2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Felavatták az EU-triófáját a Szigeten

A 2011 első felében esedékes magyar EU-elnökséget a kormány három ernyőfogalom, a lehetőség, az aktivitás és az identitás jegyében szeretné lefolytatni - mondta Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára szerdán a Sziget fesztiválon tartott sajtótájékoztatón, amelyet követően az EU-trió, vagyis Spanyolország, Belgium és Magyarország képviselői felavatták az EU-trió fáját.
2010. augusztus 11. szerda 16:58 - HírExtra
"Az EU a kormány, az egyén és az állam számára egyaránt lehetőséget jelent a problémák megoldására, a soros elnökség ehhez kínál aktivitást, illetve a nemzeti önazonosság újragondolását. Az uniós elnökség jó apropó ezeket a fogalmakat a köztudatba bevezetni" - közölte Kovács Zoltán a Sziget fesztivál európai találkozási pontjánál.

Az államtitkár úgy vélte, a fesztivál kitűnő példa arra, miként lehet elképzelni egy ország képének formálását. Hozzátette: az a terv, hogy az országkép szerves részévé tegyék mindazt, ami hasonló módon járulhat hozzá Magyarország megítéléséhez. Kovács Zoltán kiemelte: a Sziget minden ízében egyszerre európai és magyar rendezvény a kontinens közepén.

Andor László foglalkoztatásért felelős uniós biztos arról beszélt, hogy az Európai Bizottság intenzíven foglalkozik a fiatalokat érintő problémákkal, ezek közül is kiemelten a foglalkoztatás ügyével, hiszen - tette hozzá - Európában igen nagymértékű az ifjúsági munkanélküliség, és ez különösen igaz az EU-elnökségi triót alkotó három országra, Spanyolországra, Belgiumra és Magyarországra.

"Az Európai Bizottság egyaránt segíti a mobilitást, a képzést és az információ-áramlást, ezek segítségével ugyanis a foglalkoztatási problémák hosszabb távon talán kezelhetőek lesznek" - mondta Andor László.

Az EU elnöki tisztét ebben a félévben betöltő Belga Királyság miniszterelnöki hivatalának kommunikációs igazgatója azt emelte ki, hogy a trió három országa két évvel ezelőtt határozta el, összehangolja kommunikációját, ezen belül a fiatalokkal kapcsolatos mondanivalóját is.

"Nagy kihívás, miként tudja az ifjúság megtapasztalni Európát. Erre a Sziget fesztivál remek alkalmat kínál, itt jelen vannak európai értékek: egyrészt a fellépő sztárok, másrészt a kultúra, harmadrészt pedig a gyakorlatban átélhető, hogy nincsenek határok" - jelentette ki Olivier Alsteens.

A Sziget európai találkozási pontján szerdán felavatott EU-trió fa olyan képzőművészeti alkotás, amelyet spanyol, belga és magyar képzőművész fiatalok közösen hoztak létre. A szigetlakók a fán elhelyezhetik üzeneteiket, gondolataikat, és ezek digitalizált formában felkerülnek a fa facebookos oldalára is.

Az avatáson jelen volt Belgium és Spanyolország budapesti nagykövete, Szőcs Géza kulturális államtitkár, Gerendai Károly, a Sziget ügyvezető igazgatója, Bús Balázs III. kerületi polgármester, valamint Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője.

Magyarország Spanyolországgal és Belgiummal közösen látja el az EU elnöki teendőit. A trojka mandátuma 2010-11-re szól, a féléves soros elnöki tisztet Magyarország 2011. január 1-jén veszi át.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását