2024. május 18. - Erik, Alexandra

Kovács László: ellensúlyozni kell a "narancsuralmat"

Kovács László szerint az önkormányzati választás tétje az, hogy Magyarországon folytatódik-e a demokrácia korlátozása. A szocialista politikus úgy véli: a "narancsuralmi rendszer" ellensúlyai a helyhatóságok lehetnek.
2010. szeptember 3. péntek 09:57 - HírExtra
Az MSZP alelnöke a párt kőbányai fórumán csütörtökön mintegy százfős, túlnyomórészt idős emberekből álló közönség előtt azt mondta: az október 3-i voksolás legfontosabb kérdése, hogy "sikerül-e megállítani a narancsuralmat".

A politikus kifejtette: a teremben ülők a rendszerváltáskor tudomásul vették, hogy a történelmi fejlődés "meghaladta az egypártrendszert", most mégis azt tapasztalják, hogy minden döntés a kormány és a kormánypártok hatalmát növeli.

Kovács László szerint ráadásul amíg a hetvenes évektől Magyarország "egyre demokratikusabb, egyre szabadabb lett", most ellenkező tendencia érvényesül, a demokrácia radikális szűkítése zajlik.

A szocialisták alelnöke kiemelte: nem jó, ha a hatalom korlátok, ellenőrzés nélkül működik, márpedig miután a kormány számos független intézmény élére pártpolitikusokat állított, az ellensúlyt az önkormányzatok képezhetik, ezért fontos, hogy a baloldali szimpatizánsok elmenjenek szavazni.

A közelmúltbeli, mindenekelőtt a Külügyminisztériumban megtörtént személycseréket részletezve Kovács László kifogásolta, hogy évtizedek óta a külügyi tárcánál dolgozó diplomatákat menesztettek vagy fokoztak le, ami szerinte veszélyezteti az Európai Unió soros elnökségére való felkészülést.

Arra is kitért, hogy "igaza van Orbán Viktornak", az elmúlt három hónapban valóban Magyarországra terelődött a világ figyelme, csakhogy - folytatta - a vezető nemzetközi lapokban "négy olvasói levél kivételével" kizárólag a kormány intézkedéseit elmarasztaló írások jelentek meg hazánkról.

A Fidesz a kormányzati hibák mellett három ok miatt tudott győzni az országgyűlési választáson - mondta Kovács László. Ezek közé sorolta, hogy a párt az emberekkel elhitette, romokban van az ország; hogy "teljesen alaptalan ígéretekkel" - például az azonnali radikális adócsökkentésével - megtévesztették a választókat, valamint azt, hogy eltitkolták valódi szándékukat, "a narancsuralmi rendszer" kiépítését.

Mindezt az MSZP alelnöke "nagy nemzeti átverésnek" nevezte, arra intve a jelenlévőket: nem lenne jó, ha az átverés októberben megismétlődhetne.

Kőbányán az MSZP Élő Norbertet jelöli polgármesternek. A kerület jelenlegi vezetője, Verbai Lajos tavasszal kilépett a szocialista pártból, majd miután bejelentette, hogy független jelöltként indul az önkormányzati választáson, kizárták a helyi MSZP-frakcióból.

Élő Norbert a csütörtöki fórumon bemutatta a kerületi képviselőjelölteket, majd arról beszélt: a szocialista pártnak jó esélye van győzni Kőbányán, ha mindenki, aki tavasszal az MSZP-re szavazott, újra megteszi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását