2024. április 26. - Ervin
A Sziget végeztével felkerestük Gerendai Károlyt, hogy értékelje az idei év sikereit, hibáit és a jövőbeli kilátásokat.
2010. augusztus 17. kedd 18:09 - Kancsár Edina
Hány látogató volt és hogyan értékeli az idei Szigetet?

Háromszáznyolcvankétezer látogató volt és alapvetően sikeresnek értékeljük több szempontból is. Az időjárás is viszonylag jól alakult, mert mindig csak éjszaka esett, tehát a látogatottság és a hangulat szempontjából az eső nem okozott problémát.

A csapadék, amit kaptunk többletköltséget okozott, de még mindig jobb, hogy az éjszakai órákban esett, mint ha napközben esett volna. A hangulat, a programok, a látogatottság és minden egyéb szempontból nagyon jól alakult az idei fesztivál.

Jobban alakult, mint várták?

A Sziget
A Sziget Fesztivál Európa egyik legnagyobb könnyűzenei és kulturális rendezvénye, melyet minden év augusztusában rendeznek meg Budapesten, az Óbudai-szigeten. Az első fesztivált Gerendai Károly és Müller Péter Sziámi saját ötletük alapján Szekfű Balázs segédletével 1993-ban rendezték, Diáksziget néven. A 2000-es években vált össz-műfajúvá a fesztivál. Korábban zömmel alternatív és rockzenei stílusok voltak a meghatározóak a fellépő együttesek és előadók nyújtotta kínálatban.
Az élet minden területén azt tapasztaljuk, hogy az emberek tartalékai elfogytak és kevesebbet tudnak szórakozásra költeni, de ehhez képest minimális volt a visszaesés. Annyiból jobban alakult, hogy mi rosszabb forgalomra is fel voltunk készülve, ami szerencsére nem következett be.

Idén kevesebb vagy több volt a baleset?

Számszerűen ezt nem tudom, de azt igen, hogy semmi komoly baleset nem történt. Nagyságrendileg olyasmi volt, mint tavaly. Voltak bokaficamok, megfázások, meg kisebb balesetek és a legsúlyosabbnak a végtagtörések számítottak.

A bűnözéssel kapcsolatban idén mik voltak a tapasztalatok?

Egyelőre még erről sem kaptuk meg a konkrét adatokat, de a rendőrség azt mondta, hogy nagyon jó volt a bűnözők felderítésének aránya. Az elmúlt évekhez képest, állítólag most nagyobb számban kapták el az elkövetőket. A jellemző bűncselekménytípusok közé a zsebtolvajlás és a sátorok kirablása tartozik, illetve a környéken álló autók feltörése.

Ez abból ered, hogy a bűnözők tudják, hogy a rendezvénynek mik a specialitásai (sátorban lakás, tömeg,őrizetlenül hagyott kocsik, stb.) és ezek vonzó elemek az elkövetők számára. Ezeket sajnos nagyon nehéz kivédeni. Hiába próbálunk mi ingyenes csomagmegőrzőt üzemeltetni, ha sokan felelőtlenül így is otthagyják sátraikban az értékeiket.

Ennek ellenére, a rendőrség szerint, a körülményekhez és az emberek számához képest, még így is megdöbbentően jó a helyzet. Lopások tekintetében csak minden két-háromezredik emberrel szemben követnek el bűncselekményt. Aminek én különösen örülök, hogy idén tényleg sok elkövetőt megfogtak, így nem úszták meg büntetlenül, és ez talán elrettentő példa lesz a jövőben próbálkozók számára.



Állítólag voltak problémák néhány koncert hangosításával, például az Iron Maiden-nél. Nagy volt az elégedetlenség a látogatók vagy az előadók részéről?


Csak fórumokon láttam elégedetlenséget a hozzászólók részéről a hangosítással kapcsolatban, amit abszolút megértek, mert én is elégedetlen voltam vele. De ez ellen sajnos nem tudunk mit ctenni, mert a zenekarok hozzák a saját embereiket és néha a hangtechnikát is. A többi zenekar teljesen normálisan szólt, az Iron Maidennél valóban voltak gondok.

Mi nem tilthatjuk meg a zenekaroknak, hogy a saját embereikkel dolgozzanak, akik persze sok esetben kifejezetten jó hangzást produkálnak, de van amikor szörnyűt. Sajnos ez velejárója az élő koncerteknek, így előfordulhat, hogy a hangtechnikusok hibáznak. Annyit tudunk tenni, hogy megpróbáljuk a legjobb és legmodernebb technikát biztosítani ezekhez a koncertekhez. Ezt idén is megtettük, amit kifejezetten dicsértek a hazai és a nemzetközi újságírók is.

Idén melyik sztár volt a legproblémásabb és miért? Volt valaki aki nagyon speciális igényekkel állt elő?


Idén nem volt igazán problémás sztárunk. Mindig vannak speciális kérések, de idén nem volt olyan, ami nagy meglepetést okozott volna. Sokszor a sztárok kísérő emberei között vannak olyanok, akik egy kicsit túlproblémáznak dolgokat. Például a MUSE zenekar kellékese belekötött abba, hogy amit kaptak vízforralót, gyümölcscentrifugát és kávéfőzőt, az nem volt vadiúj.

Azt mondta, hogy ők olyat kértek, ami még nincs kibontva. Megkérdeztük tőle, hogy miért nem jó nekik egy tiszta, de használt gép és mennyivel lenne jobb egy bontatlan ugyanolyan masina. Ő erre csak annyit mondott, hogy ez nem érdekli, csak hozzunk nekik újat. El is mentünk beszerezni számukra, bár nem tudom, hogy mennyivel lett jobb ízű az új vízforralóban forralt víz…



Minden évben probléma van a zajszint miatt. Idén is volt?

Sok éve nincs jelentős probléma ebből. A zajszint többnyire a megengedett határérték alatt maradt és a környéken élők is egyre kevésbé panaszkodnak. Persze mindig van néhány ember, aki előszeretettel ágál, de a mérésekből kiderüli, ezek egyéni érzékenységből fakadó problémák. Amit például más ember már nem is érzékel, azt van aki még zavarónak véli.

Meddig lesz Sziget és mi az ami miatt megszűnhet?

Ameddig van rá igény és engedik, mi nem tervezzük abbahagyni. Reméljük, hogy minél tovább csinálhatjuk, de sajnos sok minden nem rajtunk múlik. Manapság ez a legjelentősebb kulturális és turisztikai esemény. Akár országimázs, akár adóbevételi szempontból nézzük, az országnak érdeke, hogy ez a rendezvény ne szűnjön meg. Ezenkívül fontos szempont, hogy sokszázezer fiatal tölt el napokat a Szigeten, ahol jól érzik magukat, barátkoznak, ismerkednek és kultúrát fogyasztanak.

Nincs ok, amiért elmaradhatna ez az esemény. Ennek ellenére nem merem kijelenteni, hogy hosszú ideig lesz még, mert rajtunk kívülálló tényezők is vannak. Előzetesen történt már egyeztetés Tarlós Úrral és ha úgy alakul, hogy ő lesz a főpolgármester, az nem jelent majd problémát a rendezvény szempontjából. Ő többször is nyilatkozta már, hogy ha rajta múlna, nem kívánná semmiben sem korlátozni a fesztivált.

Régebben felmerült, hogy el kell költöznie a rendezvénynek. Ha esetleg más helyszínre kerülne, milyen lehetőségek jönnének számításba?

Mindig felröppennek ilyen pletykák, de ezt egyszer sem mi mondtuk. Nem tudnánk elképzelni más helyszínen, ez minden szempontból oda lett kitalálva. Az a neve, hogy Sziget, ami nem véletlen, hiszen egy szigeten van… Amikor voltak olyan problémák, hogy esetleg el kell költöznünk, akkor próbáltunk keresni más lehetőségeket, de soha semmit nem találtunk. A részünkről tehát egyáltalán nincs ilyen szándék, remélem, hogy más részéről sincs.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását