2024. május 6. - Ivett, Frida

A paksi atomerőmű elérte a maximumot

Három blokkon már befejeződött, a negyediken most folyik a teljesítménynövelés a paksi atomerőműben. Az így nyert kapacitás felér egy kisebbfajta új erőművével, és nagyon gyorsan megtérül - mondja Hamvas István fizikus, az atomerőmű műszaki vezérigazgató-helyettese.
2009. október 5. hétfő 12:06 - HírExtra
A paksi telephelyen működő négy atomerőművi blokk közül három már nyolc százalékkal nagyobb teljesítményen üzemel. Most folyik a hármas blokkon a szükséges módosítások utolsó lépése, a turbina átalakítása. A tervek szerint év végére azonos szintet ér el a többi blokkal.

Hamvas István közlése szerint a teljesítménynövelés gondolata már az üzembe helyezéskor, azaz az 1980-as években felvetődött a paksi atomerőmű szakembereiben. Alapot ehhez az adott, hogy ez a fajta VVER-440-es blokk rendkívül magas tartalékkal rendelkezik.

Az akkori álom - miként a szakember nevezte - tényleges tervvé az ezredforduló után vált. Érdemben 2001-ben kezdtek el foglalkozni vele: a Központi Fizikai Kutatóintézet Atomenergia Kutatóintézetének tanulmánya alapján hozzáláttak a program részletes kidolgozásához. A tervet 2003. április 8-án hagyta jóvá a hatóság.

Bár akkor egy sor fontos feladatot kellett a paksi atomerőmű szakembereinek megoldaniuk az üzemeltetés mellett, rengeteg munkát öltek a nagy szakmai kihívásnak tekintett teljesítménynövelésbe - húzta alá a fizikus. Amikor eldöntötték, hogy megvalósítják, megnézték, hogy műszakilag kivitelezhető-e. Utána azt kellett bizonyítani, hogy mindezt a biztonsági követelmények betartásával meg tudják tenni. Végeztek gazdasági elemzéseket is, amelyek azt az eredményt hozták, hogy roppant gyorsan - három és fél év alatt - megtérül a befektetés.

A tulajdonos által is megfogalmazott elsődleges követelmény az volt, hogy a teljesítménynövelés nem jelentheti a blokkok kiszipolyozását, nem veszélyeztetheti az üzemidő-hosszabbítás terveit és nem lazulhatnak a biztonsági előírások.

"A teljesítménynövelés ilyen módon történő megvalósítása jelenti az igazi értékét annak a munkának, amelyet az erőmű szakemberei véghezvittek" - emelte ki Hamvas István.
Szavai szerint annak ellenére, hogy nem egyedülálló az erőműben folyó munka, és rendszeresen kicserélik tapasztalataikat külföldi kollégáikkal, paksi szellemi terméknek, nóvumnak tekinthető a program, hiszen mindenhol más és más a műszaki, jogi környezet.

A paksi atomerőműben dolgozóknak választ kellett adniuk arra, hogy miként lehet nagyobb hőteljesítményt elérni anélkül, hogy felmelegednének a fűtőelempálcák. A megoldást a fűtőelem közötti távolság megnövelése jelentette. Egy-egy új megoldás azonban további átalakításokat tett szükségessé, például fejleszteni kellett a zónaellenőrző rendszert, módosítani a neutronfizikai folyamatok értékeléshez szükséges eszközparkot.

Felér egy kisebbfajta erőművel

Alapszabály, hogy ha bármilyen módosítást végrehajtanak, ellenőrzések és engedélyek sora társul hozzá - mutatott rá a vezérigazgató-helyettes. Mint hozzátette, rendkívül komoly - főként fizikai - háttérmunka kellett a hatósági engedélyek alátámasztásához. Miután bizonyossá vált, hogy a reaktor oldaláról minden biztonsági feltétel maradéktalanul teljesül 108 százalékon is, újabb kérdést jelentett, hogy a megnövelt teljesítményt miként lehet "elvinni". Ennek fényében a következő lépés a turbinákat, generátorokat és transzformátort érintő módosítások, átalakítások meghatározása volt. Évekig tartó szisztematikus munka eredményeként megkapták a hatósági engedélyt, és sorra elvégezték a szükséges átalakításokat a blokkokon a négyévente esedékes főjavításokkal egy időben.

2006-ban a 4. blokk volt az első, ahol megtörténtek a teljesítmény fokozást eredményező beavatkozások, most a 3. blokk van soron. Itt is az utolsó mozzanat, a turbina átalakítása. Ezután felterhelési program következik, amely során különböző teljesítményszinten kiértékelik az eredményeket. Végül a hatóság, ha ezt megfelelőnek találja, kiadja az emelt szinten történő üzemeltetéshez szükséges engedélyt.

A felterhelés és kiértékelés még az idén befejeződik - közölte Hamvas István, hozzáfűzve: bár ezzel a teljesítménynövelési program tulajdonképpen véget ér, van még egy fontos mozzanat, amely fokozza a hatékonyságot és a gazdaságosságot. Ez pedig az, hogy áttérnek egy kimondottan az emelt teljesítményű paksi blokkok számára gyártott új üzemanyagra. A szakember szerint az eddig használt fűtőanyag optimális volt, az új helyzetben azonban már nem az. Egy hasonlattal élve kifejtette, hogy olyan ez, mintha egy átalakított kazánhoz a régi helyett másfajta szenet keresnének, amely jobban ég, kevesebb hamu marad utána, és gazdaságosabban beszerezhető. Ilyen a paksi szakemberek által meghatározott paraméterek alapján az Oroszországban gyártott fűtőelem, amelynek tesztelése már megkezdődött.

A 4. blokkba 12 darabot raktak az idén, ha igazolja az előzetes számításokat, kiváltják vele a régi üzemanyagot. A teljesítménynövelési program végleg akkor zárul le, ha minden reaktorban kizárólag ezt az optimalizált fűtőanyagot használják. Az eredeti villamosteljesítmény - miként a VVER-440-es blokkok neve is jelzi - 440 megawatt volt, amely a kilencvenes években történt több szekunderköri hatékonyságjavító beavatkozás, köztük turbina-átalakítás eredményeként 460-470 megawattra emelkedett. A rövidesen lezáruló teljesítménynövelés után a négy paksi blokk névleges teljesítménye összesen már 2000 megawatt lesz, azaz 120 megawattal több, mint előtte.

"Ez egy kisebbfajta erőmű építésével felérő, de annál jóval hamarabb megtérülő, így gazdaságosabb megoldás" - hangsúlyozta Hamvas István.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását