2024. május 6. - Ivett, Frida

Látogatás az atomerőműben

Több mint kétezer látogatót fogadtak a hétvégén a paksi atomerőműben, ahol szombaton nyílt napot, vasárnap pedig családi napot tartottak.
2010. szeptember 5. vasárnap 21:02 - HírExtra
A rendezvények célja az, hogy a környéken élők, illetve az erőműben dolgozók családtagjai betekintést nyerjenek az erőmű mindennapjaiba, közvetlen forrásból szerezzenek információt a létesítmény működéséről - mondta az MTI-nek Mittler István kommunikációs igazgató.
A nyílt napon hagyományosan környékbeli települések lakóit fogadják: tavaly Kalocsáról érkezett ötszáz látogató, idén Paks volt a vendég. Vasárnap az atomerőmű dolgozóinak hozzátartozói tölthettek egy délelőttöt a nukleáris erőműben és környékén.

A látogatók rendhagyó módon, kerékpáron és gumikerekű kisvonatokon ismerkedhettek az üzemi területtel, az idősebb korosztály bepillantást nyerhetett a reaktorcsarnokba is. A gyerekeket eközben interaktív játékokkal teli kamion, illetve szabadidős programok, játékok sora várta.

A vendégeket köszöntő Süli János vezérigazgató elmondta, hogy látogatóközpontban évi 30 ezer érdeklődő fordul meg, ami nemzetközi viszonylatban is kuriózumnak számít, mint ahogyan a magyar atomerőmű magas elfogadottsági mutatója is. A paksi atomerőmű támogatóinak aránya évek óta meghaladja a 70 százalékot. A legutóbbi közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 77 százaléka ért egyet a működésével.

Jövőnk alapvetően attól függ, hogy az itt élők befogadják-e az atomerőművet, tudnak-e együtt élni vele - vélte a vezérigazgató, aki szerint másokat is megnyugtat, ha a környékbeliek nem aggódnak.
A paksi atomerőmű négy blokkját 1982 és 1987 között helyezték üzembe, jelenleg folyik a tervezett 30 éves üzemidő 50 évre történő meghosszabbításának előkészítése. Tervezik az atomerőmű kapacitásának bővítését is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását