2024. április 19. - Emma
Kilépve az MSZP frakciójából, független jelöltként fog indulni Hajdu László az őszi önkormányzati választásokon. A politikus az interjúban őszintén vall távozásának okairól.
2010. július 30. péntek 07:29 - Oravecz Diána
Hogyan jutott arra a döntésre, hogy függetlenként indul az önkormányzati választásokon? Mi volt ennek az előzménye?

Ezt a döntést sok álmatlan éjszaka, többéves vívódás után hoztam meg. Fontos tudni, hogy 21 évvel ezelőtt én még alapító tag voltam a pártban. Ezalatt az idő alatt sosem voltam máshol párttag. Úgy gondolom, hogy mind a belső körökben, mind a választókörzetemben elismerik eddigi munkásságomat. Ezt mutatják a szavazási eredményeim is.

A jelenlegi kerületi pártvezetés olyan szinten lecserélődött az elmúlt években, hogy 2006-tól kezdve kifejezetten szenvedés volt dolgozni. Végtelen toleranciára és türelemre volt szükségem ahhoz, hogy egyáltalán meg tudjak maradni ebben a közösségben.

Mi lehet az oka annak, hogy a volt párttagok így viselkedtek önnel?

Hajdu László
Több társadalmi és civil szervezet alapítója és tagja, a Magyar Környezetvédelmi Egyesület alelnöke.

1970-től az MSZMP tagja, 1985-1988-ig üzemi párttikár volt. 1989. október 20-án a rákospalotai szervezet alakulásától lett az MSZP tagja, 1995. októberig a XV. kerületi szervezet elnöke. 1996-tól helyi koordinációs tanácstag. 1993-tól 1996-ig a budapesti, 1992-1994-ben az országos választmány tagja. Jelenleg az MSZP kerületi elnökség tagja.

1994 óta országgyűlési képviselő (1994 és 1998: Bp. 23. vk, XV. ker.). 2002-ben már az első fordulóban megvédte parlamenti mandátumát. A 2006. évi országgyűlési választásokon a választókerületében kiemelkedő eredménnyel az első fordulóban megkapta a választói bizalmát és újra egyéni képviselője Rákospalotának, Pestújhelynek és Újpalotának.

Először a Parlament Önkormányzati és Rendészeti Bizottságának lett tagja, immár harmadik ciklusban, de két hónap után az Ifjúsági, Szociális és Családügyi Bizottság tagjának választották saját kérésére.

Az 1990. évi önkormányzati választásokon bekerült a XV. kerületi képviselő-testületbe. 1996-ban időközi önkormányzati választásokon a XV. kerület polgármestere lett, 1998-ban újraválasztották. A 2002. évi őszi önkormányzati választásokon harmadszorra is kerülete polgármesterévé választották. 2006-ban negyedszerre is polgármester-jelöltként indul a XV. kerületben és ezúttal is megválasztották Rákospalota, Pestújhely, Újpalota polgármesterének.

Munkája elismeréseként 2007. augusztus 20-án a "Köz szolgálatáért" Érdemjel Arany Fokozat kitüntetést kapta.
Volt és sajnos van is egyfajta természetes irigység a kerületben, ami a legrosszabb tanácsadó a politikában. Az én esetemben ez összefüggött azzal is, hogy találkoztam néhány olyan karrierista egyénnel, akik kifejezetten nyomulósak voltak, de tehetség híján komolyabb eredményeket nem tudtak elérni. Azt már nem is említve, hogy még végzettségük sem volt ezeknek az egyéneknek.

16 év alatt négyszer voltam a Parlamentben megválasztva parlamenti képviselőnek egyéni körzetben. Továbbá negyedszerre vagyok megválasztva polgármesternek, sőt előtte még egy ciklust önkormányzati képviselő is voltam.

Úgy gondolom, hogy ezek az eredményeim válthatták ki belőlük a rivalizálást. Azt még hozzátenném, hogy 62 évesen engem már nem fűt semmiféle karriervágy, hiszen, amit a közéletben el lehetett érni, én azt már megkaptam. Szóval egyáltalán nem azért megyek el függetlenbe, mert ezzel valamiféle új karriert szeretnék befutni. A döntésemnek oka nagyon egyszerű; azok a választópolgárok, akik eddig a baloldalra szavaztak, azoknak nem fog más maradni.

Hogy érti ezt?


Azokra, akik engem kiszorítottak, úgy gondolom – a már említett okok miatt is – csak nagyon elenyésző százalékban fognak szavazni. A kerületi választásoknál az esetek túlnyomó részében nem egy pártra, hanem az egyénekre voksolnak. Ebben a tekintetben gondoltam én azt, hogy talán még át lehetne menteni azokat a baloldali értékeket, amiket jómagam képviselek.

Noha azt kell, hogy mondjam, sajnos mostanában az értékek inkább érdekekké váltak; a közérdeket átváltoztatják egyfajta üzleti vállalkozássá. Én ebben nem vagyok jó. Talán pont ez lehetett a másik probléma velem kapcsolatban; belőlem nem lehetett üzletet csinálni. Mindig is tartózkodtam mindazon ügyletektől, amelyek esetlegesen a korrupcióval függhettek össze.

Nem olyan régen azt nyilatkozta a sajtónak, hogy különféle hazugságokat terjesztenek önről.


Az egyik ilyen koholt hír, hogy én vagyok az egyik leggazdagabb ember a kerületemben. Sőt, állítólag még panzióim is vannak Bécsben. Ez azért is nevetséges, mivel a gyermekem svájci alapú hitelének a részleteit – ami közel 200 ezer forint havonta - alig tudjuk kifizetni még hárman sem. Ezek alapján valóban "vagyonos ember vagyok". Ennyire jellemtelen, gerinctelen emberek között nagyon nehéz dolgozni.

Azonban kifejezetten a pártra vonatkozóan is tudok példát mondani. A saját alpolgármesteremet a budapestiek úgy nevezték ki a Főtáv Zrt. igazgatóság tagjává, hogy az én véleményemet ki sem kérték. Ugyebár az alpolgármesternek kötelessége lett volna megkérdeznie engem, hiszen én voltam a munkáltatója. Az eset úgy folytatódott, hogy majd egy hónap után, amikor már az összeférhetetlenségig fajult az ügy, írásban szólítottak fel engem. Megadtak egy határidőt, ami egy 24 órás intervallumot jelentett, hogy szüntessem meg az összeférhetetlenséget azonnal az alpolgármesterrel, különben én kerülök bajba. Ez a dolog igencsak meglepett. Még aznap este egy rendkívüli gyűlést hívtam össze.

Úgy gondolom, hogy ebből az esetből is tisztán látszik, hogy milyen együttműködési problémákkal kellett szembesülnöm az elmúlt időkben.

Önhöz hasonlóan más párttagok is kiléptek a közelmúltban az MSZP-ből. Kik és miért jutottak erre a döntésre?

Az önkormányzati frakciónknak körülbelül a fele, olyan tizenöt fő kilépett tegnap, ugyanúgy, mint én. Itt nem egyszerűen sima tagokra kell gondolni, hanem bizottsági elnökökről, a saját alpolgármesteremről és más önkormányzati képviselőkről van szó. Velem együtt függetlenként indulnak a választásokon.

Milyen jövőt jósol az MSZP-nek?

Nagyon szomorú lennék, ha az egész országban így nézne ki a helyzet, mint a 15. kerületben, de bízom benne, hogy ez nem így van. Az MSZP-nek nagyon sok becsületes tagja van, olyan önkéntes emberek, akik ingyen dolgoznak a közérdekért. De velük szemben sajnos van néhány olyan ember is, akik rátelepedtek erre a szervezetre, a végletekig kihasználva a többieket. Miattuk van rossz híre az MSZP-nek a kerületben.

Mit gondol Horváth Csaba főpolgármesteri jelöléséről, illetve arról, hogy ez csak a napokban véglegesedett?

Ugyebár már korábban is nyilatkoztam a sajtónak, hogy sok olyan titkos megbeszélés történt ebben a kerületben, amire engem nem hívtak meg. Volt egy olyan eset is, amikor Veresegyházán volt egy hasonló gyűlés, amin Horváth Csaba is jelen volt. Azon a gyűlésen konkrétan én voltam a téma, amihez ő a nevét is adta. Ezek után nem szívesen nyilatkoznék ebben a témában.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

gizimama
2010. július 30. 13:23
Mi lesz ha mindenki kilép?
helix
2010. július 30. 12:51
Nem csoda, hogy kilépett.

Az mszp garancia a bukásra.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását