, akik 2003 óta változatlan jegyárak mellett tekinthették meg a seregszemlét. A két napon összesen több mint 100 ezren figyelték a légi mutatványokat. A földi és légi bemutatókon mintegy száz repülőgépet - köztük Kecskeméten először a Szu 27-est, valamint Eurofighter, Rafale, F-16, F/A-18, F-15, illetve JAS-39 Gripen típusú harci repülőgépeket - csodálhatta meg a közönség.

Ezen kívül több világhírű helikopter és a korábban nagy sikert aratott Boeing C-17-es óriás szállító repülőgép is látható volt az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. Az idén a 28 meghívott országból 22 vállalta a kecskeméti fellépést. Így egyebek között itt volt az olasz légierő büszkesége, az 50. születésnapját itt ünneplő Frecce Tricolori, a Török Csillagok és a horvát Vihar Szárnyai. Kecskeméten először mutatkozott be a svájci Patrouille Suisse és a Breitling Team. Ismerősként köszönthette ellenben a közönség az égbolton lélegzetelállító figurákkal előrukkoló Veres Zoltán világbajnok műrepülőt és Vári Gyula világbajnok vadászpilótát.

A hazai színek képviseletében levegőbe emelkedő hivatásos vadászpilóták pedig mindkét napot különleges bemutatóval zárták, melyekkel méltóképpen tisztelegtek a magyar katonai és géprepülés 100. évfordulója előtt és búcsúztak a MiG 29-es gépektől, hiszen ezt a típust a jövőben Magyarországon végleg kivonják a hadrendből. A program mára egyike Európa öt legnagyobb ilyen rendezvényének, Közép-Európában pedig a legszínvonalasabb és leglátogatottabb a kecskeméti légi parádé.

A kecskeméti XI. Repülőnap és Haditechnikai Bemutató befejeződése, vasárnap 19 óra után a 44-es és 54-es főút városból kivezető szakaszán, Budapest felé torlódás alakult ki, ez lassan megszűnik. A látogatók nagy része mostanra elhagyta a rendezvény helyszínét - mondta el el Nyíkos Tamás, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását