Modern füvészkert az ELTE-n

Két Stílust képvisel a megújult ELTE Füvészkert, hiszen megtalálható a modern és dinamikus, valamint a hagyományos és romantikus stílus egyaránt. Előbbi a rendezvényeknek, oktatásnak ad teret, míg a romantikus részben csörgedező vízfolyások, tavacska és vadregényes ösvények a csöndre, nyugalomra vágyóknak kedvez - mondta el Orlóci László, a Füvészkert igazgatója az MTI-PRESS-nek.

A Füvészkertben a korábbi 14 helyett 30 hazai faj részesül ex situ védelemben (nem a természetes élőhelyen való megőrzés) a fenntartási időszak végére. A korábbi 6,5 ezer körüli taxon számot (az élőlények egyazon kategóriába sorolt és közös gyűjtőnévvel ellátott fajcsoportja, illetve egy adott faja) 8 ezer fölöttire növelték - sorolta az igazgató a számokat. Bővült a többi között a mérsékelt övi fák, a cserjék és a gyógynövények mellett az egynyári növények, a hazai flóra védett növényei és az exóta fajok taxonszáma is. A nem Magyarországon őshonos, veszélyeztetett fajok jó része nem telel, ezért vált szükségessé egyebek mellett a növényház felújítása - tette hozzá. A kert egyébként a Föld flórájából 250, a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) által veszélyeztetettnek minősített "vörös könyves" fajt mutat be.

Arra a kérdésre, hogy vajon mire a legbüszkébb a kertben, Orlóci László azt válaszolta, hogy természetesen mindenre. A különlegességek között nevezte meg a broméliagyűjteményt, valamint a Viktória-házban élő óriás amazonasi tündérrózsát, amely idén először áttelelt az új fűtésrendszernek és a napfénypótló lámpáknak köszönhetően. De látható itt a Namib-sivatag peremén előforduló Welvitschia (Welvitschia mirabilis) is, amely "annyira csúnya, hogy már szép" - jellemezte a nagy levelű érdekes növényt
az igazgató.

Az április végén átadott Ausztrál-ház az ausztrál mediterrán tájak növényeit mutatja be közel 1000 négyzetméteren, ahol 200 őshonos ausztrál növény látható, köztük a black boy (Xantorhea), az üvegmosókefe-virág (Callistemon), vagy a kenguru-tappancs növény (Anigozanthos). A Gyűjteményes Ház és a teleltető 870 négyzetméter, a Viktória-ház 141,5 négyzetméter lett. A teljes közműhálózat megújult, épp úgy, mint az elektromos áram- és a csatornahálózat, az öntözővíz- és a fűtésrendszer. A kertben 700 négyzetméter növényrendszertani terület kapott további új növényzetet a Gyűjteményes-ház és a Viktória-ház körül, ahol 40 különböző növénycsalád látható a legmodernebb, genetikai alapú növényrendszertan elvei szerint. A sugárirányban elhelyezkedő ágyásokba ültetett közel hétszáz-féle évelő dísznövény a növények törzsfejlődését mutatja be. A növényeket víztakarékos csepegtető öntözőrendszerrel öntözik, a megemelt ágyásokba ültetett növényeket a mozgásukban korlátozott érdeklődők is jól láthatják.

Ezen a területen áll Diószegi Sámuel és Fazekas Mihály, az első magyar nyelvű füvészkönyv szerzőinek emlékműve, valamint Soó Rezső professzoré, aki a Botanikus kert (Füvészkert) vezetőjeként a hazai botanika jeles képviselője volt.

A gyűjteményeknek helyet adó létesítményeket korszerűsítették, a közel 400 millió forint európai uniós támogatásnak köszönhetően a belső terek átalakultak, akadálymentesekké váltak. A vakokat és gyengénlátókat a bejárattól olyan sávok segítik, melyeket a talpukkal vagy a botjukkal éreznek - magyarázta az igazgató. Akik nem tudnak a kertbe személyesen ellátogatni, "virtuálisan" is sétálhatnak egyet a Füvészkert honlapja segítségével, a www.fuveszkert.org oldalon. A felújítás egy szakasza lezárult ugyan, de az újabb elnyert pályázatoknak köszönhetően a Pálmaház teljes felújítása és a romantikus kertrész rendbehozatala is elkezdődik az idén.
Forrás: MTI