2024. április 29. - Péter

Harmadik Püspöki Libafesztivál

Libaszépségversenyt szerveznek és helytörténeti kiállítótermet is avatnak szombaton Szurdokpüspökiben a 3. Püspöki Libafesztiválon - tájékoztatta az MTI-t az egyik szervező kedden.
2010. augusztus 4. szerda 09:23 - HírExtra
A Nógrád megyei faluban, ahol a '60-as években még ezerszámra tartották a libákat, 2008-ban szervezték meg először a libafesztivált a hagyományok felelevenítésére.

Mint Hegedűs Éva, a könyvtár vezetője elmondta: ma már csak 100-200 háziszárnyast nevelnek Szurdokpüspökiben, főleg az idősebbek, de a népszerű libaszépségversenyre a fiatalok is viszik az állatokat.

Idén is jelmezesen és természetes szépségükben mutatkozhatnak be a libák, de az már tudható, hogy a tavalyi jelmezes győztes, a kis szoknyát viselő Libi ebben az évben nem indul a megmérettetésen. Gazdája most másik libával nevezett be a versenybe - mondta Hegedűs Éva.
Lesz a szombati fesztiválon liba- és kisállatsimogató, sétakocsizás, a látogatók közös fényképet készíthetnek a szárnyasokkal, megkóstolhatják a libazsíros kenyeret, a libasültet és a krumplilaskát, de kitelepülnek a kézművesek és játszóház is várja a kicsiket.

A fesztiválon köszöntik a 15 éve alakult szurdokpüspöki Szászerka Néptánc Együttest. Fellép Somogyi András parodista, élő koncertet ad a Bojtorján együttes, a tombolasorsolás fődíja egy liba lesz, a nap tollasbállal zárul.

Ezt megelőzően pénteken avatják a helytörténeti és néprajzi kiállítermet. A 20-as, 30-as évek lakóházát a Szent István Iskola felújított régi épületében mutatják be. A szoba, konyha, kamra kialakításához a faluban gyűjtötték a berendezési tárgyakat, illetve a gazdasági eszközöket, mint a vas- és faekéket, fagereblyét, favillát, sarlót.

A tisztaszobában látható lesz a vetett ágy, a sifon, a lóca, az asztal és székek mellett a fiókos szekrény és a ládák, a falakon szentképek. A kisszobába került az ágy és a ládák mellé a működő szövőszék a rokkával és guzsallyal.

A kamrában van a termény tárolására szolgáló hambár, itt kaptak helyet az edények és a gyékényből font tárolók, valamint a mosás eszközei, a fateknő, mosófazék, mosószappan, a sulykoló és a mángorló.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását