2024. május 21. - Konstantin

Irány a RaM - az új művelődési központ!

3,5 milliárd forint, 270 négyzetméter színpad, 450 négyzetméteres nézőtér, három tornaterem, multifunkciós rendezvényterem, könyvtár és alternatív energia. Míg épül a RaM, Tóth József válaszol.
2010. augusztus 19. csütörtök 16:32 - Gyülvészi András
Augusztus 16-án tartották az Újlipótvárosi Közösségi Ház Bokréta Ünnepségét. Az épületegyüttes a Kárpát utca – Bessenyei utca – Pannónia utca és Zöld Ág tagóvoda által határolt közel 15 ezer négyzetméteres területen épül.

A RaM
A közösségi ház színvonalas megvalósítása érdekében kiírt ötletpályázatot a Vadász és Társai Építőművész Kft. nyert el. A beruházási célokmány, mely tartalmazza az előkészítési, tervezési díjakat, az építészeti munkákat, az első berendezések beszerzési költségeit, összességében 3,5 milliárd forint költségkerettel számol. A közösségi ház épületegyüttese egy központi magot körülvevő, különálló, de összekapcsolt épületekből tevődik össze. (Budapest13.hu)
3,5 milliárd forintos összköltség, multifunkcionális rendezvényterem, 270 négyzetméteres színpad, könyvtár, idősek klubja, étterem, három nagyobb tornaterem, 450 négyzetméteres földszinti nézőtér, ami az első emeleti galériával együtt 600 fő befogadására alkalmas, illetve mindezen kívül zömmel alternatív energia biztosítja az épület hűtését, fűtését és szellőzését.

A HírExtra dr. Tóth Józsefet, a 13. kerület polgármesterét, országgyűlési képviselőt kérdezte az épületegyüttes várható sorsáról.

Rengeteg pénz, rengeteg funkció. Lesz közönség, ami kihasznál egy ilyen komplexumot?

Egyáltalán nem arról van szó, hogy csak úgy belevágtunk volna. Nem csak építettünk egy ilyen intézményt, hanem felmérést készítettünk a szociális ellátásbeli igényekről. Ez alapján döntöttünk úgy, hogy egy több funkciós (közművelődési, művészeti, rekreációs, idősellátás és gasztronómiai) épületet építünk.

Ki finanszírozza a működést?

Az idősellátást az önkormányzat fogja üzemeltetni idősek klubja keretében, a közművelődési funkciónál előrehaladunk, hogy a könyvtárfunkcióra a legnagyobb fővárosi könyvtárcéggel tudjunk megállapodást kötni. A rekreációs és a multifunkciós teret pedig megpályáztatjuk. Ezt a pályáztatást egy tanulmány előzte meg, amiben felmértük, hogy mibe kerül az üzemeltetés. A multifunkciós terem tekintetében még szerződéskötés előtt álunk. A rekreációs területnél pedig most tartunk a másodszori kiírásnál.


Egyébként a projekt teljes egészében önkormányzati erőből épült, mert ilyen típusú pályázati lehetőség nem volt.

Hogy áll a névadás pályázata?

Döntött az Oktatási Kulturális és Sportbizottság. A név: Ram. Azért szeretnénk ezt használni, mert szeretnénk, ha beivódna a városba a kifejezés, akár a MüPa vagy a PeCsa kifejezések. A rövidítés a Radnóti Miklós Művelődési Központot nevet takarja.

Mikor vehetik birtokba a látogatók a RaMot?

A műszaki átadás várhatóan év végén megkezdődik, ám ez nem egyenlő a működési engedéllyel. Számításaim szerint a közönség 2011 első negyedévében lehet az intézményben.
Megjegyzendő, hogy különleges figyelemmel kell a bevezetését elvégezni. Jövő márciusig elvisszük az iskolaigazgatókat, akik elgondolkodhatnak azon, hogy mi mindenre lehet majd használni a RaMot. Például szalagavatótól a bálokon át szinte bármilyen iskolai rendezvényre. Ezen kívül bemutatjuk a kerület lakóinak, időseknek, fiataloknak, közművelődési szakembereknek, díszpolgároknak az intézményt és elkezdődik a rendezvények tervezése, szervezése.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

5641okamab
2010. szeptember 23. 12:37
Milyen kár, hogy már a Vadász Györgyöt is megette a politikai pénzcsinálás. A lapok itt is le vannak osztva, jó zsírosan. Hiába a közbeszerzés és pályáztatás. Szegény Öreg mester elszólta magát (hónapokkal ez előtt) a tv-ben, arról, hogy ki is fogja üzemeltetni a komplexumot, pedig még ki sem hirdették pályázó (nyertest)nevét. "EZEREGYÉV" sem lesz elég, hogy ezt a szégyent lemossák magukról.
Sajnálom.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását