2024. május 2. - Zsigmond

Vihar: romeltakarítás, közlekedési káosz, áramkimaradás

Csaknem 150 helyre kellett kivonulniuk a tűzoltóknak Hajdú-Biharban a hétfő esti vihar után, amely a legtöbb kárt Szerep településen okozta - közölte a térségi katasztrófavédelmi ügyeletes kedd reggel az MTI-vel.
2010. augusztus 17. kedd 10:13 - HírExtra
Molnár János tűzoltó százados elmondta: a Püspökladány melletti Szerepen jégverés rongált meg lakóházakat és több önkormányzati ingatlant. Nyolc lakóház tetőszerkezetét bontotta meg az erős szél, tizennyolc házhoz pedig fóliát kellett szállítani, hogy a beázást megakadályozzák.
Az önkormányzati tulajdonú ingatlanok közül a könyvtár épülete ázott be, a jégverés pedig a polgármesteri hivatal ablakait több helyen betörte - ismertette.

A vihar ezen kívül Hajdúszoboszló térségében és Debrecenben tombolt nagy erővel, itt fakidőlések és vízszivattyúzás miatt kellett a legtöbbször kivonulniuk. Rendkívüli káresetet és komolyabb forgalmi akadályt nem okozott a vihar Hajdú-Biharban - tette hozzá a százados.

Akadozó vasúti közlekedés

A torlódások elkerülése érdekében a Budapest és Miskolc között járó InterCity vonatok Füzesabony és Miskolc között minden állomáson és megállóhelyen megállnak, ugyanakkor a Füzesabony és Miskolc között járó személyvonatok nem közlekednek - közölte a vasúttársaság kedden az MTI-vel.

Mint írták: a viharos időjárás okozta károk miatt kedden a budapesti Keleti pályaudvar és a Nyugati pályaudvar között, egyebek mellett Miskolcot, Nyíregyházát és Szolnokot érintő InterCity vonatok, valamint a Keleti pályaudvar és Miskolc között közlekedő InterCityk helyjegy és pótjegy nélkül vehetők igénybe.

A már megváltott menetjegyeket, pót- és helyjegyeket szerda éjfélig kezelési költség levonása nélkül visszatérítik.

A Budapest-Miskolc vonalon, Mezőkövesd és Mezőkeresztes-Mezőnyárád állomások között az átvonuló vihar hétfő este fákat döntött a vasúti pályára, leszakította a felsővezetékeket, kidöntötte a tartóoszlopokat - olvasható a közleményben.

A MÁV szakemberei folyamatosan dolgoznak a hiba elhárításán. Bár kedd hajnalban dízelvonatatással egy vágányon megindult a forgalom, jelentős késésekre kell számítani. Várhatóan 18 órára tudják helyreállítani az egyik vágányon villamos vontatással a közlekedést, a másikon pedig előreláthatólag holnap reggel - fűzték hozzá.

Mint közölték: kidőlt fák leszakították a felsővezetéket Felsőzsolca és Hernádnémeti-Bőcs között is. Azon a szakaszon jelenleg csak egy vágányon, váltakozó irányban járhatnak a vonatok, ezért további késések várhatók.

Munkában a tűzoltók


Kétszázszor vonultak ki viharkárokhoz a tűzoltók kedd reggelig Borsod-Abaúj-Zemplénben, a megyében 55 településen okozott kárt a hétfő esti zivatar - mondta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetőhelyettese az MTI-nek.

Szabó Péter kifejtette: a legtöbbször, 90 esetben fakidőlések miatt kértek tőlük segítséget, vízeltávolításhoz 35-ször hívták a tűzoltókat, 45 épület- és tetőkár keletkezett, és volt 30 olyan eset is, hogy amikorra kiértek, már megszűnt a probléma. Hozzátette: valamennyi tűzoltóság kint dolgozott a területen, a polgárvédelmi, katasztrófavédelmi szakemberek segítették a munkát.

Arról is beszámolt, hogy hat embernek kellett elhagynia az otthonát a megyében. Az egyik egy idős nő Nyékládházán, őt rokonok fogadták be, öt embernek pedig Szomolyán kellett kiköltöznie, őket a helyi sportklub öltözőjében szállásolták el. Mindkét ház állapotát statikus vizsgálja majd meg - közölte Szabó Péter.

Kitért arra, hogy a nagy mennyiségű eső miatt megáradt a Lator-patak a Borsod megyei Tardon, emiatt nyolcszáz homokzsákkal kellett "bevédeni" a helyi iskola épületét. Az ár öt utcát öntött el, itt 120 olyan ingatlan volt, ahol a víz már az udvaron hömpölygött. Cserépváralján is ugyanez a vízfolyás okozott gondot.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei területi igazgatósága korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy vízátfolyás miatt teljesen le kellett zárni a forgalom elől a 2622-es számú út egyik, Alsóvadász és Homrogd közötti szakaszát. A 3-as számú főút egyik szelvényében szintén vízátfolyás miatt teljes útzárat rendeltek el, a forgalmat Mezőkövesd belterületén a régi 3-as úton terelik.

Áramszünet

Két településen mintegy négyszáz fogyasztónál nincs áram a hétfő esti vihar miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte az E.ON Hungária Zrt. kommunikációs munkatársa kedden az MTI-vel.

Varga Ivett elmondta: Tiszateleken és Ibrányban dolgoznak a szakemberek, akik a hálózatban keletkezett hibákat várhatóan még kedd délelőtt megszüntetik.

A hétfő esti, a megyén átvonuló vihar jóval kevesebb kárt okozott, mint a vasárnapi. A megyei katasztrófavédelem ügyeletének közlése szerint csak néhány esethez - vízszivattyúzáshoz és fák eltávolításához - kellett kivonulniuk a tűzoltóknak.

Forrás: MTI/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását