2024. május 18. - Erik, Alexandra

Totális káoszt okozott a vihar

Árvizeket és komoly közlekedési gondokat okozott az özönvízszerű eső vasárnap Szlovákiában. Az árvíznek az esti órákig egy halálos áldozata van, egy ember pedig eltűnt.
2010. augusztus 16. hétfő 07:23 - HírExtra
A rövid idő alatt leesett rendkívüli mennyiségű csapadék következtében a Nyitra, a Handlovka és Rajcianka folyók kiléptek medrükből, s elöntötték Privigyét és Nyitrabányát (Trencsén megye). Mindkét város környékén víz alatt vannak a közutak is, ami azonnal bonyodalmakat okozott a közlekedésben. Nyitrabányán az egyik hidat is elvitte a víz. Megszakadt a vasúti közlekedés, mert mindkét város pályaudvarát víz öntötte el. Az ár több személygépkocsit is elsodort.

Privigyén a helyi hatóságok válsághelyzetet rendeltek el. Kora este a mentők egy vízbe fúlt személy holttestére bukkantak, egy másik személy hollétéről pedig nincs hír. Súlyos gondok vannak Garamszentkereszten (Besztercebánya megye) és néhány más településen is. Németprónán (Nitrianské Pravno) víz alatt van a település központja, s a falun áthaladó országos főúton megszakadt a közlekedés. Túrócszentmártonban a csatornarendszer nem bírta elvezetni a hirtelen lezúduló csapadékot, a város utcái megteltek vízzel és mindenféle hulladékkal. A város egy részén több órán át nem volt áram.

Több településen számos ház is víz alá került, a pincék megteltek vízzel, és néhány tucatnyi embert ki kellett telepíteni. Sok helyen megszakadt az áram- és a gázszolgáltatás. Délután Kelet-Szlovákiát is viharok, kiadós esők érték, nagyobb árvizekről azonban nem érkezett jelentős. Néhány településen pincéket, lakóházakat öntött el az ár, s a közlekedést az útra esett letört fák akadályozták. Több településen vészhelyzetet rendeltek el.

A Nyitra felső folyásán a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelte el a szlovák hidrometeorológiai intézet, a Vág felső folyásán és a Liptó folyócskán másodfokú a készültség. Vasárnap délután Daniel Lipsic belügyminiszter, valamint Lubomír Galko védelmi miniszter is ellátogatott az árvíz sújtotta településekre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását