2024. március 29. - Auguszta

Kétharmados támogatottsága van Tarlósnak

Tarlós István fideszes főpolgármester-jelöltnek kétharmados támogatottsága van a Századvég Alapítvány által megkérdezett budapestiek körében, csakúgy mint Orbán Viktornak a Századvég és a Nézőpont Intézet nemrégiben közzétett országos felmérései szerint.
2010. július 30. péntek 17:38 - HírExtra
"Soha sem volt még nagyobb esélye annak, hogy egy jobboldali jelölt, a Fidesz főpolgármester-jelöltje nyerje meg az őszi önkormányzati választásokon a városvezetésért folytatott küzdelmet. Tarlós István kétharmados támogatottsággal bír a fővárosi biztos szavazók körében, miközben Demszky Gábor jelenlegi főpolgármester munkájával a budapestiek több mint háromnegyede elégedetlen" - olvasható Századvég júliusi budapesti közvélemény-kutatási eredményeit összegző közleményben, melyet pénteken küldtek el az MTI-nek.

Az intézet szerint egy júliusi választást feltételezve a Fidesz-KDNP közös jelöltjére az összes budapesti választópolgár fele (50 százalék) szavazna, miközben Horváth Csabát (MSZP) a megkérdezettek 10, Jávor Benedeket (LMP) 5, Staudt Gábort (Jobbik) 1 százaléka támogatná. A fővárosiak tíz százaléka más jelöltre szavazna, 24 százalékuk pedig nem akart, vagy nem tudott válaszolni a kérdésre.

Még meggyőzőbb Tarlós fölénye a budapesti biztos szavazók körében a Századvég felmérése szerint. Ezen a szavazói bázison Tarlós közel kétharmados (65 százalékos) támogatottsággal bír, ötször többen szavaznának rá, mint a második legtöbb szavazót maga mögött tudó Horváth Csabára (13 százalék). Jávor Benedek, az LMP és Staudt Gábor, a Jobbik jelöltje esetében 6, illetve 2 százalékos a támogatottsági mutató, míg a biztos szavazók 14 százaléka más jelöltet támogatna.

Tarlósról a budapestiek 49 százaléka vélekedik kedvezően, ez a pozitív attitűd Horváth Csaba esetében a megkérdezettek 13, Jávor Benedek vonatkozásában 8, Staudt Gábor esetében 3 százalékára volt jellemző.

A Századvég szerint a jelenlegi főpolgármester visszavonulása "érthető, hiszen Demszkyről a budapestiek 68 százaléka vélekedik kedvezőtlenül, s mindössze 15 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy kedvező véleménnyel van róla".
A júliusi felmérés szerint nem zárható ki, hogy az őszi budapesti önkormányzati választásokon magas részvétel lesz, a megkérdezettek 65 százaléka leadná szavazatát egy most esedékes helyhatósági választáson.
A Századvég budapesti közvélemény-kutatása július 19. és 23. között kérdőíves formában zajlott 800 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú fővárosi megkérdezésével. Az elemzésben közölt adatok plusz-mínusz 3,8 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit a főváros összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

A Nézőpont Intézet szerdán közzétett országos felmérése szerint továbbra is kétharmados támogatottsága van Orbán Viktornak, és a Fidesz-KDNP-nek. Orbán Viktor miniszterelnöki munkájával a megkérdezettek 64 százaléka elégedett, a kormány tevékenységét az emberek több mint fele, 54 százaléka pozitívan ítéli meg, ami jelentős javulás az egy hónappal ezelőtti értékhez képest, amikor 46 százalék volt elégedett a kabinet teljesítményével. A Fidesz-KDNP támogatottsága is magas, az aktív szavazók 62 százaléka választaná a pártszövetséget egy most vasárnapi választáson.

A Századvég Alapítvány hétfőn közzétett júliusi országos közvélemény-kutatása szerint alapjaiban nem változott a kormánytöbbség társadalmi támogatottsága a választások óta eltelt három hónapban.

A biztos szavazók körében a kormánypártokra a megkérdezettek 64 százaléka voksolna, szemben az MSZP 16 százalékos, a Jobbik 10 százalékos, és az LMP 8 százalékos szavazati arányával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását