2024. április 26. - Ervin

Modern füvészkert az ELTE-n

Két Stílust képvisel a megújult ELTE Füvészkert, hiszen megtalálható a modern és dinamikus, valamint a hagyományos és romantikus stílus egyaránt. Előbbi a rendezvényeknek, oktatásnak ad teret, míg a romantikus részben csörgedező vízfolyások, tavacska és vadregényes ösvények a csöndre, nyugalomra vágyóknak kedvez - mondta el Orlóci László, a Füvészkert igazgatója az MTI-PRESS-nek.
2010. július 30. péntek 10:10 - HírExtra
A Füvészkertben a korábbi 14 helyett 30 hazai faj részesül ex situ védelemben (nem a természetes élőhelyen való megőrzés) a fenntartási időszak végére. A korábbi 6,5 ezer körüli taxon számot (az élőlények egyazon kategóriába sorolt és közös gyűjtőnévvel ellátott fajcsoportja, illetve egy adott faja) 8 ezer fölöttire növelték - sorolta az igazgató a számokat. Bővült a többi között a mérsékelt övi fák, a cserjék és a gyógynövények mellett az egynyári növények, a hazai flóra védett növényei és az exóta fajok taxonszáma is. A nem Magyarországon őshonos, veszélyeztetett fajok jó része nem telel, ezért vált szükségessé egyebek mellett a növényház felújítása - tette hozzá. A kert egyébként a Föld flórájából 250, a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) által veszélyeztetettnek minősített "vörös könyves" fajt mutat be.

Arra a kérdésre, hogy vajon mire a legbüszkébb a kertben, Orlóci László azt válaszolta, hogy természetesen mindenre. A különlegességek között nevezte meg a broméliagyűjteményt, valamint a Viktória-házban élő óriás amazonasi tündérrózsát, amely idén először áttelelt az új fűtésrendszernek és a napfénypótló lámpáknak köszönhetően. De látható itt a Namib-sivatag peremén előforduló Welvitschia (Welvitschia mirabilis) is, amely "annyira csúnya, hogy már szép" - jellemezte a nagy levelű érdekes növényt
az igazgató.

Az április végén átadott Ausztrál-ház az ausztrál mediterrán tájak növényeit mutatja be közel 1000 négyzetméteren, ahol 200 őshonos ausztrál növény látható, köztük a black boy (Xantorhea), az üvegmosókefe-virág (Callistemon), vagy a kenguru-tappancs növény (Anigozanthos). A Gyűjteményes Ház és a teleltető 870 négyzetméter, a Viktória-ház 141,5 négyzetméter lett. A teljes közműhálózat megújult, épp úgy, mint az elektromos áram- és a csatornahálózat, az öntözővíz- és a fűtésrendszer. A kertben 700 négyzetméter növényrendszertani terület kapott további új növényzetet a Gyűjteményes-ház és a Viktória-ház körül, ahol 40 különböző növénycsalád látható a legmodernebb, genetikai alapú növényrendszertan elvei szerint. A sugárirányban elhelyezkedő ágyásokba ültetett közel hétszáz-féle évelő dísznövény a növények törzsfejlődését mutatja be. A növényeket víztakarékos csepegtető öntözőrendszerrel öntözik, a megemelt ágyásokba ültetett növényeket a mozgásukban korlátozott érdeklődők is jól láthatják.

Ezen a területen áll Diószegi Sámuel és Fazekas Mihály, az első magyar nyelvű füvészkönyv szerzőinek emlékműve, valamint Soó Rezső professzoré, aki a Botanikus kert (Füvészkert) vezetőjeként a hazai botanika jeles képviselője volt.

A gyűjteményeknek helyet adó létesítményeket korszerűsítették, a közel 400 millió forint európai uniós támogatásnak köszönhetően a belső terek átalakultak, akadálymentesekké váltak. A vakokat és gyengénlátókat a bejárattól olyan sávok segítik, melyeket a talpukkal vagy a botjukkal éreznek - magyarázta az igazgató. Akik nem tudnak a kertbe személyesen ellátogatni, "virtuálisan" is sétálhatnak egyet a Füvészkert honlapja segítségével, a www.fuveszkert.org oldalon. A felújítás egy szakasza lezárult ugyan, de az újabb elnyert pályázatoknak köszönhetően a Pálmaház teljes felújítása és a romantikus kertrész rendbehozatala is elkezdődik az idén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

...
2015. szeptember 17. 20:38
DOMA SÁNDOR (Tormafölde, Zala megye) FALUSI BORBÉLY ÉS LAKODALMI HEGEDŰS "ZENÉSZ" III/III-AS BESÚGÓ VOLT!
Ezt még a Szabad Európa Rádióban is bemondták hajdanán, sorolták az ő nevét is! :)
Lentiben még él egyik anno ígéretes, szorgalmas tanítványa, aki beretvál és az is szervezett besúgó volt. A ... Pista, a pénzek imádója... :D
...
2015. szeptember 17. 20:34
"https://www.youtube.com/all_comments?v=B7EpXqBhogo
"
7 hónapja
A hortobágyi kitelepítésből visszatérhetett szorgalmas gazdálkodó paraszti családtól vásároltam náluk évtizedekig a tejet! Minden héten legalább 5 litert kifizettem és hoztam. Pedig nem nekem kellett volna segítenem ezzel is őket, hanem a kitelepítők leszármazottainak!
Egy 'perhármas "inszeminátor" (termoszos borjúcsináló ex elvtárs) járt oda hozzájuk a "rendszerváltás" után jóval már és heccelgette(!) őket... A tormaföldei hírhedt (néhai) besúgó Doma Sándor "harcostársa" az illető és mivel az még él, nem írom le a nevét. Tudja ő is, hogy miért nem köszönök neki (sem)!... (A fia aktívan "internetfüggő", de nem tudni, ismeri-é ezt az oldalát a "papának"...)
Válasz ·


7 hónapja
A sok megszállópribék hazaáruló, aljas érdek dörgölőző gerinctelen patkányféreg!
Válasz ·


7 hónapja
Mocskos, senkiből felkent párttitkárok a dolgos parasztot kitelepítették a hortobágyi birkaakolba kényszermunka táborba és elfoglalták azok ingatlanát, gátlástan tolvaj bűnöző, hitvány féreg módjára!
Aki ezeken nosztalgiázik, az vagy elmebajos, avagy valamely patkányfamília leszármazottja és képtelen önkritikát gyakorolni, illetve átlátni az ősei BŰNÉT!
Válasz ·
""
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását