2024. április 29. - Péter
Nagy napra ébrednek augusztus 28-án Újlipótváros lakói: a Pozsonyi úton reggel tíztől este tízig igen nívós rendezvényen vehetnek rész az érdeklődők. Kiderült, ha a BKV nem szólt volna közbe, még több program várná a publikumot.
2010. augusztus 21. szombat 15:59 - Győry S. József
A Pozsonyi Piknik főszervezőjével, Zédei Évával beszélgettünk.

Augusztus 28-án a Pozsonyi Piknik nevű, kulturális eseményt már második alkalommal rendezik meg. Mi a céljuk ezzel a nem is olyan rendhagyó eseménnyel?

Ide tessék jönni!
A Pozsonyi út nyugati oldalán álló Palatinus házakat 1911-ben építették fel. A nagyobb arányú bérlakásépítkezések azonban csak a 20-as évek végén kezdődtek el a városrész déli részén, körülépített udvaros téglaépítésű házakkal. A Fővárosi Közmunkák Tanácsa 1928-as rendeletében elhatározta a Szent István park létesítését a volt parkettagyár helyén, egyben egységes stílust írt elő a környék házaira. Egy ezt kiegészítő rendelkezéssel 1933-ban megszabta a mai utcák helyét és kötelezővé tette a keretes beépítési módot. A terület házai jellemzően 5-6 emeletes téglaépületek, a belső udvar gyakran kertszerű, növényekkel beültetett. Vegyesen állnak a historizáló, art déco és bauhaus stílusú épületek, a sűrű beépítésért jó minőséggel kárpótolva a beköltözőket.
A könyvesbolt ahol dolgozom, a múlt évben ünnepelte fennállásának huszadik évét, ennek az apropóján találtam ki, hogy szükség lenne valamilyen kulturális rendezvényre. Újlipótváros lakosai hihetetlenül jó közösséget alkotnak, mindenki ismeri egymást, akárcsak egy faluban.

Arra gondoltunk, hogy egy nyárvégi, felhőtlen búcsút szervezünk, amit végül sikerült megvalósítani a múlt esztendőben. Becslések szerint öt-nyolcezer ember volt kíváncsi a rendezvényre. A célunk az, hogy ország-világnak megmutassuk, van igény hasonló kulturális eseményekre.

Miből finanszírozzák a búcsút?

Ez egy teljes mértékben politikamentes, civil rendezvény, tehát az anyagi hátterét kisebb részben az önkormányzat illetve a főváros támogatta, nagyobb részben a Pozsonyi út üzletei illetve lelkes magánszemélyek.

Hogyan sikerült a tavalyi Piknik? Milyen tapasztalatokat szereztek?

Igazi piknik hangulat uralkodott, reményeim szerint az idén ez még jobban érvényesülni fog. Az emberek piknikkosarakban elemózsiát hoztak mellyel megkínálták a többi piknikezőt. Egy köteletlen, nagyon laza kulturális eseményt kell elképzelni. A tavalyi évben és idén is szívességből kaptunk a Heineken Hungariától ötven sörpad garnitúrát, ami a számtalan érdeklődő miatt kevésnek bizonyult, de sokan hoztak kerti széket, sámlit.

Számomra felejthetetlen élményt jelentett az utolsó produkciónak szánt orosz kocsmadal csokor. Gyönyörű nyári esete volt, az emberek az útpadkán ültek, mécsesek világították meg az egész utcát, miközben szólt a roppant szívbemarkoló zene.



A Pozsonyi úton jár a 75-ös és 76-os trolibusz. A BKV miben segíti az eseményt?

Mint említettem, ez egy civil rendezvény, az anyagi forrásaink rendkívül végesek. A BKV-tól kellene megrendelnünk a forgalomelterelést, amely borzasztóan költséges dolog. A tavalyi évben is próbáltam egyezségre jutni velük, sajnos sikertelenül. A vállalat a tragikus anyagi hátterére hivatkozott idén és tavaly is. Azt gondoltam, hogy egy kulturális eseményt egy olyan hatalmas vállalat, mint a BKV, tudna támogatni annyiban, hogy ezt az összeget nem számlázza ki. Csak az elterelésért több mint egymillió forintot kellene fizetnünk.

Abban az esetben, ha egy rendezvény politikai demonstráció, a BVK forgalomelterelő szolgáltatása díjmentes, de mi szeretnénk elkerülni, hogy a Pikniknek bármilyen politikai felhangja legyen. Inkább kifizetjük az összeget még akkor is, ha ez igen nehezünkre esik.



Idén milyen fellépőkre számíthatunk?


A tavalyi évhez képest nagyobb területen kerül megrendezve az esemény, egészen a Radnóti Miklós utcáig lezárjuk a Pozsonyi utat. A nagyszínpad is kicsit feljebb kerül a Margit-híd irányába, illetve kitoltuk a rendezvény idejét, hiszen reggel tíztől este tízig várjuk a piknikezni, kulturálódni vágyókat. A Keiler Fúvószenekarral ébresztjük Újlipótváros lakóit, akik a Pozsonyi úton fognak zenét szolgáltatni majorettek kísérettel.

A későbbiek folyamán a teljesség igénye nélkül fellép Gálvölgyi János, a Vígszínház társulata, Dunai Tamás - Bíró Kriszta - Ötvös Ottó Budai Bár néven jegyzett műsort fog előadni, ami zömében kuplé dalokból fog állni.

Idén is lesz árverés, amit főként XX. századi írók-költők hagyatékából fogunk megoldani. Tombolát is árusítunk, a nyereményeket a környező üzletek ajánlották fel. Egy meglepetésünk is lesz, ami nincsen benne a műsorfüzetben. Nyári Zoltán a „Mezzo” énekverseny győztese Herczenik Annával fog duettet énekelni, többet nem mondhatok.  Az idei rendezvényt a Budapest Klezmer Band fogja zárni. Remélem, az időjárás is kegyes lesz hozzánk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását